Industriarbetarnas tidning

Elektrikerkonflikten avblåst

26 mars, 2013

Skrivet av

Det blir ingen strejk bland elektrikerna. Arbetsgivarna i EIO drar tillbaka uppsägningen av avtalet som förbinder arbetsgivaren att betala in de anställdas fackavgifter. Därmed undanröjdes ett hinder i förhandlingarna om ett nytt industriavtal.

I förra veckan trappades konflikten mellan elektrikerna och arbetsgivarna i EIO upp. Arbetsgivarna varslade om lockout och facket svarade med att varsla om strejk och blockad, bland annat mot företag i fjorton kommuner där IF Metall har avtal med Teknikföretagen.

Teknikföretagen reagerade mycket starkt. Elektrikernas stridsåtgärder skulle, enligt arbetsgivarna, beröra 900 teknikföretag med 45 000 anställda.

IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe togs på sängen av Elektrikerförbundets konfliktvarsel eftersom det, enligt hans mening, inte hade förankrats i LO:s styrelse.

Konfliktvarslet kom precis när ett slutbud väntas i industrins förhandlingar. Men slutbudet kom inte. Ferbe sa till Dagens Arbete att elektrikernas varsel ”tyvärr allvarligt försvårar förhandlingarna som just nu är inne i ett känsligt slutskede”.

Men igår kväll nådde alltså Elektrikerförbundet och el-arbetsgivarna EIO en överenskommelse. Den innebär att EIO drar tillbaka uppsägningen av inkasseringsavtalet.

Inkasseringsavtalet är elektrikernas motsvarighet till IF Metalls uppbördsavtal som innebär att arbetsgivaren drar fackavgiften från den anställdes lön och sedan vidarebefordrar pengarna till förbundet.

Även Teknikföretagen har sagt upp uppbördsavtalet.

Till tidningen Elektrikern säger Elektrikerförbundets förhandlingschef Ronny Wenngren:

– Vår position är stärkt. Jag är mycket nöjd. Nu kan vi i lugn och ro förhandla om det vi ska, medlemmarnas löner och villkor.

Ronny Wennegren menar också, enligt Elektrikern, att behovet att nå ett industriavtal kan ha påverkat utvecklingen i elektrikerkonflikten.   

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen