Industriarbetarnas tidning

Facket kritiserar regeringens jobbpolitik

15 april, 2013

Skrivet av

Regeringen utökar antalet platser i yrkesvux och arbetsmarknadsutbildning, Otillräckligt, anser facket.

– Jag saknar riktigt offensiva satsningar i syfte att få ner arbetslösheten, säger PO Sjöö, förbundsordförande i GS-facket.

– Mycket märkligt att regeringen inte tar tillfället i akt att exempelvis få igång byggandet. Det skulle lindra två problem, arbetslösheten och bostadsbristen.

PO Sjöö tycker att regeringen gör märkliga prioriteringar.

– Regeringen kunde sänka bolagsskatten vilket kostade statskassan 16 miljarder. Men av offensiva satsningar ser vi ingenting. Satsningar på bostadsbyggande fungerar, det vet vi av erfarenhet.

IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe säger i en kommentar

– Det är anmärkningsvärt att regeringen inte satsar mer på att få folk i jobb. Med en hög arbetslöshet som fortsätter att öka förväntade jag mig mer offensiva insatser i regeringens vårproposition. 

– Förhållandevis starka finanser och en stabil lönebildning ger utrymme för att satsa på dem som står utanför arbetsmarknaden om viljan finns,

Regeringen som lägger sin vårbudget i dag räknar med en tuff arbetsmarknad framöver. Arbetslösheten biter sig fast över 8 procent. Först 2016 väntas arbetslösheten sjunka till 7 procent, enligt regeringens prognos.

Därför vill regeringen öka antalet utbildningsplatser. Inom yrkesvux med 7000 platser i år och lika många nästa år. Antalet platser inom praktik och arbetsmarknadsutbildning ökas med 8 000 under de kommande två åren.

I ett pressmeddelande säger Anders Ferbe:

– De förstärkta insatser som regeringen föreslår på arbetsmarknadsutbildning räcker inte. Regeringen hade exempelvis kunnat ge ett bidrag till företag som kompetensutvecklar i stället för att säga upp anställda.  Det skulle samhället, företagen och den enskilde tjäna på.

– Jag saknar också den politiska viljan att förbättra ersättningen till dem som är arbetslösa. Arbetslöshet skapar en otrygghet som är dramatisk för människor, att dessutom få en ersättning som motsvarar halva lönen är inte värdigt ett samhälle som säger sig ha goda statsfinanser.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.