Industriarbetarnas tidning

Mer arbete på klämdag orsakar tvist

3 juni, 2013

Skrivet av Mikael Färnbo

Volvo i Umeå vill förlänga eftermiddagsskiftet på fredag med fem timmar. Men facket menar att företaget inte varslat om förändringen i tid och kräver nu förhandling om brott mot arbetstidsavtalet.

För de som går på eftermiddagsskiftet på Volvo lastvagnar på fredag blir arbetsdagen allt annat än en klämdag. Företaget vill istället förlänga arbetstiden med fem timmar vilket gör att de 250 svetsarna och målarna i sådana fall jobbar till halv nio på kvällen.

Enligt det lokala arbetstidsavtalet har arbetsgivaren rätt att göra så, om man varslar om förändringen senast två veckor innan. Men det missade företaget att göra, enligt fackklubben.

– Ingen visste om det förrän på måndag eller tisdag förra veckan. Det är alldeles för sent. Vi kräver större respekt för avtalet, säger IF Metalls klubbordförande Jan-Olov Carlsson.

Facket kallade till en förhandling som slutade i oenighet. Företaget menade att lagt kort ligger. Enligt ledningen lades informationen om den förlängda arbetstiden ut på intranätet strax innan arbetstidens slut förrförra fredagen, alltså två veckor innan. Men enligt Jan-Olov Carlsson är inte det tillräckligt.

– Det fanns ingen annan information. Den nya sidan på intranätet med lokal information är det ingen som hittar. Jag fick själv begära hjälp för att hitta dit. Det är inget varsel, det är ett misslyckat försök, säger han.

Fackklubben har nu begärt förhandling för brott mot arbetstidavtalet.

– Det här handar ju också om att den här fredagen är speciell. det är en klämdag som man egentligen hade hoppats på att vara ledig, men i alla fall inte vill jobba dubbelt skift, säger Jan-Olov Carlsson. 

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.