Industriarbetarnas tidning

Ola Rask får sparken

19 april, 2005

Skrivet av

”Han har missbrukat vårt förtroende”, summerar Hans Tilly, Byggnads ordförande och ordförande i styrelsen för Rönneberga kursgård.

Den särskilda och fördjupade revision som kursgårdens styrelse beslutat om visade på anmärkningsvärda förhållanden i fyra avseenden. Alldeles särskilt gäller det ett pensionsavtal som även var okänt för nuvarande styrelse. Genom pensionsavtalet har kursgården betalat in stora belopp extra trots att Ola Rask kommer att få pension från riksdagen.

I sommar blir Rask pensionär. Då får han pension från riksdagen samt Rönneberga. Men det anmärkningsvärda är att Rönneberga även tvingas betala pension på den lön som Ola Rask fått från riksdagen. Därmed får han i praktiken tre pensioner.

Rönnebergas styrelse kände inte till pensionsavtalet som från början var muntligt och skulle ha slutits 1970. Efter att ha uppmärksammats på förhållandena genom den fördjupade revisionen har styrelsen försökt omförhandla uppgörelsen. Men Ola Rask vägrade. Och ett avtal är ett avtal. Följden blev att Ola Rask fick sparken.

På tre andra punkter har Ola Rask handskats vidlyftigt. Han har under granskningsperioden 2001 – 2004 åkt på 121 studieresor, ett ”orimligt antal”, konstaterade Byggnads ordförande Hans Tilly. Ola Rask har även haft ett kontokort utställt på kursgården som tidigare varit okänt för styrelsen. Vid 17-18 procent av uttagen saknas kvitton. ”Det brukar inte vara så många saknade kvitton vid revisioner”, konstaterade revisor Lars Wennberg från Öhrlings PricewaterhouseCoopers AB.

Men det var ett tungt beslut att ge Ola Rask sparken, kanske det tyngsta någonsin för ägarrepresentanterna.

Vi har aldrig haft anledning att tro annat än att Ola Rask skött kursgården bra in i minsta detalj, sa Hans Tilly.

– Rönneberga har överlevt när andra kursgårdar fått läggas ned, verksamheten har alltid givit överskott och haft god renommé och bra standard. Därför var det svårt att komma fram till att Ola Rask missbrukat vårt förtroende.

Ägarna ska nu strama upp arbetsordningen för styrelsen i fortsättningen.

Rönneberga kursgård ägs till 50 procent av Byggnads, 22,5 procent av Målarna, 16,25 procent av Elektrikerna och till 11,25 procent av Skogs- och Träfacket.
Respektive ordförande utgör kursgårdens styrelse.

Kjell Johansson/Sia

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?