Industriarbetarnas tidning

Nordea och SEB tiger om beslutet

25 april, 2013

Skrivet av

Bankerna har det yttersta ansvaret för att produktionen flyttar till Italien. Men varken Nordea eller SEB vill kommentera.

– Vi har inga kommentarer rörande Global Garden Products, säger Erik Durhan, presschef på Nordea.

– Vi vill inte kommentera med hänsyn till banksekretessen, säger Anna Helsén, presschef på SEB.

Nordea och SEB ingår i ett bankkonsortium som äger Global Garden Products, där Stiga i Tranås ingår.  Sammanlagt 28 banker står som ägare till GGP.

Tanken är att GGP ska säljas till hösten, alltså efter det att koncernens lönsammaste enhet lagts ned och flyttat till Italien.

Bankerna vill bli av med GGP till rätt pris. Gräsklipparkoncernen GGP hamnade i bankernas knä efter finanskrisen då GGP:s gamla ägare inte klarade av att betala lånen.

GGP:s förra ägare, investmentbolaget 3i Investments köpte koncernen i slutet av 2007. Köpeskillingen, knappt 6 miljarder kronor, bestod uteslutande av lånade pengar.

När finanskrisen bröt ut sjönk efterfrågan på gräsklippare med en tredjedel samtidigt som GGP drogs med höga räntekostnader. Ägarna lyckade skriva ned skulderna men 2010 tvingades bankerna ta över GGP.

I dag uppgår koncernens skulder till 2,4 miljarder kronor. Det är sannolikt den prislapp som bankerna kräver för att sälja hela GGP. Men då är Tranås redan nedlagt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.