Industriarbetarnas tidning

Pappers stämmer ABB

28 april, 2004

Skrivet av

Nu möts Pappers och ABB i Arbetsdomstolen. Formellt gäller bråket en kvinna som fått lönen sänkt på bruket i Figeholm. Enligt Pappers handlar det om branschens lönemodell.

– För oss är det en viktig principfråga. Det handlar om löneskydd och hela vår lokalavtalsmodell, säger Pappers avtalssekreterare (förhandlingschef) Lennart Olovsson.

Bakgrunden är att alla löner och arbetstider ute på arbetsplatserna ska regleras i lokala avtal. Detta enligt det centrala avtal som finns mellan Pappers och arbetsgivarna i Skogsindustrierna.

I Figeholm, som ligger strax norr om Oskarshamn, hävdar ägarna ABB Power Technology Products AB att lönesystemet ligger vid sidan av lokalavtalet.

Och får medhåll av sin egen arbetsgivarorganisation Skogsindustrierna.

I lokalavtalet, som är underskriven av Pappers Lennart Olovsson, hänvisas till den poängvärdering som utgör lönesystemet (en så kallad PT-värdering), som ligger i ett separat dokument. I en tredje handling finns alla anställda sedan listade utifrån den poäng de har.

– Jag betraktar alla tre delarna som företagets lokalavtal och att de tre hänger ihop, säger Lennart Olovsson.

Men det gör alltså inte arbetsgivarna.

– Skulle deras uppfattning gälla, kan företaget sänka och höja löner som de vill. Eftersom vårt centrala avtal inte innehåller några skrivningar kring lägstalöner, ligger löneskyddet för medlemmarna i de lokala avtal som finns. Därför är detta en oerhört viktig principfråga för oss.

– Ytterst handlar det om hela vår lönemodell.

Mot den bakgrunden stämmer Pappers både ABB och Skogsindustrierna till Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet. Facket kräver 125 000 kronor i skadestånd.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.