Industriarbetarnas tidning

Tio frågor som GGP vägrar svara på

15 maj, 2013

Skrivet av

Stiga i TranåsGGP:s vd Georg Metz vill inte prata om flytten av Stiga från Tranås till Italien. Här är tio frågor han borde svara på.

Häromveckan skrev han ett genmäle till Dagens Arbete där han försvarar flytten av Stiga från Tranås till Italien.

Dagens Arbete har sökt Georg Metz för en intervju med anledning av genmälet. Men Metz avböjer. Det finns inget mer att tillägga, låter han hälsa genom den svenska kommunikationsbyrå som GGP har anlitat.

Det finns många frågor kring flytten som borde få svar. Här är tio frågor:

Georg Metz skriver att GGP:s lönsamhet äventyras om Tranåsfabriken inte flyttar till Italien. Omfattningen av koncernens lönsamhetsproblem är höljt i dunkel. Hur pass dåligt går GGP just nu?

Om ett bolags värde sjunker är det inget som gagnar vare sig aktieägare eller anställda. Vad händer med GGP:s värde just nu – går det upp eller ner?

GGP har fyra anläggningar i världen. Utöver Sverige och Italien finns fabriker även i Kina och Slovakien. Om nu GGP har problem med lönsamheten: Vilka anläggningar har de största lönsamhetsproblemen?

För några år sedan anlitades konsultbyrån McKinsey för en genomlysning av hela GGP. Resultatet av rapporten talade till Tranås fördel. Är Georg Metz beredd att öppet visa och diskutera innehållet i McKinsey-rapporten?

Enligt Georg Metz har det aldrig varit aktuellt att flytta från Italien till Sverige. ”Vi har inte plats för den italienska produktionen i Tranås”. I Italien tillverkas på ett år 40 000 gräsklippare och i Tranås 25 000. Hela den produktionen skulle kunna tas av Tranåsfabriken som har kapacitet för 70-75 000 gräsklippare per år. Hur kan man då påstå att den italienska produktionen inte skulle få plats i Tranås?

Stigas Front Mowers (sittgräsklippare) betraktas som koncernens guldägg. I fjol uppgick vinstmarginalen (vinstens andel av försäljningen) på Front Mowers till hela 26 procent. För i år är vinstmarginalen budgeterad till 23 procent. Om nu GGP har problem med lönsamheten: Varför flytta tillverkningen av den mest lönsamma produkten mitt under högsäsong?

Enligt uppgifter till Dagens Arbete hävdar två före detta verkställande direktörer för Stiga att GGP flyttar tillverkningen från den högproduktiva och prisbelönade fabriken i Tranås främst för att försöka lösa problemen med produktiviteten i Italien. Är flytten ett sätt att lösa problemen i Italien?

Att slå samman två fabriker förväntar man sig synergieffekter mellan produkterna. Det vill säga: 1+1=3. Vilka synergieffekter får man av att flytta tillverkningen i Tranås till Italien?

Georg Metz skriver att Stiga är GGP:s viktigaste varumärke och att ”vi kommer att vårda det och investera ännu mer i det än idag”. Löntagarkonsulten varnar i sin rapport att varumärket kommer att ta stryk när tillverkningen hamnar långt från marknaden. Finns det redan nu tecken på att varumärket Stiga tagit stryk av beslutet att flytta tillverkningen från Tranås till Italien?

Georg Metz skriver också att GGP på olika sätt arbetar för att ”mildra konsekvenserna” för de som drabbas i Tranås. Vad innebär det konkret? 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.