Industriarbetarnas tidning

Hårda tag i striden om Figeholm

29 september, 2004

Skrivet av

Per Haugland, vd på ABB Power Technologies AB, anklagar Skogsindustriernas förhandlingschef Göran Swanström för urkundsförfalskning.

Striden handlar om ett protokoll från en central förhandling i Figeholm, som enligt ABB aldrig ägt rum.

– ABB och arbetsgivarna i Teknikföretagen hotar arbetsfreden, kommenterar Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson.

Konflikten bottnar i den tvist om organisationstillhörighet som blossat upp mellan ABB Power Technologies och Pappers. Bruket i Figeholm, norr om Oskarshamn, med cirka 120 pappersarbetare har i alla tider organiserats av Pappers.

I fjol renodlade ABB sina företag i två divisioner, där bruket i Figeholm kom att ingå i ABB Power.

Med förändringen kom kravet från ABB att de anställda ska gå över på Metalls avtal – vilket de anställda och Pappers vägrar. De menar att det inte skett några förändringar i produktionen som gör metallare av pappersarbetarna. Organisationstillhörigheten är heller ingenting som en arbetsgivare kan bestämma över – det gör facken upp under överseende av LO om tvister uppstår.

I våras förhandlade Pappers och Skogsindustrierna fram ett nytt treårsavtal för hela pappers-och massaindustrin, inklusive Figeholm.

Problemet är att ABB med Teknikföretagens goda minne inte godtagit detta, utan hållit inne årets löneökningar. När den nya lönen kom några månader senare, betalade företaget ut för mycket pengar – utan att förhandla om utlägget av lönerna med facket.

Detta har lett till att Pappers på två punkter – förhandlingsvägran och brott mot kollektivavtalet – stämt företaget till arbetsdomstolen och kräver rekordbeloppet 1 350 000 kronor.

Av ABB:s svaromål till arbetsdomstolen, framgår helt klart att företaget inte vill ha med Pappers att göra. ABB går dessutom hårt åt arbetsgivarorganisationen Skogsindustrierna. ABB hävdar att Figeholms medlemskap i Skogsindustrierna inte följde med automatiskt vid omstruktureringen.

ABB vill inte heller kännas vid den centrala förhandling om tvisten som Pappers Lennart Olovsson och hans motpart i Skogsindustrierna, Göran Swanström genomförde med ABB:s personaldirektör Bo Nedell.

ABB Power Technologies vd, Per Haugland går i en bilaga till Arbetsdomstolen till hårt angrepp på just Skogsindustrierna.

”Vi ser synnerligen allvarligt på Göran Swanströms agerande i en påstådd central förhandling den 12 maj 2004. Göran Swanström har vid upprepade tillfällen försökt förmå Bo Nedell, ABB Power Technologies AB, att underteckna och därmed justera ett falskt protokoll från en central förhandling som ska ha ägt rum på angiven dag med Bo Nedell, Göran Swanström och Lennart Olovsson från Svenska Pappersindustriarbetarförbundet närvarande. Det bör framhållas att ett förhandlingsprotokoll är en urkund.”

Lite senare i brevet sägs att ”det kan således konstateras att Göran Swanström har upprättat ett falskt protokoll” och ”att hans agerande är helt oacceptabelt och mycket illojalt mot bolaget”.

Per Haugland kräver en förklaring av ledningen för Skogsindustrierna: ”ABB Power Technologies AB fordrar att föreningen Sveriges Skogsindustrier vidtar rättelse. Om så inte sker måste bolaget överväga vidta rättsliga åtgärder för att skydda sina intressen”.

Skogsindustriernas Göran Swanström är försiktig i sina kommentarer.

– Det är verkligen inget kul, säger han om påhoppet. Och ingenting jag har lust att snacka om i media.

Han bekräftar händelseförloppet vid företaget och att tvisteförhandling mellan honom, Pappers och företaget förts på central nivå.

– Jag och Lennart Olovsson har skrivit under protokollet medan Bo Nedell inte ville göra det. Det har vi också noterat i protokollet. Att han inte ville skriva under var nog för att han insåg att företagets förhandlingsläge skulle försämras.”

Lennart Olovsson känner, som han säger, en blandning av ”bekymmer och raseri”.

– Skogsindustriernas agerande har varit helt enligt regelboken. Protokollet speglar den förhandling vi hade, och det är jag beredd att vittna om i skiljenämnd om så blir fallet.

Lennart Olovsson menar att ABB och deras företrädare i Teknikföretagen inte accepterar ingångna avtal.

– Vi har träffat ett treårsavtal med Skogsindustrierna som ABB inte vill acceptera. Om företaget mot förmodan vinner i AD är vi avtalslösa. Och har vi inget avtal råder heller ingen fredsplikt. Därför är det mycket som står på spel i den här affären.

Dagens Arbete har sökt vd Per Haugland för en kommentar, men han har varit omöjlig att nå.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?