Industriarbetarnas tidning

Volvo: ’’Vi vill stärka den enskilde istället för att ge pengar’’

16 april, 2013

Skrivet av

Volvo säger nej till avgångsvederlag. – Vi har valt en annan väg som alltså syftar till att stärka den enskilde på arbetsmarknaden, säger Johan Andersson, personalchef för Volvo Bussar Europa.

Vad har ni för principiellt ansvar för de som sägs upp vid Volvo Bussar i Säffle?

– Vi har naturligtvis att följa de lagar och det ramverk som finns. Vid nedläggningar är det viktigt att ta hänsyn till de lokala förutsättningar som finns på orten. Det är ju stor skillnad om nedläggningen sker på en mindre ort eller i en storstadsregion. Det påverkar naturligtvis  förutsättningarna.

Säffle ligger i en region med besvärlig arbetsmarknad, det tar ni hänsyn till menar du?

– Javisst. Statistiskt sett är det ju svårare för människor i en ort som Säffle att finna nya jobb än i en storstadsregion. I synnerhet om man har den ålderstrukturen på de anställda som vi har i Säffle med många äldre. Där gäller det att gå in med stöd till kompetensutveckling, kartläggning av kompetens och ett aktivt omställningsarbete.

Just dessa äldre – som inte är aktuella för avgångspension – och som kanske har arbetat i över 30 år får ingen som helst kompensation förutom ett extra omställningsstöd?

– Jag vill inte gå in på uppgörelsen med facket i detalj. Men om man befinner sig i den ålderstrukturen är det viktigt att hitta bra åtgärder som stärker den enskilde på arbetsmarknaden och det är därför vi satsar på komptensutveckling och extra omställningsstöd.

Men det innebär ju ingen kompensation för den som är 54 år och kanske jobbat på Volvo Bussar i 32 år?

– Inte i avgångsvederlag. Vi har valt en annan väg som alltså syftar till att stärka den enskilde på arbetsmarknaden.

Alla vet att busstillverkning inte är någon lönsam affär just nu i Europa. Samtidigt har hela koncernen gått rätt bra, så bra att ägarna har gett sig själva över 70 miljarder i aktieutdelning de senaste tio åren. Är det konstigt tycker du att man i Säffle tycker att företaget är rätt snålt när de lägger 25 miljoner på de anställda som sägs upp?

– Vi har vidtagit de åtgärder som är nödvändiga. Vi har en negativ trend på bussidan i Europa och vi är tvungna att göra något åt situationen.

AB Volvo är en stor koncern och nedläggningar har inte varit särskilt vanliga.

– Vi har valt att lägga mycket kraft på kompetensutveckling och att ge människorna ett så bra stöd som möjligt i omställningen. Vi lägger också mycket kraft på att titta på möjligheten till nyetableringar. Det är inget vi själva kan styra över, men vi kan hjälpa till att försöka hitta en så bra lösning som möjligt.

Klubben ville i slutskedet ha en kompensation på 300 kr per anställningsår. ”Vi får inte jobben tillbaka, det skulle ha känts bra” säger de. Varför kunde ni inte gå med på det?

– Vi hade stängt förhandlingarna Vi var klara med både IF metall och PTK. Därmed var det avslutat.

Men ni gick ju själva ut efter förhandlingen hade avslutats och gav sex äldre arbetare förlängd uppsägningstid?

– Ja det var en åtgärd vi tyckte var rimlig. Vi ville göra någon för den ålderskategorin.

Men det hade ni ju kunnat reglera i avtalet med facket?

– Ja det hade vi.

Och varför gjorde ni inte det?

– Vi gjorde på det här viset i stället.

Varför inte erbjuda anställning i andra Volvobolag, är inte det en självklarhet?

– Jag kan inte gå in på vad andra Volvobolag gör. Kan bara konstatera att vi försökt vara proaktiva och ta tillvara den industriella kompetens som finns i Säffle. Vi har en dialog mellan de olika bolagen.

Volvo Construction Equipment, VCE,  finns i närheten, i Arvika?

– Jag kan inte svara för dem utan hänvisar bara till den dialog som finns.

Vi har jämfört med vad Ericsson satsade på de anställda i Gävle när fabriken lades ner häromåret. Avgångspension från 58 år och minst en årslön till alla. Den som hade en bra studieplan kunde få ännu mer. Hur reagerar du när du hör detta?

– Vi har så klart tittat på liknande fall och gjort bedömningen att detta är det rimliga som vi kan göra utifrån den ekonomiska situation som företaget befinner sig i. Jag vill understryka en sak och det är att ekonomisk kompensation är en sak. Vi vill istället hjälpa till att skapa syselsättning och göra våra medarbetare som har svårt att finna nya jobb anställningsbara genom kompetensutveckling.  Det har vi valt att lägga kraften på.

Hur viktigt är det för ett företags varumärke att komma bra ut ur den här typen av situationer?

– Det vill jag inte kommentera. Vad jag kan säga är att vi vill göra det bästa för våra medarbetare. Vi tycker att vi har hittat en bra lösning.

Hur tror du uppgörelsen i Säffle påverkar synen på Volvo?

– Först ska vi komma ihåg att detta är en traumatisk händelse för våra medarbetare i Säffle. Man måste komma ihåg det. Vår ambition är att stötta människorna och få dem att hitta tillbaka till en sysselsättning. Vi hoppas att vi ska lyckas med det så långt det är möjligt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?