Industriarbetarnas tidning

Elektrikerna: ”Vi måste få försvara oss mot lockouten”

23 mars, 2013

Skrivet av

– Vi har följt LO:s stadgar. När arbetsgivarna ensidigt utlyser en lockout måste vi få försvara oss, säger Elektrikerförbundets förhandlingschef Ronny Wenngren.

I går varslade Elektrikerförbundet om stridsåtgärder som svar på arbetsgivarnas lockoutvarsel tidigare i veckan. Arbetsgivarnas varsel var i sin tur ett svar på Elektrikerförbundets tidigare varsel.

Arbetsgivarnas lockvarsel omfattande fler företag än Elektrikerförbundets. Skälet är att inga företag ska kunna dra konkurrensfördelar av konflikten.

Konflikten rör bland annat uppbördsavtalet, alltså den överenskommelse som innebär att arbetsgivaren drar av medlemmens fackavgift från lönen och sedan betalar in den till förbundet.

Precis som Teknikföretagen vill inte arbetsgivarna i Elektriska Installatörsorganisationen EIO längre betala in medlemmarnas fackavgifter.

– Jag tycker att IF Metall och andra förbund ska stödja oss när vi nu går ut i konflikt för viktiga principer, säger Ronny Wenngren.

– De är skyldiga oss sympatiåtgärder.

Har ni informerat LO:s styrelse om stridsåtgärderna?

– Ja det har vi gjort. Det här är inga hemligheter för någon.

Enligt stadgarna ska LO:s styrelse godkänna stridsåtgärder som omfattar mer än 3 procent av förbundets medlemmar – eller om den berör ”ett betydande antal medlemmar av andra anslutna förbund”. Menar du att LO:s styrelse har godkänt Elektrikerförbundets varsel om stridsåtgärder?

– Menar du att stadgarna skulle förhindra ett enskilt förbund att svara mot arbetsgivarnas attacker?

Har LO-styrelsen godkänt stridsåtgärderna?

– Det kan ju aldrig vara så att LO:s styrelse ska godkänna när ett förbund försvarar sig och står upp för intressen som gäller hela kollektivet. LO:s styrelse är på intet sätt oinformerat om vår konflikt med EIO. Vi varslade om stridsåtgärder redan den 29 januari och då var det ingen som opponerade sig i styrelsen.

Men ni informerade alltså LO:s styrelse om att ni skulle varsla om stridsåtgärder?

– Javisst.

När då?

– Både i torsdags och onsdags. Det här är ingen hemlighet.

Men du menar samtidigt att LO-styrelsen inte ska behöva godkänna era stridsåtgärder?

– Vi har hållt oss till stadgarna, det är allt jag vill säga.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.