Industriarbetarnas tidning

Omplacerad förare får ersättning

17 maj, 2010

Skrivet av

Det blev förlikning mellan arbetsgivaren och den truckförare på Hylte bruk som omplacerades efter att kört på en pelare.
– Företaget har indirekt erkänt att de gjort fel och jag har en nöjd medlem, säger avdelningens ordförande Anders Lönnberg.

Det är en snart tvåårig surdeg som jäst färdigt. I veckan skulle fallet upp i tingsrätten, men innan dess har alltså parterna – på arbetsgivarens initiativ – förlikats.

Mannen, som varit anställd på Stora Enso Hylte sedan 1986 och kört truck sedan 1995, hade med avdelningens goda minne stämt företaget. Både för brott mot kollektivavtalet och medbestämmandelagen.

Han hade yrkat på ett skadestånd på 170 000 kronor och ersättning för den skillnad i lön han fick vid omplaceringen till en pappersmaskin.

– Nu får han en ekonomisk kompensation på 100 000 kronor, säger Anders Lönnberg. Inklusive lönebortfallet.

Om frågan inte avgjorts i tingsrätten, hade den med stor sannolikt vandrat vidare till Arbetsdomstolen. För att slippa en lång rättslig process, blev det förlikning i stället.

– Nu slapp han schavottera i tingsrätten och tvingas höra de saker som företaget påstått om honom.

Vad fick företaget att ändra sig?

– De var väl inte helt säkra på att vinna målet. Jag tolkar förlikningen som ett indirekt erkännande om att de haft fel.

Vad säger mannen själv om förlikningen?

– Han ser en chans att gå vidare. Han trivs bra på sitt nya jobb och vill absolut inte tillbaka till sitt gamla jobb som truckförare – vilket heller aldrig varit aktuellt.

– Han vill inte se de personer som ”ljugit på honom”.

Anders Lönnberg är fortfarande upprörd över att förbundet valde att inte företräda medlemmen i en rättslig process.

– Det är inget mindre än en skandal från förbundets sida. Till skillnad från många andra fall var detta solklart. En person som beskylls för något han inte gjort.

Genom att förbundet inte drev frågan vidare, hade inte heller LO-TCO-rättsskydd någon möjlighet att agera, enligt Anders Lönnberg.

Pappers förbundsstyrelse valde också att inte ge avdelningen något ekonomiskt stöd för att driva frågan vidare civilrättsligt. Avdelningen i Hylte avsatte därför 500 000 kronor av egna medel för att klara hem en rättslig process.

– Det kommer att kosta oss lite drygt 100 000 kronor, tror Anders Lönnberg.

Men värt varenda krona.

– Kontentan är att jag har en nöjd medlem, arbetskamraterna som vet vad det handlat om är också nöjda. Dessutom ett indirekt erkännande av att företaget handlat fel.

– Då kan inte jag heller vara annat än nöjd. Det visar också att man tjänar på att ha ett fack bakom sig, säger Anders Lönnberg.

– För han hade aldrig orkat driva sitt fall vidare av egen kraft.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.