Industriarbetarnas tidning

Domsjö expanderar i Utansjö

9 december, 2008

Skrivet av

Tidigare i år tog Domsjö Fabriker genom Utansjöverken AB över renseriet i Utansjö med ett tiotal anställda från Rottneros. Nu går man vidare och köper resten av marken och byggnaderna.

– För oss är ett köp av Utansjö Bruk en bra lösning på vårt framtida behov att kunna ta emot, bearbeta och lagra de virkesvolymer vi använder för att tillverka våra specialcellulosaprodukter, säger Domsjö Fabrikers VD Ola Hildingsson i ett uttalande.

Och han får medhåll av Pappers ordförande på Domsjö Fabriker.

– Det är ett sätt för oss att få mer närvirke, säger Ronny Hellström, som ser dagens beslut som något som säkrar tillvaron för det egna bruket mer långsiktigt.

Domsjö Fabriker, som ligger i Örnsköldsvik, ca 8 mil från Utansjö, har också planer att på sikt etablera ett sågverk på Utansjös gamla fabriksområde. Dessutom vill man fortsätta att vidareutveckla den industrihotellverksamhet på området som redan påbörjats av Rottneros.

När Domsjö tog över renseriet i somras fick ett tiotal medarbetare från Utansjö jobb. Den nya affären kan inledningsvis ge ytterligare en handfull jobb.

Domsjö Fabriker har varit inne i en expansiv period de senaste åren med stora investeringar och bra efterfrågan på sin specialcellulosa. Produkten används i bland annat viskostyger, läkemedelstabletter.

– Och till korvskinn, säger Ronny Hellström, som trots rådande konjunkturdipp inte sett någon minskad efterfrågan i det som produceras.

Inga varsel i sikte?

– Nej inte vad jag känner till. Här rullar allt på som vanligt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.