Industriarbetarnas tidning

Vänstern värnar ”sist in – först ut”

14 april, 2004

Skrivet av

Täpp till det svarta hålet i lagen om anställningsskydd! Uppmaningen kommer från vänsterpartiet i Stockholm, som på sin årskonferens nyligen antog ett uttalande med udden riktad mot bland annat Korsnäs.

Anställda som arbetat över 30 år hos samma arbetsgivare brukar inte vara oroliga för sina jobb när företaget ska säga upp ett tiotal anställda på grund av arbetsbrist. Dock ser den tryggheten ut att i allt större utsträckning vara falsk, skriver vänsterpartisterna och pekar på exemplen Siemens i Sundbyberg och Korsnäs i Gävle, där lång anställningstid är en falsk trygghet i sammanhanget.

De sex Pappersmedlemmarna vid Kinneviks anläggning Korsnäsverken i Karskär utanför Gävle skulle inte ha hamnat på en uppsägningslista om lagens turordning hade följts, heter det.

”Att efter 14 till 32 års anställning, inkompetensförklaras av företaget, och utpekas som obildbara och oönskade, trots att inga klagomål tidigare framförts, leder till att ytterligare undergräva anställningsskyddet i Sverige. En eloge till Pappers på Korsnäs att de tar strid där många fackklubbar och avdelningar annars känt sig maktlösa.”

Enligt vänsterpartisterna utnyttjar arbetsgivarna i allt större utsträckning undantaget från turordning efter anställningstid och hänvisar till att äldre arbetstagare saknar ”tillräckliga kvalifikationer” för fortsatt arbete.

”Om arbetsgivare får gehör för detta i rättstillämpningen, utan att arbetsgivaren tar ansvar för anställdas kompetensbrister, öppnas ett ”svart hål” som hela anställningsskyddet enligt las kan falla in i.”

Vänsterpartiet i Storstockholm stöder Pappers kamp för att de uppsagda på Korsnäsverken ska återfå sina anställningar och kräver dessutom att riksdagen snabbt ser över las i syfte att täppa till det svarta hål som håller på att uppstå i anställningsskyddet.

Samtidigt uppmanas fackligt förtroendevalda att ta strid för principen ”sist in – först ut” när arbetsgivarna vill göra undantag ifrån lagen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.