Industriarbetarnas tidning

Gruvarbetarna protesterar mot ny tränare

16 april, 2013

Skrivet av

Ta ner vår fana från stadion. Gruvarbetarnas fackförening i Sunderland protesterar mot att stadens fotbollsklubb rekryterat fascistsympatisören Paolo Di Canio som huvudtränare.

Gruvarbetarna, som sponsrar laget, kräver att få tillbaka sin fana som i dag pryder fotbollsstadion.

Premier Leauge-laget Sunderland, med den svenske landslagsspelaren Sebastian Larsson i truppen, spelar sina hemmamatcher på Stadium of Light. Arenan byggdes i mitten av 1990-talet på den plats där gruvbrytningen upphörde några år tidigare.

Sunderland har länge varit en utpräglad industristad med gruvor och varv. Gruvarbetarnas fackförening, Durham Miners Association, bildades redan 1869 och hade vid förra sekelskiftet 80 000 medlemmar.

Än idag har gruvarbetarfacket en stark ställning som politisk och kulturell kraft, trots att gruvorna lagts ned. Sunderland är ett av Storbritanniens rödaste områden där 64 av 75 ledamöter i kommunfullmäktige tillhör arbetarpartiet Labour.

Många protesterade när stadens fotbollsklubb nyligen rekryterade Paolo Di Canio som ny huvudtränare efter den sparkade Martin O’Neill.

Di Canio har själv kallat sig ”fascist men inte rasist” och har uttryckt beundran för den italienske diktatorn Mussolini, Hitlers bundsförvant under det andra världskriget.

Som aktiv spelade Paolo Di Canio bland annat i Lazio. I en derbymatch mot Roma 2005 hälsade han lagets supportrar med utsträckt arm, den klassiska facisthälsningen.

Efter protesterna har Di Canio i brittiska medier förklarat att han inte bekänner sig till någon ideologi, att han inte är rasist och att han bara fokuserar på fotbollen och familjen. ”Jag respekterar alla”, försäkrar han.

Men rekryteringen av Di Canio har ändå fått gruvarbetarna i Sunderland att se rött.

I ett brev till klubben skriver gruvfackets avdelningsordförande Dave Hopper att rekryteringen av Di Canio är ”en förolämpning mot alla dem från nordöstra England som gav sina liv i kampen mot fascismen”.

Dave Hopper arbetade i 27 år i den gruva som lades ner 1993 och som sedan gav plats åt Stadium of Light. Han kan inte se avdelningens fana på samma plats där ”den där mannen är en av förgrundsfigurerna”, som han säger en intervju med tidningen the Guardian.

– Klubben påstår sig vara en klubb för samhället. Men när man tittar på mannen de har utsett är det verkligen ingenting som inte tillför samhället något.

Utnämningen, fortsätter Hopper, kommer snarare att uppmuntra de extrema högergrupper ”som redan springer omkring här”. 

Det finns bara ett sätt som fotbollsklubben kan rädda sin heder, enligt gruvarbetarfacket. Och det är att ansluta sig till den anti-fascistiska kampanj som bland annat gruvfacket bedriver.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.