Industriarbetarnas tidning

S vill ha nolltolerans efter dödsolyckor

5 april, 2013

Skrivet av Mikael Färnbo

DödsolyckorSocialdemokraterna ska sträva efter nolltolerans mot dödsolyckor i arbetslivet. Så heter en ny formulering i partiets framtidskontrakt som inspirerats av IF Metalls kampanj och drivits igenom av ombud från LO-kollektivet.

Nolltolerans i Framtidskontraktet

Skrivningen om en nollvision mot dödsolyckor ingår i avsnittet ”Fler jobb är grunden för allt” i Socialdemokraternas Framtidskontrakt som beslutas på S-kongressen i Göteborg.

Så här lyder formuleringen i sin helhet:

”Jobbet kan göra oss friskare om det är utvecklande och erbjuder goda arbetsvillkor, men det kan också göra oss sjuka och till sist utslitna om stressen är stor eller arbetsmiljön dålig. Arbetsmiljöarbetet ska sättas i fokus för att alla ska ha möjlighet att arbeta ett helt arbetsliv. Vi vill se en politik för nolltolerans mot dödsolyckor på arbetet och ökade insatser för att reducera antalet allvarliga arbetsplatsolyckor och arbetsrelaterade sjukdomar.”

Förra året drev IF Metall en kampanj för nolltolerans mot dödsolyckor i arbetet. Förbundet samlade in drygt 33 000 namnunderskrifter som lämnades över till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström i januari. Frågan debatterades senare i riksdagen, men det har inte lett till några särskilda åtgärder från regeringen.

Nu lyfts visionen om en nolltolerans in i Socialdemokraternas nya framtidskontrakt, som klubbades igenom på kongressen i Göteborg. Frågan har drivits av S-ombud från LO-kollektivet.

– Arbetsmiljön har varit viktig för våra ombud och flera har själva tagit initiativ att driva vår nolltoleranskampanj. Men det handlar också om mer forskning och fler arbetsmiljöinspektörer, säger Carin Wallenthin, facklig-politisk enhetschef på IF Metall.

Roger Krona är fackligt aktiv på Volvo personvagnar i Skövde och deltar på sin första S-kongress som ombud. Han är en av dem som drivit frågan.

– Det måste finnas en vision om noll dödsolyckor. Sen får man sätta upp delmål utöver det. Men det är viktigt att vi strävar dit, säger han.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen