Industriarbetarnas tidning

Uppemot 750 000 löntagare saknar kollektivavtal

5 juni, 2013

Skrivet av Mikael Färnbo

På två år har andelen löntagare med kollektivavtal minskat med 5 procent, till 82 procent. Det innebär att uppemot 750 000 löntagare kan sakna tjänstepension och andra försäkringsförmåner i kollektivavtalen. Det visar ny rapport från Folksam.

En ny rapport från Folksam visar att uppemot 750 000 löntagare inte omfattas av kollektivavtal. Därmed kan många stå utan tjänstepension och andra försäkringsförmåner som kollektivavtalet ger.

– De har helt enkelt sämre försäkringsskydd. Du kan inte som arbetsgivare i dag erbjuda ett försäkringspaket som är lika generöst och omfattande som det som kollektivavtalet ger. Det finns inte på marknaden, säger Håkan Svärdman som är välfärdsanalytiker på Folksam.

Rapporten bygger på telefonintervjuer med 1 500 slumpvist utvalda löntagare. Andelen som svarat att de omfattas av kollektivavtal är 82 procent, vilket är lägsta siffran sedan 2005. På två år har andelen sjunkit med 5 procent. 10 procent svarar att de inte har kollektivavtal, medan 8 procent är osäkra.

Totalt blir det mellan 420 000 och 750 000 löntagare som står utan kollektivavtal. Räknar man även in arbetslösa och egenföretagare blir siffran uppemot 1,2 miljoner.

– Totalt är det ungefär en fjärdedel av arbetsmarkanden som står utanför de här systemen, säger Håkan Svärdman.

Enligt Håkan Svärdman är utvecklingen besvärande då de statliga systemen, i form av socialförsäkringar och a-kassa, samtidigt blivit allt mindre generösa.

– Staten har dragit sig tillbaka i from förhoppning att parterna på arbetsmarknaden ska fylla ut det här tomrummet. Och det görs till viss del med olika typer av kompletterande försäkringar, som vissa fackförbunds inkomstförsäkringar. Men samtidigt är de ju allt färre som täcks av avtalen, då blir det bekymmersamt, säger han.

Enligt Håkan Svärdman finns det många förklaringar till att kollektivavtalsteckning sjunker.

– Den svenska arbetsmarkanden har förändrats, med fler och mindre arbetsplatser, fler korttidsanställda och bemanningsanställda. Facken har haft svårt att rekrytera nya medlemmar på en allt rörligare arbetsmarknad. Sen har ju a-kassesystemet blivit sämre, då lämnade 460 000. Det är många bäckar små, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?