Industriarbetarnas tidning

En röst på SD är en röst på rasism

3 december, 2012

Det kom inte som en överraskning utan var väl mer än fråga om tid innan Sverigedemokraterna (SD) skulle visa sitt rätta ansikte. När Expressen avslöjade filmen där delar av SD:s ledning springer runt med järnrör och använder sig av rasistiska och sexistiska tillmälen blev i alla fall inte jag förvånad.

Man kan naturligtvis raljera om händelsen och dra skämtsamma liknelser, att det vore som om vi skulle se Beatrice Ask filma medan Anders Borg springer runt med järnrör (detta eftersom Kent Ekeroth var SD:s rättspolitiska talesperson och Erik Almqvist var SD:s ekonomiskpolitiska talesperson), men vi får inte tappa fokus på huvudfrågan. Det stora problemet är inte deras beteende under en sommarnatt i Stockholm, problemet är de åsikter som partiet står för.

En stor del av det som sägs i ovan nämnda film går nämligen helt i linje med Sverigedemokraternas politik. Att företrädare för detta främlingsfientliga parti ger uttryck för att personer med utländsk bakgrund inte är svenskar är därför inte särskilt förvånande. Skrämmande och upprörande, men inte förvånande.

Det stora problemet är inte deras beteende under en sommarnatt i Stockholm, problemet är de åsikter som partiet står för.

För mig är det självklart att det aldrig kan finnas något annat än medborgarskapet som avgör om du är svensk eller inte. I samma sekund som man får sitt medborgarskap är man svensk med alla de rättigheter och skyldigheter som det innebär.

Vi vet att det på arbetsplatserna förs diskussioner om integrationspolitiken och att det även finns de som tycker att det är bra att Sverigedemokraterna ”fört upp frågan på agendan”. Men det är viktigt att kalla saker vid sitt rätta namn. Ingen som röstar på Sverigedemokraterna kan gömma sig. En röst på Sverigedemokraterna är en röst på rasism, främlingsfientlighet och intolerans. Det behöver man inte vara särskilt klarsynt för att inse.

Enligt opinionsundersökningarna är SD i dag Sveriges tredje största parti. Detta är en svensk men också europeisk tragedi.

I ett krisande Europa, i Grekland, Ungern och Spanien där den sociala välfärden rasar samman, växer sig rasistiska högerpartier allt starkare.

På samma sätt växer SD i takt med ökade klyftor och arbetslöshet i Sverige. Urholkade försäkringssystem och social oro bidrar till sökandet efter syndabockar och föder grogrund för rasism. Invandrare, vilka har svårt att komma in på arbetsmarknaden, pekas ut som orsak till problemen – det är deras fel. Det är i dessa grumliga vatten SD fiskar väljare. De serverar en enkel lösning; skicka ut alla invandrare så blir allt bra. Som om det vore deras fel att det är kris i den globala ekonomin och att företagen möts av minskad efterfrågan.

Regeringen Reinfeldt och Borg springer inte runt med järnrör men de bedriver en politik som ökar klyftorna i samhället. De bedriver inte aktiv arbetsmarknadspolitik trots ökande arbetslöshet och de vill inte bidra till att bygga bort den akuta bostadsbristen (och skapa jobb). Detta allt som oftast med bekvämt stöd av SD i riksdagen. Det åligger dem därför ett särskilt ansvar att hålla rent på högerkanten och ta debatten.

Vårt ansvar som medlemmar i facket är att ta debatten på våra arbetsplatser. Vi har alla ett gemensamt ansvar för att motverka främlingsfientligheten. Vi har alla ett ansvar att motverka rasism och diskriminering.  Vi måste hjälpas åt att ta diskussionen för alla människors lika värde.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?