Industriarbetarnas tidning

LO kritiserar ”jämviktsarbetslöshet”

24 oktober, 2007

Skrivet av FREDRIK WÅHLSTEDT

Sysselsättningen fortsätter öka men det är ännu långt till en överhettning av arbetsmarknaden. Den bedömningen gör LO i höstens konjunkturprognos som presenterades i dag.

Risken för en ökad inflation är låg, anser LO-ekonomerna. Konjunkturen kommer fortsätta uppåt men takten på sysselsättningsökningen mattas av. Mot bakgrund av denna bedömning kritiserar LO Riksbankens princip om jämviktsarbetslöshet. Enligt denna får arbetslösheten inte sjunka mer än till 4,5 procent för att inflationsmålet ska hållas.
LO vill istället att Riksbanken ska pröva sig fram till hur långt arbetslösheten kan sjunka innan arbetsmarknaden överhettas.

Exporten har också mattas av till följd av den minskade globala tillväxten, skriver LO. Samtidigt ökar hushållen sitt sparande. Anledningen till detta bedöms vara osäkerheten kring den privata ekonomin. En osäkerhet som beror på förändringarna av ersättningsnivåer inom socialförsäkringarna, enligt LO.

Löneökningarna efter avtalsrörelsen beskrivs av LO som rimliga och inom ramen för det löneutrymme som räknades fram före avtalsrörelsen. Ökningen av arbetarnas löner kommer de närmaste åren att hamna strax över fyra procent, tror LO. Enligt rapporten ökar nu också arbetarnas löner i samma takt som tjänstemännens.

Här kan du läsa konjunkturrapporten i sin helhet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.