Industriarbetarnas tidning

Stöldanklagelse ledde till avsked

18 juni, 2004

Skrivet av

Billerud i Grums har sagt upp operatören Bengt-Evan Göransson. Orsak: stöld av 50 liter diesel från en entreprenör. Men trots att han fällts i både tings- och hovrätt tar Pappers sig an hans fall.

– Jag tror att det handlar om ett rent justitiemord, säger Pappersavdelningens ordförande Stewe Cato.

Kvällen den 5 augusti förra året vid 19.00-tiden parkerar Göransson sin bil framför bommarna till Värhultstippen i Segmon. Han ska plocka svamp i skogen runt tippområdet. När han någon timme senare sneddar över tippen blir han observerad av ett par anställda på Arne Larssons Åkeri.

Åkeriet jobbar som underleverantörer åt Billerud och deras traktorer på tippen har tappats på diesel vid flera tillfällen tidigare. De båda männen kallar på polis – som aldrig infinner sig –, blockerar Göranssons bil, och vittnar sedan om att de sett Göransson försvinna in i skogen med två plastdunkar.

Bengt-Evan Göransson hävdade i tingsrätten att det handlat om två Ica-kassar. En med tre tomma ölburkar i. Den andra med lite svamp.
Tingsrätten gick på de två åkerianställdas vittnesmål och dömer Göransson till villkorlig dom, sextio dagsböter á 250 kronor, 500 kronor till brottsofferfonden, skadestånd till åkeriet på 400 kronor plus att han ska betala sina försvarskostnader själv. Hovrätten går på tingsrättens linje men ändrar domen så till vida att Göransson slipper bötesbeloppen och försvarskostnaden.

I detta skede, i mitten av februari i år, beslutar sig arbetsgivaren Billerud att säga upp honom. Detta då ”verksamheten på Värhultstippen är starkt förknippad med Gruvöns verksamhet” och stölden är ”att betrakta som ett brott mot företaget”.

– Vi ogiltigförklarade uppsägningen i förhandlingarna, säger Stewe Cato.

Pappers på Gruvön tyckte att bevisningen var tunn och straffet alldeles för hårt. Dessutom ville man veta vad företaget självt gjort i utredningsväg. Billerud hävdar att uppsägningen har saklig grund men avvaktar central förhandling i ärendet innan uppsägningen ska verkställas.

Bengt-Evan Göransson har jobbat ett tjugotal år vid företaget. Enligt Stewe Cato har han aldrig prickats eller varnats för någonting på jobbet.

– Jag törs sätta mitt namn på att han inte gjort det han beskylls för. Det finns egentligen ingenting i bevisningen som pekar på att det är Bengt-Evan. Dessutom har han ingen användning för diesel. Han bor i lägenhet och hans gamla mamma har elvärme. Jag tror att han blivit anklagad för någonting han inte gjort.

Stewe Cato tycker det är dåligt av företaget att göra som de nu gör och att man måste pröva fallet igen på något sätt.

– Jag förstår inte hur han kunnat fällas i domstol. Om det finns en rättvisa, fanns den inte där i alla fall. De har tagit fel person.

På Pappers är det ombudsman Bengt Jansson som ska driva ärendet.

– Vi undersöker nu med LO-TCO Rättsskydd om möjligheten att få en överprövning i Arbetsdomstolen av domarna. Det finns lite för mycket konstigheter i det inträffade. Som jag ser det är skeendet helt osannolikt och vittnesmålen har gradvis ändrats. Det är någonting som inte stämmer.

Pappers lokale ordförande Stewe Cato kallar domarna för ett justitiemord.

– Jag har snuddat vid tanken.

Bengt-Evan Göransson är av förklarliga skäl inte särskilt uppåt.

– Det är så sjukt. Så bedrövligt. Jag är chockad över hur det svenska rättssystemet fungerar. Är det bara att lyfta på luren till polisen och sen få någon dömd? Bevis behövs uppenbarligen inte.

Han menar att de som vittnat mot honom ljuger och själv nekar han till alla anklagelser.

– Jag kan ju inte erkänna något som jag inte gjort.

Fyrtiotvåårige Bengt-Evan hade inga dunkar i händerna den här kvällen. Plockat svamp runt tippen har han gjort i 15-20 års tid och bilen har han ställt som han brukat.

– Jag har aldrig dömts eller straffats för något i hela mitt liv, men det spelar tydligen ingen roll vad jag säger.

Priset på kantareller låg de här dagarna på 97 kronor kilot. Varför skulle han bry sig om två dunkar diesel?

– Går det att sälja över huvud taget, frågar han?

De som känner honom förstår inte att han kunnat bli fälld. Och stödet från kompisarna på det egna skiftet känner han. Men det är ändå med tunga steg han gått till jobbet.

– Nu har jag semester. Men jag har levt med detta i ett år. Ibland har jag sjukskrivit mig för att jag helt enkelt inte orkat gå till arbetet.

Framtiden?

– Tyvärr tar inte livet slut än, säger Bengt-Evan med dämpad röst. Jag måste försöka gå vidare oavsett vad som händer.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.