Industriarbetarnas tidning

”Utbilda arbetslösa för nya jobb”

24 november, 2008

Skrivet av

Stärk a-kassa och satsa på arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Den uppmaningen riktar Pappers till regeringen i ett uttalande som antogs vid Pappers förbundsårsmöte i fredags.

Pappers lastar inte regeringen för den pågående krisen i ekonomin. Däremot gillar man inte regeringens passivitet beträffande arbetsmarknadspolitiken och kräver en omedelbar och bred satsning på olika åtgärder.

”De arbetslösa måste få möjlighet till utbildning för nya jobb, för att höja deras kompetens och underlätta för dem för att komma tillbaka på arbetsmarknaden”, skriver förbundet.

Pappers anser att man nu också kan se effekterna av de försämringar av a-kassan som regeringen tidigare genomfört. Hundratusentals hamnar utanför och kommer att hänvisas till kommunernas socialkontor vid arbetslöshet.

Försämringarna i villkoren för a-kassan har också lett till att allt färre får 80 procent av tidigare inkomst och fler kommer att bli utförsäkrade.

”Sammantaget skapar detta oro och förstärker därigenom konjunkturnedgången. Oro för framtiden gör att människor håller tillbaka konsumtionen, i synnerhet av så kallade kapitalvaror”, skriver förbundet.

Pappers anser att de svenska statsfinanserna är starka och att det finns ett ekonomiskt utrymme för satsningar.

”Frågan är bara om utrymmet ska användas för skattesänkningar eller till satsningar för att motverka arbetslöshet, utbilda de arbetslösa och för en förbättring av a-kassan.”

För Pappers medlemmar är saken klar, skriver förbundet – utrymmet måste satsas på arbetsmarknadspolitiska åtgärder och en förstärkning av a-kassan.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.