”Bekväma tider föder veka människor”

Det känns som att året 2020 kommer att handla om klimat och konflikt mer än på länge, skriver Stefan Eriksson.

”Värna asylrätten. Jobbinvand­ringen måste stramas åt.”

Helle Klein om hur generösa regler för arbetskraftsinvandring utnyttjas av kriminella.

Foto: Niklas Maupoix

”Kom ihåg mig som metallarbetare”

Lite skämtsamt brukade han säga att han precis som Jesus var född i ett åsnestall. Marcello Malentacchi var Volvoarbetaren som blev ledare för all världens metallarbetare. Harald Gatu minns mannen som hade en önskan: ”Var snäll och kom ihåg mig som metallarbetare.”

Med cykeln tog han sig en gång ut i världen. Och lämnade denna värld i samband med en cykeltur. Marcello Malentacchi återfanns i helgen död intill sin cykel efter en tur i trakterna av sin hemstad Grosseto i Italien.

Det var just cyklingen, favoritsysselsättningen, som han skulle få tid med igen som pensionär. Cyklingen som en gång hade tagit honom ut i världen.

Grosseto ligger i regionen Toscana och inte långt från havet. Två och en halv mil från hemmet låg semesterorten Riva del Sole där svenska familjer semestrade i solen. Marcello cyklade dit och fick en försmak av Sverige. När han var sjutton år beslutade han sig för att bege sig till Sverige.

Pappan och mamman försökte hindra honom. Men det var förgäves. Han skulle ut i världen och han kom ut i världen. Cykelturerna till badorten ledde ynglingen ut på en lång och osannolik resa.

Den yngling som en gång trotsade sina föräldrar och liftade upp till Sverige kom att bli ledare för 25 miljoner metallarbetare.

Liftandet förde honom först till diskjobb på restauranger i Stockholm och sedan Göteborg. Av en slump passerade han Volvos anställningskontor. Marcello hamnade vid monteringsbandet.

Och med tiden på ett fackföreningsmöte. De ville ha honom till skyddsombud. Han blev livrädd. Skyddsombud? Skydd….var inte detsamma som kondom?

På fabriken fanns ett ombud för RFSU som sålde kondomer. Han kallades på skämt för huvudskyddsombudet. Vad skulle mamma säga hemma i det katolska Italien om Marcello sålde kondomer?

40 år senare är jag med honom när han som avgående generalsekreterare i Internationella metallarbetarfederationen IMF återvänder till sin gamla arbetsplats, monteringen på Volvo Torslanda. Han stötte ihop med folk han hade jobbat med. Som Kari Aro och Tarmo Ahonen. De talade minnen från den stora strejken 1970. Om de heta stämningarna på Torslanda, hur missnöjet pyrde i de spritindränkta stökiga ungkarlsbarackerna utanför fabriken, hur strejken spred sig till stan, till varven, till Saabs växellådefabrik. Han kom ihåg missnöjets orsaker på monteringen. Kraven var: riktiga arbetsskor och bort med ungdomslönerna.

Under sina tjugo år som generalsekreterare på IMF, Internationella metallarbetarefederationen, fick han se hur fabrikernas kollektiva kraft – människorna som jobbar där – kunde användas för att ändra historiens gång. 

– Genom mobilisering, sa han kort.

I Sverige har vi nått långt med rikstäckande kollektivavtal, sa han. Men…

– Kanske det skulle behövas lite mer strejker nu. Det är för stillsamt i Sverige. Man måste mobilisera mer. Man måste visa sin styrka också. Visa att man är en kraft i samhället. Då kan man också påverka mer.

IMF avtackade Marcello Malentacchi vid världskongressen 2009 som hölls just i Göteborg, staden där allt började. Bland representanter från Angola, Danmark, Fijiöarna, USA, Kosovo, Peru, Pakistan och Zimbabwe stod Marcello Malentacchi i tårar och försökte titta på den hyllningsfilm han överraskats med.

En gammal arbetskamrat från monteringen på Torslanda, Miloran Stevanovich talade i filmen, bilder på Marcello i demonstrationer, Brasiliens president Lula tackar känsloladdat för den hjälp han fick som förföljd metallarbetarledare.

När filmen är över exploderade sydafrikanerna i sång.

Marcello gömde ansiktet i händerna.

Rörd och omtumlad yttrade han sina sista ord som generalsekreterare med en röst som inte riktigt bar:

– Please, remember me as a metal worker. Var snäll och kom ihåg mig som metallarbetare.

Marcello Mallentacchi blev 66 år.

I samband med att Marcello gick i pension 2009 skrev Harald Gatu ett porträtt som du hittar här.


hg@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Människoexploatering prövas i rätten för första gången

PerspektivDen nya lagen om människoexploatering sätts på prov i ett aktuellt rättsfall. En fällande dom kan bli vägledande, skriver DA:s Elinor Torp, som bevakar den utbredda arbetslivskriminaliteten i Sverige.

”Dubbla myndigheternas resurser”

DEBATTDet krävs snabba skärpningar i lagar, regler och rutiner – och minst dubbelt så mycket pengar till de brottsbekämpande myndigheterna, för att komma tillrätta med den organiserade arbetslivskriminaliteten, skriver två företrädare för LO.

Politikernas svar om skuggsamhället

SkuggsamhälletDA ställde samma frågor till ledamöter från S, M och C i arbetsmarknadsutskottet. Läs deras reaktioner på avslöjandena om den utbredda arbetslivskriminaliteten och vad de vill se för åtgärder.

Arbets­givaren som ville vara laglig

ArbetslivskriminalitetAnto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

2

Med satiren som livsstil

EWK-vinnareKarin Sunvisson är grundli­g i sitt arbete. I Stockholm kan hon inte bo. Det är för dyrt. Hon har valt en livsstil som ger henne frihete­n att låta bilderna ta den tid de behöver.

Micke Holm

”Lite pirrigt känns det”

MusikJulen närmar sig och nu tändas alla julshower igen. En av dem har premiär i Göteborg på fredagskvällen – med industriarbetaren Micke Holm på scenen.

Industrin och klimatet

Gustav Gustafsson med stor pappersrulle

Jakten på en fossilfri chipspåse

Plastens rykte har störtdykt. Suget efter förnybart material ökar och sätter press på förpackningsföretagen. OptiPack i Sunne satsar för att vara med i omställningen.

Kängor

Ta hand om kängorna i vinter

Proffset tipsarEtt par läderkängor kan hålla i många år om du sköter dem rätt. Hovets stövelmakare Mark Beabey förklarar vad som krävs för att de ska överleva snö, slask och lera. 

Dagens Arbete skrev om Mark Beabey och hans arbete med hovets drabantstövlar i nummer 1 2016.

”Ärligt talat hade jag nog tröttnat lite”

Vad hände senMark Beabey arbetade som CNC-operatör och tillverkade stövlar till hovets drabanter hemma i källaren.

Illustration, person som källsorterar

Vad gör jag med korken till mjölken?

PlaståtervinningHur plast ska återvinnas är inte alltid lätt att veta. Och hur mycket av den svenska plasten återvinns faktiskt? DA reder ut ett par oklarheter.

Ingen klaustrofobi. Varvs­arbetaren Johan Forsander är svetsare och perfektionist. Den här dagen jobbar han djupt inne i ångfartyget Bohusläns trånga ångpanna. Foto: Sören Håkanlind

Sista varvet

BildreportagetFotografen Sören Håkanlind skildrar verksamheten på Gotenius Varv. I dag är det enda varvet som finns kvar den gamla varvsstaden Göteborg.

Debatt arbetsmiljö

”Arbetsledarna måste prioritera säkerheten högre”

DEBATT | ARBETSMILJÖDet finns en svag säkerhetskultur på många svenska industriarbetsplatser. Det behövs mer frekventa riskbedömningar, fler utbildningar och skyddsombuden måste få större mandat och mer resurser, skriver Mikael Hansson, vd för Skydda.

”Dödsolyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag”

DEBATT | ARBETSMILJÖVad händer om arbetsmiljöombudet utsätts för trakasserier, eller inte kan begära skyddsstopp eller arbetsmiljöåtgärder? Det frågar Stefan Lindahl, regionalt skyddsombud på IF Metall, efter Svenskt Näringslivs förslag med arbetsmiljöombud istället för fackligt tillsatta regionala skyddsombud.

1

”Vi män måste helt enkelt rycka upp oss”

GÄSTKRÖNIKA | INDUSTRIN OCH KLIMATETSe lite djupare på klimatfrågorna än skattesatsen på bränsle och plastkassar, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist från Umeå.

Susanna Alakoski. Foto: Lisa Arfwidson

Mormors liv i bomullsfabriken

KVINNORNA I FOKUSFörfattaren Susanna Alakoski visste att hennes mormors liv var en stor, oberättad historia. Ändå tog det henne flera decennier att skriva om de tusentals kvinnor som arbetade i bomullsfabriken.

Avtal 2020

Ordföranden för Facken inom industrin

Industrifacken kräver 3,0 procent

Det finns ingen anledning att växla ned löneökningstakten. Det anser Facken inom industrin som kräver 3,0 procent på ett år.

Från filmen om märket.

Striden om märket

VIDEO: MÄRKETIndustrins modell för lönesättning är under press. Dagens Arbete förklarar varför, och visar i en film vad märket är.

1

Här är kraven LO vill få igenom i avtalsrörelsen

Avtal 2020Låglönesatsning, slopad vållandeprövning för arbetssjukdomar och inbetalning av avtalspension från första arbetsdagen. Det är några av LO-kraven i avtalsförhandlingarna.

GS-facket: Väl värt att samordna sig kring

GS-fackets medlemmar berörs endast marginellt av låglönesatsningen, men den är oerhört viktig av solidariska skäl, tycker avtalssekreterare Madelene Engman.

Pontus Georgsson

Pappers lämnar LO-samordningen

I likhet med Kommunal väljer även Pappers att lämna LO-samordningen. ”Det finns ingen samordning att ställa sig bakom”, sa förbundsordförande Pontus Georgsson till DA på onsdagen.

Vad är viktigast i avtalsrörelsen? Mejla våra reportrar!

DA frågarVilka frågor är viktigast att ditt fackförbund driver i avtalsförhandlingarna? Vi frågade några industriarbetare vad de tycker. Nu vill vi även höra DIN åsikt!

2

Ladda ner Dagens Arbete nr 9 här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

3
Foto: Anders Hansson

Den sista torsken

BildreportagetFotografen Anders Hansson skildrar torskfiskarnas vardag i Östersjön.

Se alla bildreportage

”Det är stort att få göra det lilla”

Vad hände sen?Vi återvänder till Erica Selander, som 2016 drog i gång gympapass i asylboendets idrottshall. Hon träffade Rasha, som blev en vän för livet, men det var ovisst om hon skulle få stanna i Sverige. Läs om hur det gått.

Battlefield 3

När fabriken invaderas av fiender

Industrin i tv-spel.Smältugnar, kraftstationer och maskinverkstäder. Ibland hämtar tv-spelen inspiration från välkända fabriksmiljöer.

Får de tala om vem som är sjuk?

FRÅGA DA | INTEGRITETVad säger GDPR om att en arbetsgivare skickar ut e-post till alla avdelningar på arbetsplatsen med diverse information, exempelvis frånvaro? Juristen Henrik Ask reder ut.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Halkig väg till pengarna

KOLL PÅ | EFTER OLYCKANCyklar du omkull på väg till jobbet? Eller halkar på gångbanan? Du kan ha rätt till ersättning – men reglerna är krångliga.

100 får gå från Lindbäcks

VarselTrähusproducenten Lindbäcks Bygg i Piteå drar ner kapaciteten tillfälligt. Men redan 2021 räknar vd Stefan Lindbäck med att behöva anställa igen.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.