”Konkurrenskraften hör samman med arbetarnas hälsa”DA:s Helle Klein vill se att det blir verklighet av nollvisionen om dödsolyckor på jobbet.

Har vi lärt oss att tänka efter före?”Allt för ofta anses det inte finnas tid att ta reda på arbetsmiljö­riskerna” skriver DA:s nya krönikör, Peter Larsson.

Nu krävs kort för motorsågsarbete

Nu sätts skogsarbetarna på prov. Alla som använder motorsåg i arbetet ska godkännas av en instruktör. Dagens Arbete följde med när Magnus Söderberg och Arvid Sylwan tog motorsågskörkort.

Motorsågskörkortet

  • Provet består av en teoridel och en praktisk del. I teoridelen svarar provdeltagarna på kryssfrågor och vid det praktiska provet visar deltagarna sina kunskaper i olika moment.
  • Körkortet finns i olika nivåer som är anpassade till behoven hos olika yrkesgrupper.
  • Utbildning och prov på AB-nivå kostar 8 000-10 000 kronor per kursdeltagare. Att bara göra provet kostar omkring 1 500 kronor. För anställda bekostas detta av arbetsgivaren. 
  • Uppkörningarna hålls på lantbruksskolor och kursgårdar över hela landet. Den som inte klarar uppkörningen kan göra om provet tidigast dagen därpå.

Nya regler

  • Motorsågskörkortet blir obligatoriskt för alla som hanterar motorsåg i arbetet.
  • De nya reglerna kommer att fasas in under perioden 1 december 2012 till 1 december 2014. Därefter riskerar arbetsgivare som bryter mot lagen en straffavgift på 10 000 kronor.
  • Kravet på motorsågskörkort gäller inte för egenföretagare eller privatpersoner.
  • 26 dog vid arbete inom skogsbruket under åren 2007–2011

En 25 meter hög tall har precis fallit till marken och Dan Månsson, instruktör på Skogsstyrelsen, granskar stubben.

– Det är en fällning helt utan anmärkning, säger han och Magnus Söderberg kan andas ut.

– Det är lite pirrigt. Det är ju mycket folk runt omkring och det blir en särskild press, säger han.

På Ladviks kursgård utanför Stockholm håller Skogsstyrelsen motorsågsutbildning varje vecka. Torsdag är uppkörningsdag och dagens grupp består av åtta elever som alla är ganska ovana vid att hantera motorsåg. Under den fyra dagar långa kursen har de lärt sig sågning från grunden. De har filat kedjor, fällt träd och kapat stammar. Till vardags jobbar Magnus Söderberg som hantlangare, bland annat åt en kompis som driver ett företag inom skogsröjning. Successivt har han börjat arbeta allt mer i skogen.

– Jag har sågat ganska mycket för egen räkning tidigare, men det känns viktigt att tänka på säkerheten. Jag vill ju inte skada någon annan eller mig själv, säger han.

Från den 1 december i år ska alla anställda som använder motorsåg i arbetet ta motorsågskörkort. Personer som är vana vid att använda motorsåg behöver inte gå någon kurs, men uppkörningen är ett krav även för dem som har jobbat i skogen under många år. Dan Månsson gläds åt att körkortet blir obligatoriskt, men de nya reglerna möter också kritik:

Ska man verkligen behöva bevisa att man kan använda motorsåg om man har jobbat i skogen i flera decennier? Det frågar sig skogsbrukaren Kjell Daniels, som intervjuas i artikeln längre ner.

Enligt Bel Bergenvall på Arbetsmiljöverket bygger de nya reglerna på en samlad bedömning av olycksfallen inom skogsbruket.

– Vi har sett att olyckorna inte är begränsade till dem som är nya i branschen. Det är inte säkert att lång erfarenhet leder till att man jobbar säkert. Både arbetstekniken och utrustningen har förändrats och det är inte säkert att alla har hängt med, säger han.

Instruktören Dan Månsson berättar att många som kommer till kurs-gården har lärt in ett felaktigt beteende. Han visar hur små detaljer kan leda till att man skadar sig allvarligt.

– Många bär sågen som ett osäkrat vapen med fingret på avtryckaren. Hur många jägare går runt så med sina gevär? Det är livsfarligt. Om man ramlar slår gripreflexen till och man trycker på gasen, förklarar han.

Han hoppas att de skärpta reglerna också ska sända en signal till privatpersoner, som inte omfattas av de nya reglerna.

– Nu kanske fler förstår att det inte är så lämpligt att köpa en såg för 670 kronor och själv ge sig på björken hemma i trädgården, säger han.

I skogen utanför Stockholm har turen kommit till Arvid Sylwan. För fyra dagar sedan hade han aldrig rört en motorsåg. Med Dagens Arbete som publik fäller han sitt femte träd någonsin. Han är försiktigt positiv till att körkortet blir obligatoriskt.

– Det är nog bra, i och med att så många dör, säger han.

Fast för honom personligen spelar det egentligen ingen roll om uppkörningen är obligatoriskt eller inte.

– Jag vill inte hålla på med någonting om jag inte vet hur man gör.

Charlie Olofsson

Läs mer från Dagens Arbete:

De tog SFI-kursen till fabriken

Från och med i dag kan de anställda på Hällingsjöhus utanför Göteborg gå direkt från fabriksgolvet till SFI-lektionen, i företagets egna lokaler.

Chefredaktör Helle Klein med tidningen Dagens Arbetsmiljö

Dagens Arbete startar ny tidning om arbetsmiljö

Skyddsombuden inom LO får i år en ny tidning: Dagens Arbetsmiljö. Den kommer att innehålla vassa granskningar, men framför allt vara ett handfast verktyg i det dagliga arbetsmiljöarbetet.

2

Ladda ner DA nr 1 här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

2

Striden om arbetsrätten

”Kompetens är en överlevnadsfråga”

ANALYSI veckan korsades två samhällsdebatter, den om arbetsrätten och korttidsarbete. Men egentligen handlar de om samma sak, skriver DA:s Harald Gatu: förmågan till ställa om i en föränderlig värld.

Svenskt Näringsliv vill ha fri uppsägningsrätt

Skrotad las, bättre a-kassa, bättre omställning, bättre kompetensutveckling och privatiserad arbetsförmedling. Det är Svenskt Näringslivs önskelista inför de fortsatta förhandlingarna med LO.

2

”Det är bara tokerier”

Höjd a-kassa och bättre omställning är bra förslag. Men att slopa saklig grund för uppsägning är bara tokerier. Så kommenterar LO:s Torbjörn Johansson förslaget från Svenskt Näringsliv.

”Vi måste våga snacka om Las”

Parterna förhandlar återigen om turordningsreglerna – nu under press från politikerna. En bit i pusslet som ska läggas kan bli att göra det dyrare att säga upp dem som har lång anställningstid.

3

”Det var fan dags att skärpa sig”

HälsaEtt telefonsamtal från en nära vän och arbetskamrat fick Pappers välkända profil Mikael Lilja att fundera på hälsan. En magsäcksoperation senare berättar han om att äta bara en kvarts pizza och hur vikttappet gjorde att han nästan undkom fortkörningsböter.

Det krävs mer än bara flex för företagen

KRÖNIKADet finns saker som behöver diskuteras i lagen om anställningsskydd, Las. Men det måste ske utan att maktbalansen rubbas mellan fack och arbetsgivare”, skriver GS-fackets förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Sommarjobben i industrin ökar

Den som söker sommarjobb inom industrin har i år stora chanser att få ett. Arbetsförmedlingen har fått in 2 500 sommarjobb, 500 fler än förra året.

Illustration: GUSTAF ÖHRNELL HJALMARS

Måste jag byta uppgifter efter pappaledighet?

Fråga DAHan fick inte tillbaka sitt gamla jobb när han återkom från föräldraledigheten. Får det gå till så? DA:s expert svarar.

Ditt ansikte öppnar dörrar! 

SkruvatNär jag letade andrahandslägenhet hittade jag en sajt som matchar hyresvärdar med hyresgäster på ett klassiskt Tindermanér. Jag tackar min vän för att han lyckats ta en så oförskämt smickrande bild.

15 till 45 millimeter är bredden på remsorna – kantlisterna – som bland annat används på Ikeas kända bokhylla Billy. Foto: Adam Daver

Laddar kantlistmaskinen

ÖgoblicketUlrika Öhrling är operatör på konverteringen i Billingsfors

GS: Politiken skapar byggkrisen

Efter storvarslet på Hjältevadshus vill GS-facket sätta press på den nya bostadsministern. ”Politiska beslut lägger en våt filt över branschen”, enligt GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Annika Rahm är sömmerska på Woolpower Östersund. Foto: Adaam Daver

”Passa på när det är rejält kallt”

Proffset tipsarNu är tiden inne för gosiga ylleunderställ. Annika Rahm på Woolpower i Östersund tipsar om hur du bäst tar hand om dem. 

Leandro Steinnagel, till vänster, gillar plåtlådorna. Bra för kall mat, tycker han. Här bredvid Monica Jalonen och Gabriel Banor. Foto: Adam Daver

Billiga lådor håller tätt

Da testarVad är bästa sättet att förvara den medhavda lunchen? DA lät några anställda på Astra Zeneca testa sju matlådor under lika många dagar.

Inkomstskillnaderna fortsätter att öka i landet

59,2 industriarbetarlöner. Så mycket mer tjänade Sveriges näringslivstoppar år 2017 enligt en ny rapport från LO.

2

Det sista skriet?

BildreportagetFotografen Ragnar Axelsson har de senaste trettio åren genomkorsat Arktis, Grönland och Kanada och skildrat bland annat jägarbefolkningens levnadsvillkor. Hans bilder från Grönland berättar om det få har upplevt med egna ögon, men som många talar om: en kommande klimatkatastrof.

100 varslas på Hjältevadshus

Mer än var tredje anställd varslas på Hjältevadshus. Överklagade bygglov och slopat investeringsstöd för hyresrätter ligger bakom.

Illustration: Rebecca Elfast

Bli stark av bönor

KlimatkollenDina muskler behöver varken proteinpulver eller extra kött för att växa. Och både hälsa och ekonomi mår bra av proteiner från växtriket ibland. Samtidigt gör du en riktigt stor insats för klimatet.

Farliga vibrationer

Ett livslångt lidande

UTSLAGNINGVibrationsbesvär är Sveriges vanligaste arbetssjukdom, trots att det finns teknik för att förebygga skador. Läs eller lyssna på DA:s reportage om hur unga i industrin ­bara hinner börja arbetslivet innan de sliter sönder sina händer.

Inga fler vita fingrar på gjuteriet

MätbartEfter flera fall av arbetssjukdom tvingades ledningen på Xylems gjuteri att tänka om. Ett nytt mätsystem håller reda på att du inte utsätts för alltför mycket vibrationer under ett skift.

I en enkel maskinverkstad i Ulvsunda i västra Stockholm tillverkar Pheenix Alpha vinylpressar. Foto: Adam Daver

Ny snurr på vinylskivan

Älskade plattaDen var dödförklarad för bara lite drygt 10 år sedan, men sedan har försäljningen av vinylskivor exploderat. DA:s Ricardo Burrows har skrivit och läst in ett reportage om diskjockeys, kultförklarade skivbutiker och vinylpressfabrikanter.

1

”Gör det dyrare att visstidsanställa”

Det bör vara dyrare för arbetsgivare att visstidsanställa, kompetensutveckling ska gynnas och anställningstryggheten bör öka för dem som arbetar länge på korta tidsbegränsade jobb. Det föreslår Anders Wallner som utrett ett mer hållbart arbetsliv.

”Jag cyklar 500 mil om året, både landsväg och mountainbike”, berättar Tomas Olsson. Foto: David Lundmark

”Jag har avverkat några cyklar”

ProfilenI sommar cyklar truckföraren Tomas Olsson Vätternrundan för trettionde gången.

Ny krönikör

”Man behöver inte vara stor och stark för att jobba som ­svetsare. Är det tunga lyft är det bara att be om hjälp.” säger Maria Höök. Foto: Maria Höök

”Det vidriga är chefer som inte gör något”

DA MÖTERVia sociala medier tar svetsaren Maria Höök kampen för medsystrar som blir sexuellt trakasserade i industrin. Men främst brinner hon för att locka fler tjejer till yrket. 

40 000 fotbollsplaner brann upp

Riskfyllt städjobbI somras kämpade Magnus Björk för att stoppa eldens framfart. Nu är han en av alla skogsmaskinförare som fäller miljontals svartbrända stammar. Ett sorgligt arbete som kräver extra säkerhetsrutiner.

DA:s fotograf prisas igen

Han vann en klass i fjol, nu har han åter gått till final i Årets Bild. DA:s David Lundmarks fotograf gör allt från djuplodande granskningar till vardagsskildringar av svenska industriarbetare.

Rökpaus i Red Dead Redemption 2.

Datorspel som tar tid och berör

LÅNGSAMTDen nya vågen av datorspel innehåller inte bara kickar, här görs också stor sak av livets måsten: äta, sova och spara ihop pengar till tågbiljetten.

Skuldfällan

Färre fångade i långvarig skuldfälla

Trots att skulderna ökar i samhället i stort minskar antalet som har varit skuldsatta i mer än 20 år i Kronofogdens register. En förklaring är att konsekvenserna av 90-talskrisen börjar klinga av.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.