Industriarbetarnas tidning

Globalt Saltsjöbadsavtal och ungdomsgaranti i Löfvens linjetal

4 april, 2013

Skrivet av Mikael Färnbo

S-kongressenStefan Löfven valdes i dag formellt som partiledare på Socialdemokraternas kongress. I ett retoriskt starkt tal lovade han bland annat att arbeta för ett globalt Saltsjöbadsavtal och införa en 90-dagarsgaranti för unga arbetslösa.

Det var en rörd Stefan Löfven som möttes av stående ovationer och fång med röda rosor när han i dag formellt valdes till Socialdemokraternas partiledare på kongressen i Göteborg.

– Det här är speciellt för en arbetargrabb från Ådalen, sa han när applåderna började tunnas ut.

Löfven valde i sitt timslånga linjetal att återkommande beskriva Sverige som en familj som ska hand om sina svaga och där alla blir starkare när medborgarna tar ansvar för varandra.

– Det kan sammanfattas i ett av de vackraste ord jag vet: solidaritet, sa han.

Löfven tog sin utgångspunkt i kampen för jämställdhet mellan könen och kampen mot rasism. Han lovade att begränsa visstidsanställningar, få bort ofrivillig deltid och delade turer vilket missgynnar många kvinnor. Han lovade också att intensifiera arbetet mot diskriminering och strukturell rasism.

Löfven framhöll att Sverige ska ta ett större ansvar för demokratiutveckling i utrikespolitiken och att Sverige och världssamfundet erkänner staten Palestina och jobbar för en tvåstatslösning i Israel-Palestinakonflikten. Löfven pläderade för ett socialt protokoll inom EU som förhindrar lönedumpning och försämrade arbetsvillkor. Han ville också att Sverige ska ta täten i arbetet för vad han kallade ett ”globalt Saltsjöbadsavtal” som förhindrar dumpning av arbetsvillkor och löner över hela världen.

– Det ska finnas ett globalt ansvar mellan arbete och kapital. En global ekonomi som kuvar ingen och gynnar alla, sa han.

Han framhöll också sin tidigare vision om en så kallad ”hållbar frihet”, en ekonomisk tillväxt som inte hotar miljön eller klimatet. Han kritiserade regeringen för sänkta klimatambitioner och menade att Sverige här förlorar arbetstillfällen och tillväxtmöjligheter.

Löfven kommenterade också debatten om vinster i välfärden, en fråga som kommer orsaka debatt längre fram under kongressen. Löfven var inte konkret, men framhöll att Socialdemokraterna ska arbeta för kraftigt minskade vinster och ett skärpt regelverk.

Därefter återkom Löfven till frågan om jobben, där han i sitt invigningstal under gårdagen lovat lägst arbetslöshet i EU till år 2020. Att bekämpa arbetslösheten och förbättra resultaten i skolan är de viktigaste grundstenarna i en socialdemokratisk politik, framhöll Löfven, och passade på att ge en känga till regeringen.

– De som grillar korv när arbetslösheten ökar, de blir inte kvar länge i regeringsställning, sa han.

Och poängterade.

– Full sysselsättning är det orubbliga målet för Socialdemokraternas politik.

Han talade om vikten att stänga det så kallade rekryteringsgapet i svensk ekonomi, det vill säga svårigheten för företag att hitta rätt kompetens trots hög arbetslöshet. Han framhöll som vanligt satsningar på innovationer, forskning och ökad konkurrenskraft. Och avslutade med talets enda egentliga nyhet: att partistyrelsen ställer sig bakom SSU:s förslag på en 90-dagarsgaranti för arbetslösa ungdomar.

– Det är första steget om vi hamnar i regeringsställning är att garantera alla unga under 25 år studier, praktik eller arbete inom 90 dagar, sa han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?