Industriarbetarnas tidning

Stora Enso träffar intresserad köpare

6 december, 2007

Skrivet av MIKAEL FÄRNBO

Ledningen för Stora Enso backar. I går kom beskedet att man går med på att träffa finansmannen Lennart Holm för att diskutera hans planer för en fortsatt drift av det nedläggningshotade bruket i Norrsundet. Men samtidigt avslöjar företagsledningen att de redan för en dialog med Holm.

Ledningen för Stora Enso har tidigare meddelat att de inte velat träffa intressenter till det nedläggningshotade bruket. Argumentet har varit att en försäljning skulle innebära fortsatt konkurrens om vedråvaran, vilket skulle missgynna koncernen i stort. Men tydligen har samtal ändå förts i kulisserna.

– Vi har en pågående konstruktiv dialog med Lennart Holm, säger vice koncernchefen Hannu Ryöppönen.

Ni har tidigare sagt att ni inte är intresserade av att träffa Holm, vilket retat upp många. Varför har ni inte gått ut med det här tidigare?

– Vi diskuterar inte affärskontakter i media. Dessutom har vi har inte haft ett möte, utan en pågående dialog.

Vad är skillnaden mellan ett möte och en dialog?

– En dialog kan man ha på telefon, precis som vi har nu.

Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg är kritisk till företagets motvilja att sälja bruket. Han menar att argumenten inte längre håller.

– Lennart Holms affärsidé innebär ingen ökad konkurrens. Holm kommer använda sig av en råvara som inte konkurrerar med Stora Enso. Vilken kan jag inte avslöja.

Elisabet Salander Björklund som är vice vd och chef för koncernens pappersmassabruk och råvaruförsäljning betonar att företaget är inriktat på en nedläggning. Men samtidigt medger hon att de kan tänka sig en försäljning till någon som bedriver en annan verksamhet.

– Jag har dock svårt att se vilken råvara Lennart Holm har i tankarna. Men nu är ett datum satt för ett möte, så vi får se vad han har att säga, säger Elisabet Salander Björklund.

En nedläggning av Norrsundet skulle innebära stora kostnader för Stora Enso, något som skulle undvikas vid en försäljning. Hur mycket företaget beräknar att nedläggningen kommer kosta vill Elisabet Salander Björklund dock inte avslöja.

– Enligt våra beräkningar tjänar koncernen mer på en nedläggning i förhållande till en försäljning, säger hon.

I går genomfördes en manifestation mot nedläggningen av fabriken i Norrsundet. Socialdemokraternas ordförande Mona Sahlin var där och ställde sig bakom ett av huvudkraven: att företaget ska lyssna till de intressenter som kan tänka sig att fortsätta driften och rädda de 325 jobben kvar i Norrsundet.

– Det känns jättebra att företagsledningen nu går med på att träffa Lennart Holm. Nu får vi gå vidare och se till så att en försäljning kommer tillstånd, säger klubbordförande Örjan Larsson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.