Industriarbetarnas tidning

”Behöver jag en ny gräsklippare kommer jag inte köpa en Stiga”

3 maj, 2013

Skrivet av

StigaFrån stolthet till besvikelse och hopp om att det ska gå dåligt. I några veckor till är arbetsplatsen deras. Efter midsommar flyttar GGP sin lönsamma Stigafabrik från Tranås till Italien. Flytten ska spara 28 miljoner kronor om året. Allt handlar bara om pengar, säger Esma Handan.

Jonathan Persson, har jobbat på Stiga i drygt 3 år (bild ovan).

”Jag tycker det verkar helt idiotiskt. Jag fattar inte varför man flyttar tillverkningen till Italien. Det verkar helt korkat.

Det är klart att jag har varit besviken, men nu har man… inte accepterat det, men det är ingenting att göra något åt. Det känns helt åt helvete. Det är inte kul att jobba här nu. Den ersättning vi får, 20 000 kronor i bonus, det är inte så jävla mycket pengar. Hade det varit i Frankrike hade de fått betala tre årslöner. Det är för enkelt att flytta företag från Sverige.”

Esma Handan, har jobbat på Stiga i 12 år.

”Det här var mitt första riktiga jobb efter att jag kom till Sverige. Jag flydde från kriget i Bosnien. Det är väl inte själva jobbet som har gjort att jag har stannat, utan det är mina arbetskamrater.

Vad ska man säga? Stiga är grundat i Sverige och har ett bra rykte i hela Europa. Jag tycker att politikerna borde ta ett ansvar. Det borde inte vara så lätt att köpa upp svenska företag och flytta dem utomlands. Om jag har hört rätt så måste de betala flera årslöner om de skulle lägga ner i Italien.

De som är rika vill bara ha ännu mer pengar. De skiter i oss anställda. Jag hoppas faktiskt att Stigas rykte försämras efter det här. Om jag någon gång behöver en ny gräsklippare så kommer jag inte att köpa en Stiga.”

Camilla Sjölin, har jobbat på Stiga i 13 år.

”Jag förstår inte varför de flyttar en plusfabrik till en minusfabrik. Man brukar väl ta bort det som inte fungerar?

Jag har ingen aning om hur de tänker.

Den sista tiden är det inte så roligt att jobba. Stämningen var bra här, men nu är den annorlunda. Folk är oroliga. Det finns inte så många lediga jobb att söka.

Jag är inte arg, det skulle jag bara må dåligt av själv. Besviken är jag ju. Men man kan inte ödsla energi på det, man måste lägga den på att söka nytt jobb. Jag vill helst fortsätta jobba i industrin. 

Jag skulle vilja vet hur de kom fram till det här. Varför man flyttar fabriken. De kom bara hit och släppte bomben och sen gick de.”

Mirsab Dedic, har jobbat på Stiga i 8 år.

”Det känns för jävligt. Jag trodde aldrig att det skulle hända med Stiga. Det kändes som den säkraste arbetsplatsen i kommunen, det enda företaget som gick framåt och med vinst. Jag tror att de kommer förlora mycket på det här. Förtroendet från kunderna. Stiga i Sverige har varit framgångsrikt för att vi har folk som har riktig kompetens, som har gjort sitt yttersta för det här företaget.

Det här har varit mitt ställe, min arbetsplats. Jag har känt mig trygg och jag har verkligen varit stolt över att jobba här. Jag undrar om jag någon gång kommer att hitta så bra arbetskamrater igen. När jag har vaknat på morgonen har jag känt att det är trevligt att gå hit. Jag kommer att sakna allt.”

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.