Industriarbetarnas tidning

Nya regler ett hot mot sjuka

13 november, 2008

Skrivet av

Ny statistik från Pappers visar att 157 pappersarbetare riskerar att få sin sjukpenning indragen från första januari.
– Jag tror att det är lågt räknat, säger ombudsman Lars Wåhlstedt på Pappers.

Från den första januari träder nya regler i kraft. De innebär att den sjukskrivne ska prövas mot den reguljära arbetsmarknaden efter 180 dagar. Prövningen kan innebära att Försäkringskassan i värsta fall drar in sjukpenningen helt.

Pappers har nu kollat upp med avdelningarna hur många det handlar om och hittat sammanlagt 157 personer.

Men ombudsman Wåhlstedt tror som sagt var att det kan dyka upp än fler framöver.

I de fall det finns en rehabiliteringsplan som syftar till ”full återgång” i jobb, kommer man dock att ha ytterligare sex månader på sig innan prövningen.

Lars Wåhlstedt tror att de nya reglerna leder till en ökad utslagning.

– Fler kommer att bli uppsagda av personliga skäl. Även om jag tror att vår bransch kommer att klara sig bättre än andra, får vi antagligen se ett ökat antal tvister med arbetsgivarna framöver.

En ljuspunkt är att Pappers, enligt Lars Wåhlstedt, på de flesta ställen tycks ha väl fungerande system för hur en rehabilitering ska gå till.

– Men de nya reglerna i rehabiliteringskedjan gör att det ställs än högre krav på hur arbetet bedrivs.

Vid årsskiftet försvinner också den tillfälliga sjukersättningen och ersätts av en förlängd sjukpenning. Denna kan – utöver de 364 dagarnas sjukskrivning – ge ytterligare 75 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten.

I det här fallet handlar det om 224 personer.

– Flera av dem kommer också att hamna i ett sämre läge än tidigare, konstaterar Lars Wåhlstedt.

Pappers undersökning visar också att:
Drygt var tredje avdelning har överenskommelser om facklig medverkan i de fall Försäkringskassan kräver arbetsgivarutlåtande. (Östra distriktet toppar, 3 av fyra avdelningar) Drygt hälften av avdelningarna regelbundet får uppgifter om sjukskrivna medlemmar från företaget.Var tredje avdelning regelbundet tar kontakt med sina sjukskrivna medlemmar. (Sämst i klassen är Gävle Dala-distriktet)Var tredje avdelning har en rent facklig kommitté för rehabiliteringsfrågor. Även här ligger Gävle Dala-distriktet sämst till.Två av tre avdelningar planerar någon form av information utifrån de nya reglerna.
– Jag trodde faktiskt att det var fler avdelningar som fick uppgifter om sjukskrivna från företaget, kommenterar Lars Wåhlstedt.

– Vi kan också bli bättre i kontakterna med de sjukskrivna. Jag vet att många avdelningar håller kontakt via brev i stället för att ta personlig kontakt.

Fotnot: Resultatet bygger på statistik från 53 avdelningar. De nio som inte har svarat är Alstermo, Djupafors, Emsfors, Jönköping, Mölndal, Norrsundet, Oppboga, Timsfors, Wifsta varv.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.