Industriarbetarnas tidning

Gruv­arbetare vill slippa Industrifacket

29 augusti, 2005

Skrivet av ÅKE LIF och JEANETTE HERULF

De gamla gruvavdelningarna inom Metall och några avdelningar i Småland är fortfarande emot sammanslagningen med Industrifacket.

– Vi ser få fördelar för oss, säger Hans Fängvall, ordförande i avdelning 635 Svappavaara. Men vi böjer oss för ett majoritetsbeslut.

I morgon, tisdag, sammanträder Industrifackets överstyrelse. Om det blir en enighet om ett ja till sammanslagning med Metall den här gången, efter den överraskande turbulensen i våras, borde hindren för en sammanslagning vara undanröjda.

Då kan man räkna med att de extra kongresserna i vardera förbunden senare i höst fattar de slutgiltiga besluten. Men det kan bli diskussioner.

Under Metalls kongress i fjol röstade en stor majoritet av ombuden för en sammanslagning. Det fanns dock motståndare, däribland avdelningarna från det gamla Gruvarbetarförbundet, som gick upp i Metall 1993.

Det motståndet finns kvar i dag. De före detta gruvavdelningarna kommer att rösta nej till sammanslagningen, även om de vet att de är i minoritet.

– Vi har fortfarande samma åsikt, säger Hans Fängvall i Svappavaara. Nog kan det finnas det fördelar med en sammanslagning, men vi kan inte riktigt se dem för vår del.

Fängvall pekar på försäkringsfrågorna som ett exempel. Där har gruvarbetarna egna lösningar med försäkringar som arbetsgivaren, LKAB, betalar.

Så kanske det också kan bli i framtiden, men ovissheten finns där:

– Vi vet vad vi har, men inte vad vi får.

En annan fråga är avdelningsstrukturen, ett diskussionsämne på många håll i landet inom båda förbunden. När de lokala fritidsavdelningarna (som saknar ombudsman) försvinner och geografiskt större avdelningar bildas blir problemen extra stora i norr.

– Det blir ju väldiga avstånd, säger Hans Fängvall. Närmaste avdelning i Industrifacket i dag ligger i Skellefteå.

I malmfälten har de forna gruvavdelningarna funnits kvar inom Metall (exempelvis tolvan i Kiruna, fyran i Malmberget, 35:an i Svappavaara) parallellt med den gamla metallavdelningen.

Även i Mellansverige finns några gamla gruvavdelningar kvar (Zinkgruvan, Garpenberg) som nu kommer att slutligen gå upp i storförbundets avdelningar, om beslutet blir så.

Även Metalls avdelningar i Oskarshamn och Ljungby är kritiska till det nya förbundets tänkta avdelningsstruktur. Medlemsmöten i båda avdelningarna tog beslut i förra veckan om att uppmana kongressombuden att säga nej till sammanslagningen på kongressen i oktober.

– Vi var positiva i början, säger Ronnie Eriksson, ombudsman i Oskarshamn. Men sedan har det börjat knaka i fogarna över allt.

– Det stora felet är att planerna att slå ihop förbunden kommit uppifrån. Det blir aldrig bra när man tvingar fram något.

Leif Fantenberg, ombudsman i Ljungby, tycker att Industrifacket fått hoppa fram och tillbaka för mycket.

– Om vi nu ska tala om frieri, äktenskap och sånt är det kanske bättre att avvakta till nästa uppvaktning med nytt frieri.

Avdelningen inser att Metall måste spara pengar, på sikt. Men det kan man göra genom att ändra i Metalls egen organisation, enligt Fantenberg.

Metalls gruvavdelningar har runt 4 000 medlemmar. Avdelningarna i Oskarshamn och Ljungby, sammanlagt 8 300 medlemmar. De två smålandsavdelningarna har sju kongressombud.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?