Industriarbetarnas tidning

Tryggt för fast­anställda – otryggt för visstidare

11 maj, 2010

Skrivet av

Lagen om anställningsskydd fyller sin funktion, men många lämnas utanför. Det menar forskaren Per Skedinger på Institutet för Näringslivsforskning, IFN.

I sin nya bok ”Employment Protection Legislation. Evolution, Effects, Winners And Losers” tar han ett samlat grepp på forskningen – 112 empiriska studier – runt anställningsskydd. En forskning som ökat markant på det nationalekonomiska området på senare år.

Per Skedinger slår fast att Las fyller sin funktion såtillvida att den förhindrar eller fördröjer uppsägningar. Men att lagen samtidigt inte är optimalt utformad, eftersom den lämnar så många utanför.

Han konstaterar att ett starkt anställningsskydd inte på något sätt påverkar sysselsättnings- eller arbetslöshetsnivån.

Däremot minskar personalomsättning, strukturomvandling, missgynnar ungdomar och leder till minskad produktivitet.

2007 blev det möjligt att visstidsanställa personal upp till 24 månader hos samma arbetsgivare. Det innebär, enligt Per Skedinger, att Sverige i dag har ett av de svagaste anställningsskydden för denna grupp inom hela OECD-området.

Av trettio länder ligger Sverige på en 26:e plats med länder som USA, England och Kanada bakom sig – länder med en oreglerad arbetsmarknad. Däremot ligger vi på en femteplats vad gäller tryggheten för tillsvidareanställda.

Forskningen pekar på att denna tudelning inte är så lyckad. Europeiska erfarenheter visar att fler visstidsjobb inte lett till fler jobb totalt sett, och att visstid – där chansen till tillsvidareanställning inte finns – ofta leder till lägre produktivitet.

Per Skedingers bok tar även upp reformen av turordningsreglerna 2001, då det blev möjligt att undanta två personer i företag med max tio anställda.

Effekterna på småföretagen blev en minskad sjukfrånvaro (13 procent), ökad personalomsättning och – marginellt – fler invandrare bland de sysselsatta.

I samband med att boken presenterades hölls också ett seminarium där Lena Westerlund, chefsekonom på LO, menade att ungdomsarbetslösheten inte ökat på grund av turordningsreglerna.

– Vi har dessutom lyckats mycket bättre med att behålla äldre arbetskraft i jobb än andra.

Hennes budskap var att Las ska kompletteras i stället för att urholkas.

Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, pekade på att en tredjedel av alla svenskar får erbjudande om att gå i förtida pension. Detta som ett exempel på en trögrörlig arbetsmarknad.

Och, föga överraskande, såg han anställningsskyddet som det största hindret för nyanställningar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.