Industriarbetarnas tidning

Pappers prisar kultur

21 juni, 2004

Skrivet av

Författarinnan Solveig Olsson-Hultgren får Pappers kulturstipendium för 2004. Priset är på 15 000 kronor plus statyetten ”Cellulosaarbetaren”.
– Jag är glad och överraskad, hälsar hon från Växjö bibliotek där hon bedriver research för en kommande bok.

Solveig Olsson-Hultgren debuterade 2002 med barnboken ”Prinsessan och de blå jeansen” och ”Siden, sammet, trasa, lump” för de lite äldre årgångarna.

Det är för den sistnämnda boken och dess efterföljare ”Arbetets döttrar” som Pappers belönar hennes skriv- och berättarförmåga.

– Den tredje delen kommer nästa vår, berättar Solveig, som är född 1958 på en bondgård i den blekingska myllan i Jeppshoka utanför Asarum.

Efter kulturvetarexamen i Växjö blev det jobb som arkivchef på folkrörelsearkivet i Lidköping. Senare återigen Växjö, denna gång som studievägledare på Högskolan. Sedan 2002 har hon varit författare på heltid.

”Siden, sammet, trasa, lump” beskriver den 11-åriga flickan Elins vandring genom Småland till jobbet på pappersbruket i Lessebo, som får sin fortsättning i ”Arbetets döttrar”, där huvudpersonen hunnit fylla 15 år.

Nyligen fick Solveig Olsson-Hultgren även det blekingska Saljepriset för sina böcker.

Pappers två kulturstipendier för medlemmar gick i år till Benita Tjernlund avdelning 31 Väja och Lars Nilsson, avdelning 36 Skoghall. Benita får stipendiet för sitt stora och långvariga engagemang i Ovanmons samhällsförening och deras Trettondags-revy. Benita har varit och är producent, regissör och aktör i revyn och belönas med 12 000 kronor plus statyetten ”Cellulosaarbetaren”.

Lars Nilsson får en statyett och 8 000 kronor för sin insats som amatörfotograf. Han har bland annat dokumenterat rivningen av gamla blekeriet på Skoghall. Lars Nilsson har haft ett 25-tal utställningar och är dessutom mycket föreningsaktiv i konst- och fotoföreningar.

Pappers har också delat ut ett stimulansbidrag till Odd Dahlman, avdelning 67 i Åsensbruk, för sina insatser att rädda föreningshuset på nämnda ort.

Till sist två kulturprojekt som också får bidrag från förbundet. Det ena gäller avdelning 146 Norrsundet som får 10 000 kronor för att sätta upp spelet ”De bröto bygd”, en utomhusföreställning med premiär nästa sommar. Avdelning 103 Timsfors får en liknande summa för att ställa i ordning ett allaktivitetshus – en före detta arbetarbostad – med bruksmuseum på ovanvåningen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.