Industriarbetarnas tidning

”Äntligen kan vi använda våra bonuspengar”

22 juni, 2006

Skrivet av JOHANNA WREDER

De som är uppsagda från pappersbruket i Hammarby kan äntligen andas ut. Domstolsbeslutet som säger att ”stanna-kvar-bonusar” inte ska leda till avdrag från a-kassan blev en vändning för pappersarbetarna.
– Nu vågar vi äntligen använda våra bonuspengar, säger klubbordförande Conny Jonsson.

För drygt ett halvår sedan fick de 86 anställda på kartongfabriken i Hammarby beskedet att verksamheten skulle läggas ned. För att de skulle jobba på in i det sista erbjöds de en bonus. Om produktionen höll normal takt och kvalitet fick de upp till 9 000 kronor extra i månaden. Den sista maj i år slutade de flesta anställda, men än har de inte vågat röra bonuspengarna.

– På ett stormöte uppmanade jag medlemmarna att sätt undan pengarna och spara dem, och det tror jag de gjorde, säger klubbordförande Conny Jonsson.

Anledningen var att uppsagda från företaget Bombardier i Kalmar blivit avstängda från a-kassan efter att de fått en liknande ”stanna-kvar-bonus”. A-kassan ansåg att det rörde sig om ett avgångsvederlag och räknade därför av beloppet från a-kasseersättningen.

De drabbade överklagade a-kassans beslut och fallet fick stor uppmärksamhet. I slutet av maj fattade riksdagen ett beslut om att ”stanna-kvar-bonusar” inte ska räknas som avgångsvederlag. Beslutet börjar gälla den första juli, men redan i måndags kom länsrättens dom i Bombardierfallet. Länsrätten går på riksdagens linje och slår fast att bonusen ska räknas som lön.

Domstolens beslut gör att de uppsagda i Hammarby äntligen kan andas ut. Nu kan de plocka fram sina intjänade pengar lagom till semestern.

– Ja, jag kan inte se att det skulle finnas några risker med det. Som jag och jurister tolkar domen innebär det att det är fritt fram att använda pengarna nu, säger Conny Jonsson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.