Industriarbetarnas tidning

Globala facket protesterar mot våldet i Turkiet

10 juni, 2013

Skrivet av

Världens fackföreningsrörelse protesterar mot våldet i Turkiet. ”Demokrati handlar inte bara om rösträtt. Att få demonstrera fredligt är också en grundläggande demokratisk rättighet”, skriver de globala facken i ett brev till Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan.

Världens fackföreningsrörelse protesterar mot våldet i Turkiet.  ”Demokrati handlar inte bara om rösträtt. Att få demonstrera fredligt är också en grundläggande demokratisk rättighet”, skriver de globala facken i ett brev till Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan.

Protestbrevet har undertecknats av ledarna för elva olika internationaler som sammantaget representerar flera hundra miljoner löntagare.  Internationalerna är oroliga för utvecklingen i Turkiet.

Protesterna mot byggandet av ett köpcentrum i Gezi-parken i Istanbul har utvecklats till en bred proteströrelse mot regeringen Erdoğan. Men oroligheterna började egentligen några veckor tidigare under Första maj-firarandet då fackliga aktivister slogs blodiga av kravallpolis.

”En sådan brutalitet är oacceptabel”, skriver ledarna för den globala fackföreningsrörelsen som anklagar regeringen Erdoğan för bristande vilja till dialog.

De auktoritärta tendenserna har stärkts efter parlamentsvalet 2010, enligt brevet. Inte minst har fackliga aktivister fått känna av det hårdare politiska klimatet i landet.  Många fackföreningar vittnar om att det blir allt svårare att bedriva fackligt arbete.

Därför är det många fackföreningar som slutit upp i de regeringskritiska demonstrationerna på Taksimtorget i Istanbul.

De globala facken manar den turkiska regeringen till dialog med oppositionen. Man kräver också att alla som fängslats efter att ha deltagit i fredliga demonstrationer ska släppas på fri fot.

”Turkiet förtjänar mycket bättre. Turkiet förtjänar verklig demokrati och respekt för demokratiska rättigheter, inklusive fackliga”, skriver de globala facken i sitt brev till Turkiets regeringschef.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.