Industriarbetarnas tidning

Inhyrda arbetade under strejken i Indien

21 mars, 2013

Skrivet av Mikael Färnbo

Produktionen på Volvos lastbilsfabrik i Indien hölls igång med hjälp av inhyrda och tjänstemän under strejken. Enligt Volvo är det tillåtet i Indien. Men koncernfacket tycker att alla sätt att ta in personal under pågående strejk är en form av strejkbryteri.

Under den tre månader långa strejken på Volvos lastbilsfabrik i Indien, som DA tidigare skrivit om, hölls produktionen uppe med hjälp av tjänstemän och inhyrd personal. Enligt Volvos presschef Kina Wileke är detta tillåtet i Indien.

– Indisk lag tillåter i vissa fall företag att ha produktion igång under strejk med stöd från tjänstemän och tillfälligt anställda, säger hon.

Koncernfackets internationella sekreterare Lars Ask är kritisk till agerandet.

– Utifrån ett rent fackligt perspektiv tycker vi att alla sätt att ta in personal för att hålla uppe produktionen under en pågående strejk är en form av strejkbryteri. Men finns det då lagar och regler som säger att man kan göra det i andra länder så kan vi bara agera genom att ta diskussionen med företagsledningen.

Lars Ask är dock osäker på om agerandet verkligen är lagligt ens i Indien. Enligt fackets kontaktperson på den internationella fackliga federationen IndustriAll i New Delhi är det egentligen förbjudet.

– Men så finns det även omständigheter som gör att man kan ha rätt att hålla igång produktionen. Han kunde inte säga att det entydigt pågick strejkbryteri. Det gjorde det komplicerat för oss.

– När vi tog upp frågan med ledningen så kunde vi inte rakt ut säga att det förkommer strejkbryteri. Men utifrån moral och etik kan man ha betänkligheter kring att ha igång produktionen medan de försegår en strejk. Men att slå en lag i huvudet på de i det här fallet, det kunde vi inte. Det var mer om det här är schyst eller inte.

Är det schyst eller inte?

– Den frågan är svår att svara på rakt upp och ner. Om man sätter det i ett svenskt perspektiv så är det helt oacceptabelt. Men så enkel är inte frågan.

Däremot stoppade facket företagets planer på att skicka tre svetsare från Umeå till Indien under strejken. Enligt Lars Ask skulle det ha varit ett renodlat strejkbryteri.

Men vad är skillnaden om man skickar svenskar att utföra arbetet eller hyr in indisk personal som gör samma sak?

– Ja, det är ju tiotusenkronorsfrågan. Ärligt talat jag kan inte regelverket. Vi vill nu åka till Indien och sortera bland de här frågeställningarna som vi har oerhört svårt att få grepp om, säger han.

Volvos presschef Kina Wileke menar att företaget levde upp till lagstiftningen i Indien.

– Man måste uppfylla ett antal kriterier bland annat måste de tjänstemän som arbetar vara anställda innan strejken påbörjades. De tillfälligt anställda får heller inte vara fler än antalet anställda innan strejken.

Men är det rätt att ersätta strejkande arbetare med andra även om det är lagligt möjligt? 

– Det här är verkligen ingen lätt fråga och vi gör en bedömning från fall till fall där vi väger in en rad aspekter, inte minst våra kunder och våra åtaganden gentemot dem. Men som sagt, vi följer alltid de lagar och regler som gäller i de länder där vi verkar.

Skulle ni kunna göra likadant i Sverige?

– Det här är en rent hypotetisk fråga, lagstiftningen i Sverige ser ju helt annorlunda ut.

Enligt Kina Wileke är det skillnad på fallet med de svenska svetsarna och de inhyrda indiska arbetarna.

– Vi hyrde inte in indisk personal särskilt för att strejkbryta, de som arbetade var redan inhyrd innan strejken bröt ut. I enlighet med gällande lagstiftning.

Hon vill också poängtera att Volvokoncernen tar frågor om strejkbrott på stort allvar.

– Vi tar de här frågorna på största allvar och Volvokoncernens syn på lagar och regler är självklart att de ska följas, vilket vi gör i de länder vi verkar. När det finns möjligheter att i enlighet med lokal lagstiftning fullfölja våra åtaganden mot våra kunder överväger vi också att göra så, men alltid förutsatt att vi följer gällande lagstiftning, skriver hon.

Läs mer -> Volvo skulle skicka strejkbrytare från Sverige till Indien.

Läs hela Volvogranskningen här.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?