Industriarbetarnas tidning

125 får gå från Braviken

4 juni, 2013

Skrivet av Mikael Färnbo

Förhandlingarna mellan företag och fack på pappersbruket i Braviken är avslutade. Av det ursprungliga varslet på 180 anställda landade överenskommelsen på 125 som blir uppsagda i höst.

I höst släcker Holmens pappersbruk i Braviken ner en av pappersmaskinerna, PM 51:an. Beslutet togs tidigare i vår och i samband med det varslades 180 anställda om uppsägning. Företaget hänvisade till olönsamhet och minskad efterfrågan på tidningspapper.

Efter förhandlingar med facket, som avslutades i fredags, har siffran nu reducerats till 125 uppsägningar, varav 106 på kollektivsidan. Enligt Kenneth Johansson, pappers ordförande på bruket, har fackets målsättning varit att följa lagen om anställningsskydd så långt det bara går, det vill säga principen om sist in först ut.

Företaget har varit av en annan uppfattning och kompromissen slutade med att 32 personer undantogs från turordningslistan. Som kompensation får de en månads förlängd uppsägningstid per anställningsår upp till ett tak på 23 månader.

Det innebär i praktiken högst 19 arbetsfria månader med full ersättning, då uppsägningarna träder i kraft först om fyra månader. Summan betalas ut som ett engångsbelopp vid uppsägningen.

– Vi har haft uppfattningen att ska man kringgå las, då ska det kosta företaget pengar. Med det här avgångsvederlaget tycker vi att vi fått till en bra uppgörelse, säger Kenneth Johansson.

Hälften av de 32 som undantagits får maxbeloppet. Snittet ligger på 15 månadslöner. Kenneth Johansson tycker att förhandlingarna med företaget har funkat bra.

– Vi har haft en bra dialog och också fått ekonomiska resurser att förhandla om. På det sättet har vi kunnat komma framåt, säger han.

Han påpekar dock att utgången långt ifrån var given. Företagets rådgivare från arbetsgivarorganisationen Skogsindustrierna har förespråkat en mycket tuffare linje.

– De förordar en mycket tuffare hållning i stället för en bra dialog. Trots det fick vi ändå till en mycket bra dialog med företaget, säger han.

Enligt Kenneth Johansson är stämningen bland de uppsagda tryckt. Men de flesta är ändå nöjda med uppgörelsen.

– De som fått beskedet att de måste sluta är självklart besvikna och ledsna. Sen finns det de i den här gruppen som fått avgångsvederlaget som känner att det är okej. Men det är aldrig roligt att bli uppsagd, att känna att man inte är behövd på jobbet, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?