Industriarbetarnas tidning

Få arbetsmiljöbrott leder till dom

11 april, 2013

Skrivet av Mikael Färnbo

Trots att antalet polisanmälda arbetsmiljöbrott ökar kraftigt leder bara två procent till fällande dom. Och de som väl döms, får låga straff. Det visar en rapport från Arbetsmiljöverket.

Mellan 2006 och 2010 anmäldes 6152 arbetsmiljöbrott till polisen. Men endast 124 – cirka två procent – ledde till fällande dom. Räknas även företagsbot ökar siffran till sex procent. Det visar en omfattande studie över arbetsmiljöbrott som Arbetsmiljöverket tagit fram med hjälp av forskare från Stockholms universitet.

– Det är allvarligt att så få arbetsgivare döms för att ha orsakat att en anställd har skadats, blivit sjuk eller till och med dött på jobbet. Det måste få konsekvenser när man som arbetsgivare brustit i det ansvar man har enligt lag, säger Anne Middelman, chefsjurist på Arbetsmiljöverket.

I en intervjuundersökning som forskarna genomfört säger en del poliser att arbetsmiljöbrott är lågt prioriterade, och att utredningarna ofta ses som komplexa och tidsödande i jämförelse med annan brottslighet.

– Vi på Arbetsmiljöverket kommer att påtala dessa problem för polisen i vårt pågående samarbete, och vi är beredda att göra vad vi kan för att vi ska komma tillrätta med situationen, säger Anna Middelman.

Rapporten visar att antalet anmälda arbetsmiljöbrott ökat kraftigt under 2000-talet. Anmälningarna har också förändrat karaktär. Tidigare dominerade brott mot arbetsmiljölagen, idag utgör nästan tre fjärdelar av kategorin vållande till kroppskada. Enligt forskarna beror ökningen inte på en faktisk ökning av antalet brott, utan att på förändringar i hur myndigheter hanterar olyckor på jobbet. Främst har polisen i ökad utsträckning börjat anmäla händelser som brott istället för olyckor.

På 1980 och 1990-talet anmälde polisen till exempel endast en av sju dödsolyckor som ett arbetsmiljöbrott. I dag anmäls nästan alla dödsolyckor som arbetsmiljöbrott.

– De senaste trettio åren ser vi att vi har kraftiga variationer både i antalet arbetsmiljöbrott och i vad brotten består av. Men det beror snarare på en definitions- och reaktionsförändring hos myndigheterna, inte minst polisen, snarare än en kraftig förändring i antalet faktiska brott, säger Felipe Estrada, professor vid kriminologiska institutionen vid Stockholms universitet, som skrivit rapporten.

De som döms för arbetsmiljöbrott får enligt rapporten påfallande låga straff jämfört med annan brottslighet. Under perioden 2006-2010 dömdes 74 individer för arbetsmiljöbrott som lett till kroppskador eller dödsfall. Närmare hälften av de lagförda fick böter, var tredje dömdes till villkorlig dom och var femte fick ett strafföreläggande eller åtalsunderlåtelse. Ingen av de 74 individerna dömdes till fängelse eller skyddstillsyn. Det kan jämföras med annan brottlighet som lett till kroppskada eller dödsfall där ungefär 15 procent av de dömda får fängelsestraff.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.