Industriarbetarnas tidning

En dödsfälla att svetsa i slutet rum

23 mars, 2011

Skrivet av MATTIAS OLSSON

Svetsning i slutna utrymmen låg bakom flera allvarliga olyckor förra året. Arbetsmiljöverket kallade det en dödsfälla. Slarv och okunskap ökar risken för fler olyckor.

Ola Johansson har jobbat som svetsare i 22 år. Nu är han en av lärarna på svetsutbildningen i Jonsered utanför Göteborg. Han har själv varit med om att klättra ned i trånga utrymmen med dålig ventilering. Då har det mest handlat om att göra klart jobbet och komma ut så fort som möjligt.

– Man slarvade ofta med ventilering och sånt. Det fanns en undermedveten press som gjorde att man tog genvägar och kanske onödiga risker.

Ola Johansson berättar om när de brukade slipa i galvaniserat material. Röken som bildas är väldigt farlig och svetsaren kan drabbas av något som kallas ”galvfrossa”. Symtomen är att den drabbade känner sig febrig och illamående.

– Då fick man gå ut i lunchrummet och dricka ett stort glas mjölk, sen var det bara ut och jobba igen, säger Ola, de andra svetsarna skrockar igenkännande.

Arbetsmiljöverket har tittat på de olyckor som skett i samband med svetsning i slutna utrymmen de senaste åren. Gasen kolmonoxid låg bakom flera av de allvarligare olyckorna. Kolmonoxid kan bildas när man svetsar med acetylen i en syrefattig miljö.

– Man måste vara väldigt medveten om vad man gör, säger Tommy Eriksson Wikén, sakkunnig på Arbetsmiljöverket.

I några av de mer uppmärksammade fallen då kolmonoxid har varit inblandad har svetsaren svimmat eller till och med dött av syrebrist. Ibland kan det gå så fort som på 30 sekunder. Gasen binder de röda blodkropparna och hindrar transporten av syre i kroppen.

Konsekvenserna behöver däremot inte alltid vara så dramatiska, tror Tommy Eriksson Wikén.

– Många svetsare får huvudvärk till exempel, det skulle kunna bero på kolmonoxiden. Förmodligen finns det ett mörkertal, och det är mycket stort, vill jag påstå, säger han.

På Airfan i Jonsered utanför Göteborg tillverkar man, som namnet antyder, fläktsystem. Här jobbar Reima Rautio som plåtslagare. Han har sin egen teori om varför det slarvas med säkerhet och utrustning.

– Folk kanske inte bryr sig. De kanske inte tror att det är så farligt.

Vi frågar om han själv brukar slarva med säkerheten när han svetsar.

– Var har du fått det ifrån, säger han och flinar.

– Man får ta ansvar själv, det kommer inte ut någon chef och säger åt dig att sätta på masken, säger Pasi Loukkola som har jobbat med produktionen i 23 år.

Bägge två håller med om att det är dåligt med information och att det inte finns någon tradition att upplysa om risker eller ny forskning från ledningen.

De flesta arbetar på som de alltid har gjort.

– Jag tror ärligt talat inte att de som jobbar är upplysta när de gäller de här frågorna. Man snackar inte i de banorna, säger Jan Thranberg (bilden), regionalt skyddsombud i Göteborg.

Jan Thranberg blev värvad till Göteborgs Elitsvets för sina handbollskunskaper. Företaget kom bara tvåa i korpen men Jan stannade ändå i 26 år. Då hade han fått problem med sina luftvägar. Han började arbeta med facket och blev samtidigt mer intresserad av svetsarnas arbetsmiljö.

– Jag fick ju mina egna problem innan jag började kolla på det här. Det är nog många som tänker, ”det händer inte mig”, säger han.

Mot kolmonoxid fungerar inte heller alla de traditionella skyddsredskapen. Man ska inte lita på filtermasker och inte heller ger gasen utslag när man mäter syrehalten.

Tommy Eriksson Wikén menar att de här olyckorna har skett på grund av okunskap. Nu när vi vet vad som ligger bakom dem kan vi inte acceptera fler missöden, särskilt inte dödliga sådana.

– Det kommer att hända igen också om branschen inte skärper säkerheten.

Det är ett slutet utrymme

Det är svårt att definiera exakt hur ”slutet” ett utrymme måste vara för att det ska anses vara farligt. Generellt kan man säga att det handlar om ett utrymme som är dåligt ventilerat och där det kan vara svårt att ta sig in eller ut. Utrymmet behöver inte heller vara isolerat av väggar eller tak, utan det kan röra sig om alla områden där luften inte kan cirkulera ordentligt.

Exempel på slutna utrymmen:
• Rörgravar/gropar.
• Silo.
• Last- och källarutrymmen.
• Cisterner.
• Containrar.

Att tänka på vid svetsning

• Gör alltid en riskbedömning.
• Vid misstanke om syrebrist eller förekomst av giftiga ämnen ska luftmätningar genomföras innan arbetet påbörjas och under tiden arbetet pågår.
• Använd andningsskydd (tryckluftsapparat vid syrebrist och förekomst av kolmonoxid eller filtermask vid andra föroreningar) och annan lämplig skyddsutrustning vid behov.
• Använd punktutsug vid svetsning och annat arbete som bildar luftföroreningar. Eller tryckluftsapparat för att tvinga bort den dåliga luften.
• Arbeta inte ensam i slutna utrymmen.

Du kanske också vill läsa…

Han var i gruvan när det rasade

Han var i gruvan när det rasade

Skalvet den 18 maj är det största i svensk gruvhistoria och fick många Kirunabor att vakna skräckslagna. 13 personer befann sig nere i gruvan. Jonny Kumpula var en av dem.

”Vi måste samarbeta bättre”

”Vi måste samarbeta bättre”

Aspa bruk vill knyta räddningstjänsten närmare, och utbilda anställda som kan lotsa dem inne på bruket om en olycka inträffar igen.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Smittskydd i fokus när Volvo drar igång igen

Smittskydd i fokus när Volvo drar igång igen

Svensk fordonsindustri startar upp sin produktion i mindre skala. På Volvo powertrain i Köping har montörer som varit permitterade i fyra veckor börjat komma tillbaka till jobbet.

”Det är de små arbets­platserna som behöver oss”

”Det är de små arbets­platserna som behöver oss”

Regionala skyddsombud är oroliga över utvecklingen. Vad blir steg två, frågar de sig. Och kommer Arbetsmiljösverige monteras ner ytterligare?

Repstopp i gruvan mitt under coronakrisen

Repstopp i gruvan mitt under coronakrisen

Bajamajor till entreprenörerna. Dygnet-runt-arbete för att minska smittan. Zinkgruvan har reparationsstopp – mitt i coronatider. Hundra man extra befinner sig innanför grindarna.

”Skyddsom­budens roll måste moderniseras”

”Skyddsom­budens roll måste moderniseras”

De som arbetar på arbetsplatser utan lägsta löner och kollektivavtal har oftast inget skyddsombud att vända sig till, skriver Saila Quicklund (M).

De vill ha kvar taket på 150 övertidstimmar

De vill ha kvar taket på 150 övertidstimmar

Arbetsgivarna på teknikavtalet vill utöka möjligheten att beordra övertid. Från dagens 150 timmar per år till 200. På IF Metalls avdelning i Sörmland avfärdas kravet.

Samarbete mot brott i arbetslivet utreds

Samarbete mot brott i arbetslivet utreds

Regeringen har nu tillsatt en utredning mot brott och fusk på arbetsmarknaden.

Splittrad insats mot kriminella företagare

Splittrad insats mot kriminella företagare

Kriminella har infiltrerat arbetsmarknaden. Pengar tvättas, seriösa företagare slås ut och människor utnyttjas. Två olika satsningar ska bekämpa brottsligheten. Men de samarbetar inte och sekretessregler försvårar arbetet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.