Industriarbetarnas tidning

Inte lika lockande att flytta till låglöneländer

13 juni, 2013

Skrivet av

Att flytta tillverkningen till låglöneländer är inte längre lika viktigt för industrin. Stigande löner i Kina och skärpta krav på att snabbare ta fram nya produkter bäddar för produktion i Sverige.

– Det har skett en tillnyktring, säger Lars Bengtsson, professor i innovationsledning vid högskolan i Gävle och docent i industriell ekonomi vid KTH i Stockholm.

– Var jobben hamnar avgörs allt mindre av låga kostnader. Närhet till marknad och snabbhet blir allt viktigare för företagen.

I dagarna ger han ut boken Innovation eller kvartalskapitalism? Utmaningar för global svensk produktion som han har redigerat tillsammans med Johnny Lind, professor vid Handelshögskolan i Stockholm.

Titeln anspelar på det dilemma många företag står inför. 

Å ena sidan satsa på satsningar i innovation – en förnyelse av produkter och produktionsprocesser och som stärker företaget på lång sikt. Å andra sidan beroendet av kapitalmarknaden – de som satsar pengar i företagen utkräver säkra och snabba vinster.

Här ligger problemet för många industriföretag: att både kunna driva ett långsiktigt innovationsarbete och samtidigt hantera kapitalmarkandens otålighet.

– Många företag försöker lösa det genom att lugna kapitalmarknaden och på så sätt skapa ett utrymme för innovation. ”Lita på oss, vi fixar det här”.

– Risken finns annars att kortsiktigheten dödar innovationsarbetet. Kapitalmarknaden vill ha säker och snabb avkastning. Den gillar inte det som är förknippat med genuin innovation: långsiktighet och risktagande. 

Det är också kapitalmarknadens – investerarnas– krav på snabba vinster som delvis drivit företagen att flytta allt mer produktion till lågkostnadsländer, enligt Lars Bengtsson.

– I jakten på snabb avkastning har kapitalmarknaden krävt av många företag att en viss del av tillverkningen ska finnas i lågkostnadsländer, oavsett om det har varit bra för företagen eller inte.

För åtta år sedan undersökte han och Johnny Lind tillsammans med Christian Berggren, professor i industriell organisation vid Linköpings universitet vad som drev svenska industriföretag att flytta produktionen till låglöneländer.

Då trodde man på snabba klipp om tillverkningen kunde ske till betydligt lägre löner.  Men många företag överskattade fördelarna – och underskattade svårigheterna.

– Av de företag som flyttat ut produktion före 2010 har de flesta tvingats flytta om produktionen efteråt.

Det gick inte som de trodde.

– Dels har de slagit ihop, konsolsiderat, sin produktion för att kunna utnyttja kapaciteten bättre. Dels har de flyttat utveckling och produktion närmare varandra.

Den här omlokaliseringen är en tydlig trend under senare år, enligt Bengtsson. Till viss del gynnar den Sverige.

Lars Bengtsson tycker sig kunna se en renässans för industriproduktion i Sverige. Och det har med att synen på produktion som en viktig del av innovationen att göra.

– Produktionskunnandet väger allt tyngre när företagen förnyar sig. Att kunna tillverka ses som en viktig strategisk tillgång.

– För företag som konkurrerar med avancerande varor och tjänster är produktionskompetensen väldigt viktig när man utvecklar produkterna.

Därför är det också viktigt med att det finns ”en kunskapsmässig och fysisk närhet mellan produktion och produktutveckling”, som han uttrycker det.

Den här trenden gynnar inte automatiskt tillverkning i Sverige. Att befinna sig nära stora, viktiga marknader på andra sidan jorden gör att en del av jobben också hamnar där.

Men att världens verkstadsgolv bara skulle finnas i det industriella kustbältet i Kina – det är överspelat.  De stigande lönerna i Kina har förändrat förutsättningarna.

Många företag har tvingats att tänka om. Det är inte längre lika lönsamt att transportera färdiga produkter från Kina till Europa.

Stigande löner i Kina tvingar företagen att mera noggrant titta på vad logistiken kostar – alltså kostnader för transporter, lagerhållning, hantering, orderbehandling, IT, dokumentation, planering osv.

Lars Bengtsson:

– Logistikkostnaderna väger allt tyngre. Och då är det inte lika fördelaktigt att flytta produktion till andra länder.

Han är hoppfull om framtiden för industriproduktionen i Sverige.

– Men då måste vi bättre utnyttja den forskning och utveckling som finns i landet.

Sverige tillhör toppländerna i världen när det gäller hur mycket vi satsar på forskning och utveckling i näringslivet.

– Vi tillhör världens mest innovativa länder. Vi är duktiga på innovationens första fas, själva forskningen och genreringen av nya idéer.  Men det blir inte många jobb eller många nya företag av det.

– Innovation handlar också om att ta hand om idéerna och omsätta dem i produktion av varor och tjänster. Och där är produktionskunnandet viktigt.

Därför måste produktionen lyftas fram i innovationsdebatten, tycker han.

– Jag blir lite bekymrad när jag ser regeringens innovationsstrategi och den inte ens nämner det som görs i de etablerade industriföretagen.

 – Man talar mycket om innovation, men kopplar inte ihop det med produktionskunnande och utveckling av industrin. Då missar man någonting viktigt.

 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.