Industriarbetarnas tidning

5,3 procents lönelyft på finska pappersbruk

17 juni, 2008

Skrivet av

Det blev ingen tjänstemannastrejk inom den finska pappersindustrin. I går enades parterna om ett nytt avtal på 21 månader som ger löneökningar på 5,3 procent.

Under måndagen var det tänkt att de första bruken skulle tas ut i en rullande strejk. Men riksförlikningsmannen Juhani Salonius lyckades i sista stund få parterna med sig på en kompromiss.

Den första juli i år höjs lönerna med 2,8 procent (eller minst 60 euro/månad). Därtill en lokal pott på 1,3 procent och en bonus på en knapp tusenlapp per anställd (110 euro).

I mars 2009 höjs lönerna med 0,9 procent för alla plus att det finns en lokal pott på 0,4 procent att förhandla om.

Parterna ska också sätta sig i en gemensam arbetsgrupp och studera tjänstemännens löneutveckling de gångna åren i förhållande till andra grupper.

Avtalet ger också en del andra förbättringar som ökade tillägg för skyddsombud, avsättning till arbetstidsbank med mera.

Det nya avtalet omfattar 6 500 tjänstemän inom pappers- och massaindustrin.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.