Industriarbetarnas tidning

Volvo skulle skicka strejkbrytare från Sverige till Indien

21 mars, 2013

Skrivet av Mikael Färnbo

Volvokoncernen skulle i höstas skicka svetsare från Umeå till Indien för att göra de strejkande indiska Volvoarbetarnas jobb. Två dagar före avfärd stoppades resan av facket.

Detta har hänt:

I november förra året bröt strejk ut på Volvos lastbilsfabrik i Bangalore i Indien. Strejken pågick i drygt tre månader och utvecklades till en hungerstrejk. Dagens Arbete besökte fabriken och träffade arbetare som ansåg att Volvo betalar löner som inte går att leva på och att Volvo är den sämsta arbetsgivaren jämfört med liknande företag.

Samma kritik framförs av Volvoarbetare som djupintervjuats i en stor studie av forskare från bland annat Umeå universitet. Forskarna har träffat Volvoarbetare i Indien, Sydafrika och Mexiko. Enligt forskarna ansåg arbetarna i alla dessa länder att Volvo betalar löner som inte går att leva på. Arbetarna ansåg också att Volvo är den sämsta arbetsgivaren i branschen.

I november gick arbetarna på Volvos lastbilsfabrik i Indien ut i strejk i protest mot löner som de anser inte går att leva på. Strejken pågick i drygt tre månader och utvecklades till en hungerstrejk, vilket Dagens Arbete tidigare skrivit om.

Den indiska fabriksledningen hade samtidigt krav från kunder på sig att leverera lastbilar och kontaktade den svenska Volvoledningen för hjälp. Den som fick samtalet var Håkan Nordin som ansvarig för utlandsproduktionen av lastbilshytter inom Volvokoncernen.

Fabriksledningen i Indien behövde svetsare och Håkan Nordin gav order om att tre svetsare från Umeå skulle skickas till Indien och utföra arbete som stod stilla på grund av strejken.

– Jag fick ett mejl av Håkan Nordin där han egentligen bara ville göra klart att de skulle kalla ner två eller tre svetsare som skulle åka med en flight ett par dagar senare till Indienfabriken. Någonstans där så nämndes det att det pågick en olovlig konflikt i Indien, säger Jan-Olov Carlsson, IF Metalls klubbordförande på Volvo lastvagnar i Umeå.

Jan-Olov Carlsson drog öronen åt sig och frågade hur Håkan Nordin kunde vara säker på att det var en olovlig konflikt. Samtidigt togs kontakter med fackkubben i Indien via koncernfackets internationelle sekreterare Lars Ask.

– Via våra kanaler fick vi väldigt snabbt fram att det här handlade om en legal strejk, en godkänd strejk, säger Jan-Olov Carlsson.

Fackklubben protesterade mot beslutet och betonade att de svenska svetsarna i sådana fall skulle åka ner som strejkbrytare.

Ganska snart svarade Håkan Nordin med att han avbokat resan.

– Han återkom ganska snabbt med att han avbokat alla flighter. I det fallet tycker vi att ledningen agerade helt rätt, säger Jan-Olov Carlsson.

Enligt Jan-Olov Carlsson och Gunnar Pettersson är händelsen ett bra exempel på när koncernfackligt arbete kan löna sig.

– När cheferna väl fick reda på hur det låg till så avbröt de. Det är positivt. Men det var bara två dagar innan de skulle fara. Hade vi inte gjort de aktiviteter som vi gjorde i klubben då, då hade det sannolikt varit ett svenskt strejkbryteri där nere, säger Gunnar Pettersson.

Håkan Nordin själv vill inte kommentera händelsen och hänvisar till pressansvariga inom Volvokoncernen.

– Jag vill inte uttala mig om det. Jag har varit kontaktperson mot Indien i många år eftersom jag har varit ansvarig för att bygga svetslinan där nere. Så det är därför de kontaktade mig, säger han.

Enligt Kina Wileke som är presschef på AB Volvo hade företaget aldrig några planer på att begå strejkbrott.

– Det beslut som fattades var att koncernen inte skulle bidra med hjälp från Sverige i form av svetsare till vår lastbilsfabrik i Indien. Beslutet fattades efter samråd med den lokala fackklubben i Umeå mot bakgrund av den legala strejk som då pågick. Det fanns självklart inga planer på att begå någon form av strejkbrott och just därför valde vår medarbetare i Umeå att ta en diskussion med facket innan slutgiltigt beslut om hjälp till Indien fattades, skriver hon i ett mejl till Dagens Arbete.

Fackklubbens ordförande Jan-Olov Carlssons delar inte Kina Wilekes bild av att beslutet tagits i samråd med klubben.

– Mejlet vi fick av hade karaktären av ”jag vill bara informera om att” men det ledde i alla fall till att vi kunde få stopp på det, säger han.

Läs mer -> Inhyrda arbetade under strejken i Indien.

Läs hela Volvogranskningen här.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.