Industriarbetarnas tidning

SCA tecknar världsavtal

23 augusti, 2004

Skrivet av

SCA har slutit ett globalt avtal med den internationella fackliga federationen ICEM.
– Avtalet ska ses som ett uttryck för vår vilja att ta ansvar och agera som en bra arbetsgivare, säger koncernchefen Jan Åström.

Avtalet, som bygger på SCA:s egen uppförandekod och ILO:s konventioner om hur globala arbetsgivare bör agera, är också slutet mellan Pappers och SCA:s europafacksråd (EWC) och gäller företagets hela organisation. SCA lovar även att underleverantörer informeras om avtalet.

De viktigaste punkterna är att företaget ska:

• sträva efter säkra arbetsplatser och en bra kultur av lika möjligheter till utveckling i arbetet oavsett kön, ras, etnisk bakgrund, religion, sexuell läggning, politisk åsikt eller handikapp.

• erkänna medarbetarnas grundläggande rätt att besluta om de vill representeras av fackföreningar eller inte samt erkänner och respekterar de anställdas organisationsrätt och fackföreningarnas rätt att förhandla kollektivt.

• stödja och respektera skyddet av mänskliga rättigheter, i synnerhet vad gäller eliminering av tvångs- och barnarbete. Detta kommer att vara ett kriterium vid val av och i företagets relationer med underleverantörer.

Parterna har också kommit överens om hur tvister kring avtalet ska hanteras och om att ha årliga uppföljningsmöten.

Avtalet är det första i Sverige på Pappers område.

– Avtalet är mycket viktigt för framtiden, konstaterar Christer Larsson, ekonom på Pappers och en av arkitekterna bakom avtalet.

Han gör det utifrån två kriterier.

– Det ökar möjligheterna att arbeta för bättre levnads-och anställningsvillkor för anställda världen runt – på många håll är varken fackföreningar eller förhandlingar självklara. Dessutom leder det till en mer rättvis konkurrens länderna emellan som inte bygger på social dumpning.

Christer Larsson pekar på Östeuropa.

– Ju fler företag som sluter sådana här avtal desto lättare för oss att kunna agera fackligt i de här länderna.

Så SCA går i bräschen för den fackliga kampen?

– Nej. Så får man inte tolka det. De kommer däremot inte att motarbeta facklig organisering, vilket får stor betydelse i USA, där ”union-busting” inte längre blir möjlig.

Är det ett bra avtal?

– Ja. Inga nya genombrott dock. Norske skogs globala avtal ligger fortfarande ett snäpp före, men vi har med det väsentligaste.

Enligt Christer Larsson finns det bara ett femtontal globala avtal undertecknade. Åtta av dem har ICEM som motpart. Det gäller ryska Lukoil, Norske skog, kemijätten Endesa, Freudenberg, oljebolaget ENI, det sydafrikanska gruvföretaget Anglogold, Statoil och så SCA.

I Sverige finns numera en handfull företag med globala avtal, bland andra IKEA och H&M.

Sen finns det en mängd företag som har egna uppförandekoder. Ett sånt exempel på Pappers område är Stora Enso.

– Men för att de ska ha någon trovärdighet måste det finnas en motpart som är med och övervakar så att de regler företaget ställer upp också efterlevs.

– Visst är det bra i sig att företaget har sina uppföranderegler, men som sagt, någon större trovärdighet har inte ensidiga åtaganden.

Den synpunkten delar också Fred Higgs, generalsekreterare i ICEM.

– SCA:s avtal är av vitalt intresse för arbetare världen över, men de ger också SCA ökad trovärdighet när det gäller att leva upp till sina etiska regler.

Pappers ordförande Sune Ekbåge ser det som naturligt att SCA med sin långa tradition av goda relationer till facket nu har tecknat ett avtal som slår fast de fackliga rättigheterna.

– Jag är övertygad om att det gynnar SCA och ligger helt rätt i tiden med tanke på de diskussioner som förs om etiska regler.

Carl Lindqvist, ordförande i SCAs europeiska företagsråd, konstaterar att det känns bra att man fått ett avtal om relationerna till facket och de anställda ”i synnerhet som företaget växer snabbt i delar av världen där fackliga rättigheter inte är en självklarhet”.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.