Industriarbetarnas tidning

Konflikten vid kartongbruk trappas upp

22 september, 2004

Skrivet av

Konflikten mellan Pappers och AB Fortum Värme på Örebro kartongbruk trappas upp.
– Fortum har brukets framtid i sina händer, säger en uppretad Lennart Olovsson, avtalssekreterare på Pappers.

Pappers varslade i slutet av förra veckan om arbetsnedläggelse vid ångcentralen på Örebro kartongbruk från den 29 september klockan 06.00. Detta efter en längre tids tvist med Fortum. Det finskägda företaget vägrar förhandla och erkänner inte Pappers som facklig motpart.

I stället har den lokala platsledningen för Fortum försökt slå in en kil mellan de sex anställda vid ångcentralen, som i alla år tillhört Pappers avtalsområde, och förbundet.

Historien infekteras än mer av Fortums lokale representants agerande, anser Pappers.

Den 14 september skriver platschefen i ett e-postmeddelande till de anställda att Pappers från och med det datumet ska ha varslat om övertidsblockad och att de sex anställda inte får arbeta övertid.

Kruxet är att Pappers inte krävt någon övertidsblockad.

När den här missen uppdagas, skriver platschefen ett nytt meddelande till de anställda som inleds med orden; ”Hej, nu har tydligen Pappers dragit in övertidsblockaden!! Vilken lekstuga!!!”

– Det där är ett rejält påhopp på oss som vi inte har någon anledning att acceptera, säger Lennart Olovsson. Först lägga ord i munnen på oss och sen börja snacka om lekstuga.

I går tog affären en ny vändning. Då skickades ett pressmeddelande ut där de sex anställda protesterade mot Pappers hantering av konflikten.

– Men, säger Lennart Olovsson, det stämmer inte. Alla anställda stod inte bakom. I går kväll träffade jag och förbundets ordförande Sune Ekbåge de sex anställda på ångcentralen för en genomgång om den uppkomna situationen. Pressmeddelandet är historia nu, något vi lämnat bakom oss.

Ångcentralen, där Fortum tog över driften i fjol från ABB Service, är navet i Örebro Kartongbruk. Stoppar ångcentralen, stryps produktionen.

– Företaget har meddelat oss att de inte lägger sig i den här affären, men att de gärna ser att de anställda fortsatt ska gå på Pappers avtal. De har till och med erbjudit sig att ta över de Fortumanställda om det skulle underlätta för att få frågan löst.

En sak som komplicerar är att Fortum i normalfallet har avtal med Seko. Det är alltså inte bara en affär mellan Pappers och Fortum. Problemen bottnar också i en gränsdragning mellan de två LO-förbunden.

Karl-Göran Mattsson, biträdande förhandlingschef på Seko, säger att han som bäst håller på att sätta sig in i ärendet.

– Klart att vi måste lösa det här så att det inte ytterst blir en konflikt mellan två förbund.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.