Industriarbetarnas tidning

Pappers försvarar dömd medlem

13 september, 2004

Skrivet av

Pappers stämmer Gruvöns bruk till Arbetsdomstolen. De vill få uppsägningen av en stöldanklagad operatör ogiltigförklarad och kräver skadestånd på 120 000 kronor. ”Det är en historia som luktar unket”, säger Bengt Jansson, ombudsman på förbundet.

Bruket utanför Karlstad, som ingår i Billerud AB, lät i mars i år säga upp den anställde operatören på grund av personliga skäl. Orsaken är att denne skulle ha stulit 50 liter diesel av en underleverantör till bruket.

Trots att operatören fällts i både tings- och hovrätt har Pappers engagerat sig i hans fall.

– Vi är inte kända för att försvara stölder eller tillgrepp på arbetsplatser, säger Bengt Jansson, men i den här affären saknas det lite för mycket i förundersökningarna.

Det var i augusti förra året som operatören var ute och plockade svamp vid Värhultstippen i Segmon. När han på kvällen sneddar över tippen blir han observerad av ett par anställda vid ett åkeri, som har sina traktorer uppställda där. Traktorerna har vid ett flertal tillfällen tappats på diesel. De båda männen uppger senare att de sett den nämnde operatören försvinna in i skogen med två dieseldunkar.

Genom männens vittnesmål fälldes operatören mot sitt nekande i först tingsrätten och sedan hovrätten, som dock ogillade de tidigare utdömda bötesbeloppen.

– Det fattas många bitar i den här historien, säger Bengt Jansson. Vi tycker att det är konstigt att vittnen kan ändra sina vittnesmål och ändå bli mer trovärdiga än den anklagade.

Bengt Jansson säger sig vara än mer övertygad om operatörens oskuld efter att noga gått igenom händelseförloppet med denne.

Både facket lokalt och centralt tycker att bevisningen var tunn och straffet för hårt och vill veta vad företaget själva gjort för utredningar i fallet.

De menar att det inte finns någon saklig grund för uppsägning. Facket anser också att operatören är berättigad till ett allmänt skadestånd för den kränkning han utsatts för.

Operatören har jobbat ett tjugotal år på bruket och har aldrig prickats eller varnats för någonting under alla dessa år.

Pappers lokale avdelningsordförande, Stewe Cato, har tidigare sagt till Dagens Arbete:

– Jag törs sätta mitt namn på att han inte gjort det som han beskylls för. Det finns ingenting i bevisningen som pekar på att det är operatören i fråga. Jag tror att det handlar om ett rent justitiemord.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.