Industriarbetarnas tidning

Löfven: ”Vårbudgeten är förfärlig”

13 april, 2011

Skrivet av

Jobb och välfärd ska gå före sänkt skatt. Det menar Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg.
– Behovet av satsningar på utbildning och vård bör gå före skattesänkningar, säger han i en kommentar till regeringens vårbudget.

Det går bra för Sverige och regeringen lockar med nya skattesänkningar. Ytterligare ett jobbskatteavdrag utlovas, gränsen för när statlig skatt börjar tas ut höjs till inkomster över 35 000 kronor i månaden, liksom sänkt skatt för pensionärer.

Dessutom sänks restaurangmomsen till hälften.

– Att sänka momsen i en speciell bransch tror jag inte på och ser inget värde i. Det leder dessutom bara till olika gränsdragningsproblem.

Ungefär en tredjedel av Pappers medlemmar är tämligen högavlönade. De tjänar en del på den förda politiken.

– Jag kan förstå att skattesänkningar tilltalar dem med jobb och höga löner, säger Jan-Henrik Sandberg.

– Men man kan inte se kortsiktigt bara på hur man själv har det. Vi måste se mer till samhället i stort.

Kollegan på IF Metall, Stefan Löfven (bilden), saknar åtgärder i budgeten för att få arbetslösa industriarbetare i jobb.

Enligt Metall får vart femte företag tacka nej till order för att de inte kan hitta personal med rätt kompetens.

– Det är dags för ett kompetenslyft. Utbilda de arbetslösa till de jobb som finns, är hans lösning.

I ett pressmeddelande konstaterar IF Metall att konsekvensen av regeringens vårbudget är att klyftorna i samhället ökar än mer.

– Främst mellan dem som har välbetalda jobb och de som är arbetslösa. Jag tycker det är förfärligt, säger Stefan Löfven.

GS ordförande, Per-Olof Sjöö, ifrågasätter också regeringens linje där skattesänkningar är lösningen på alla problem.

– Det är absurt att de inte kan se behoven som finns på exempelvis utbildningssidan.

Precis som Stefan Löfven tycker han att det är viktigt med försörjningen av utbildad personal till industrin.

– Det är svårt att få tag på utbildad personal. Det måste lösas politiskt. Jag har svårt och tro att nya skattesänkningar ska göra det.

Arbetsrätt Striden om las

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Använd strejken mot försämringarna som föreslås”

Det finns ingen anledning att sätta sig vid ett förhandlingsbord där försämringar kommer att bli vägledande, skriver sex tidigare förtroendevalda inom IF Metall.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

Om vi inte åtminstone försöker använda fackets enda motmakt när grundläggande intressen hotas så kommer allt fler att ställa sig frågan varför de alls ska vara organiserade, skriver Volvoarbetaren och skribenten Lars Henriksson.

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

På ett extrainsatt representantskap på fredagen beslutades att förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd, ska fortsätta.

Pontus Georgsson

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers planerar att säga nej till fortsatta förhandlingar om anställningstryggheten. I stället föreslår förbundet en ”tredje väg” – att föra in frågan i avtalsrörelsen.

Industriarbetsgivarna: Vi ska inte förhandla utifrån politikernas förslag

Mer fokus på kompetens än turordning. Det hoppas Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf blir resultatet när parterna de närmaste månaderna ska förhandla om anställningsskyddet.

Öppnare förhandlingar ska lösa vårens LO-kaos

En rejäl omstart, mer insyn och inflytande och några röda linjer som inte får korsas – så hoppas LO läka ihop sprickan som uppstått under diskussionerna om arbetsrätten.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Marcus Bolin

Pappers: Kravet på 4 procent ligger fast

Trots lågkonjunktur och krisande tider för tidningspapper kommer Pappers fortsätta kräva fyraprocentiga lönepåslag för sina medlemmar.

Arbetsgivarna: Krympande kaka att fördela

Läge att ”besinna sig”, anser industrins chefsekonomer inför att de pausade löneförhandlingarna ska återupptas. Men facken kräver 3 procent från den 1 april.

”Våra beslut påverkar alla medlemmar”

Avtalsförhandlingarna drar snart i gång igen och Lizette Lindqvist är en av dem som har makt över resultatet.

”För många arbetare var det ingen hemester”

”Hemestern” är slut för alla som har så mycket pengar att det är exotiskt att inte resa utomlands. För oss andra börjar i stället kampen mot nollavtal och allt sämre anställningsskydd, skriver truckföraren Zara Biske.

IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

Industriarbetsgivarna har svårt att se något utrymme för höjda löner i höstens avtalsrörelse, men facket utgår fortfarande från sitt bud på 3 procents löneökningar.

Pappers: Slopa aktieutdelningarna

Företagen inom massa- och pappersindustrin bör avstå från aktieutdelningar. Det anser Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson som nu tecknat avtal om korttidsarbete med Industriarbetsgivarna.

LO och Svenskt Näringsliv: Förläng alla avtal

LO och Svenskt Näringsliv är överens. Nu uppmanar de alla fackförbund och arbetsgivarorganisationer att skjuta upp årets avtalsrörelse till hösten.

Industrin skjuter upp avtalsrörelsen

Facken inom industrin och arbetsgivarna säger ja till att skjuta fram avtalsrörelsen. Även Pappers förlänger avtalet. ”Vi befinner oss mitt i en pandemi. Det är inte läge att bråka om löner och villkor”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.