Industriarbetarnas tidning

Varför är Cristina Stenbeck så tyst?

7 maj, 2004

Skrivet av

Varför är Cristina Stenbeck så tyst i fallet kring de sex uppsagda Korsnäsarbetarna? Den frågan ställer de samlade Pappersfacken inom Gävle-Daladistriktet och undrar samtidigt om chefers prestige och barnsliga trots är värt mer än företagets goda rykte.

Det var vid ett distriktsmöte i slutet av januari i år, som ett uttalande med en rad frågor kring uppsägningen av sex av Pappers medlemmar vid Korsnäs antogs och bland annat sändes till Cristina Stenbeck.

Någon egentlig reaktion har inte kommit från Kinnevikssfären, konstaterar facken. Varken direkt eller indirekt, utan saken kommer nu att få sin vidare behandling i Arbetsdomstolen.

Facken menar att fallet med de orättfärdigt uppsagda pappersmedlemmarna redan allvarligt skadat företagets renommé, och under lång tid att kommer att ”vidhäfta namnet Korsnäs som företaget som gör en dygd av orätten.”

Enda lösningen för Korsnäs, skriver facken i ett nytt uttalande, är att återanställa de avskedade, erkänna att man begått ett gravt misstag, och ersätta de utpekade för deras lidande.

”Tyvärr tycks prestigelåsningarna hos de berörda cheferna vid Korsnäs vara så hårda, att en förlikning verkar vara långt borta.”

”Man tycks heller inte, från företagsledningens sida inse, att då en enig fackföreningsrörelse, politiker från flera partier och mediaopinionen (i vart fall de media som ej kontrolleras av Kinnevik) fördömer Korsnäs agerande, innebär detta att den allmänna opinionen, oberoende av ett framtida utslag i Arbetsdomstolen, tagit ställning och dömt Korsnäs.”

Facken rekommenderar Korsnäs ”en snabb, men ordnad reträtt”.

De frågor facken nu vill ha svar på är: kan det vara värt att riskera ett helt företags goda namn för chefers prestige och barnsliga trots? Är Cristina Stenbeck som huvudägare nöjd med utvecklingen?

Avslutningsvis undrar facken om Cristina Stenbeck tror att den nuvarande hållningen är till gagn för framtiden.

”I så fall bör detta göras känt, inte minst med tanke på Kinnevikskoncernens stora mediainflytande, eftersom det handlar om en av Sveriges större opinionsbildare, och som via flera av sina TV-program påstår sig stå på den vanliga människans sida gentemot systemet”.

Som undertecknare står avdelningarna Pappers avdelningar i Skutskär, Kvarnsveden, Karskär, Hallstavik, Fors, Grycksbo, Gästrike-Hammarby samt i Norrsundet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.