Industriarbetarnas tidning

SLA: Ordning i skogen är branschens ansvar

24 april, 2013

Skrivet av

I spåren efter de kamerunska skogsarbetarnas öde diskuterades branschens ansvar för att utländsk arbetskraft jobbar under schysta villkor. – Medvetenheten om problemet har ökat och det kan ha en positiv effekt, tror GS avtalssekreterare Tommy Andersson.

Under måndagen ordnade Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet (SLA) ett seminarium om skogsnäringens ansvar för att det råder ordning och reda i skogen. SLA:s vd Katarina Novák slog fast att arbetskraftsinvandringen är nödvändig för Sverige och de svenska företagen. Men antalet mellanhänder vid rekryteringen ska vara så få som möjligt och kontrollen måste vara god. Det ansvaret ligger på arbetsgivarna och på uppdragsgivarna, det vill säga skogsägarna, fortsatte Katarina Novák.

Inför kommande skogsvårdssäsong satsar SLA på att fortsätta och intensifiera informationen till entreprenörer som anställer utländsk arbetskraft. Dessutom har de en ny överenskommelse med fackförbundet GS som ger facket utökade möjligheter att kontrollera att rätt löner betalats ut även till skogsarbetare som inte är med i facket.

Samtalet kom även in på det uppmärksammade fallet med skogsarbetarna från Kamerun som betalade dyrt för resor och arbetstillstånd för att få arbeta i den svenska skogen. Efter förhandlingar mellan GS och SLA ersattes kamerunierna med mellan 5 000 och 20 000 kronor per person för utebliven lön och traktamente.

Men den största orsaken till att kamerunierna tjänade mindre pengar än de hade räknat med var att de anlände mer än två månader för sent till Sverige. Enligt arbetserbjudandet skulle de jobba i sex månader, men det blev bara tre månader, eftersom säsongen för plantering tar slut under hösten.

– Arbetserbjudandet upplevs som ett kontrakt och de utländska skogsarbetarna känner sig hitlurade. Vår signal till politikerna är att arbetserbjudandet måste få en starkare rättslig ställning. De måste också utformas på ett annat sätt, säger GS avtalssekreterare Tommy Andersson.

Seminariet avslutades med en paneldebatt där SLA:s vd Katarina Novák inledde med att säga att hon inte vill sitta i Uppdrag Granskning igen.

– Det är pinsamt att vi i Sverige ska behöva prata om såna här företeelser.

– Mitt hjärta brinner för småföretagen och de ska inte konkurreras ut av oseriösa aktörer.

Enligt GS vilar ansvaret tungt på skogsägarna som anlitar entreprenörer i stället för att själva anställa. SCA Skog, som också deltog i seminariet genom vd Mats Sandgren, gör ett bra arbete anser Tommy Andersson. Mats Sandgren berättade om hur deras kontroll har utökats inför årets säsong.

– I år besöker vi alla arbetslag med utländska medborgare. Två personer ska göra kontrollen och ingen av dem får vara den som har tecknat avtalet med entreprenören.

Anställningsvillkor, boende, arbetstillstånd och uppehållstillstånd ska kontrolleras. Frågor kommer också ställas om hur rekryteringen har gått till. Tidigare år har endast stickprovskontroller gjorts.

Tommy Andersson tror att medvetenheten om problemet har ökat sedan Uppdrag Gransknings program om de kamerunska skogsarbetarna.

– Det kan ha en positiv effekt.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen