Industriarbetarnas tidning

”Kom ihåg mig som metall­arbetare”

27 maj, 2013

Skrivet av

Lite skämtsamt brukade han säga att han precis som Jesus var född i ett åsnestall. Marcello Malentacchi var Volvoarbetaren som blev ledare för all världens metallarbetare. Harald Gatu minns mannen som hade en önskan: ”Var snäll och kom ihåg mig som metallarbetare.”

Med cykeln tog han sig en gång ut i världen. Och lämnade denna värld i samband med en cykeltur. Marcello Malentacchi återfanns i helgen död intill sin cykel efter en tur i trakterna av sin hemstad Grosseto i Italien.

Det var just cyklingen, favoritsysselsättningen, som han skulle få tid med igen som pensionär. Cyklingen som en gång hade tagit honom ut i världen.

Grosseto ligger i regionen Toscana och inte långt från havet. Två och en halv mil från hemmet låg semesterorten Riva del Sole där svenska familjer semestrade i solen. Marcello cyklade dit och fick en försmak av Sverige. När han var sjutton år beslutade han sig för att bege sig till Sverige.

Pappan och mamman försökte hindra honom. Men det var förgäves. Han skulle ut i världen och han kom ut i världen. Cykelturerna till badorten ledde ynglingen ut på en lång och osannolik resa.

Den yngling som en gång trotsade sina föräldrar och liftade upp till Sverige kom att bli ledare för 25 miljoner metallarbetare.

Liftandet förde honom först till diskjobb på restauranger i Stockholm och sedan Göteborg. Av en slump passerade han Volvos anställningskontor. Marcello hamnade vid monteringsbandet.

Och med tiden på ett fackföreningsmöte. De ville ha honom till skyddsombud. Han blev livrädd. Skyddsombud? Skydd….var inte detsamma som kondom?

På fabriken fanns ett ombud för RFSU som sålde kondomer. Han kallades på skämt för huvudskyddsombudet. Vad skulle mamma säga hemma i det katolska Italien om Marcello sålde kondomer?

40 år senare är jag med honom när han som avgående generalsekreterare i Internationella metallarbetarfederationen IMF återvänder till sin gamla arbetsplats, monteringen på Volvo Torslanda. Han stötte ihop med folk han hade jobbat med. Som Kari Aro och Tarmo Ahonen. De talade minnen från den stora strejken 1970. Om de heta stämningarna på Torslanda, hur missnöjet pyrde i de spritindränkta stökiga ungkarlsbarackerna utanför fabriken, hur strejken spred sig till stan, till varven, till Saabs växellådefabrik. Han kom ihåg missnöjets orsaker på monteringen. Kraven var: riktiga arbetsskor och bort med ungdomslönerna.

Under sina tjugo år som generalsekreterare på IMF, Internationella metallarbetarefederationen, fick han se hur fabrikernas kollektiva kraft – människorna som jobbar där – kunde användas för att ändra historiens gång. 

– Genom mobilisering, sa han kort.

I Sverige har vi nått långt med rikstäckande kollektivavtal, sa han. Men…

– Kanske det skulle behövas lite mer strejker nu. Det är för stillsamt i Sverige. Man måste mobilisera mer. Man måste visa sin styrka också. Visa att man är en kraft i samhället. Då kan man också påverka mer.

IMF avtackade Marcello Malentacchi vid världskongressen 2009 som hölls just i Göteborg, staden där allt började. Bland representanter från Angola, Danmark, Fijiöarna, USA, Kosovo, Peru, Pakistan och Zimbabwe stod Marcello Malentacchi i tårar och försökte titta på den hyllningsfilm han överraskats med.

En gammal arbetskamrat från monteringen på Torslanda, Miloran Stevanovich talade i filmen, bilder på Marcello i demonstrationer, Brasiliens president Lula tackar känsloladdat för den hjälp han fick som förföljd metallarbetarledare.

När filmen är över exploderade sydafrikanerna i sång.

Marcello gömde ansiktet i händerna.

Rörd och omtumlad yttrade han sina sista ord som generalsekreterare med en röst som inte riktigt bar:

– Please, remember me as a metal worker. Var snäll och kom ihåg mig som metallarbetare.

Marcello Mallentacchi blev 66 år.

I samband med att Marcello gick i pension 2009 skrev Harald Gatu ett porträtt som du hittar här.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.