”I stället för c-ordet – låt oss prata om sexkurvan”

Varje gång jag hör c-ordet nämnas på nyheterna tänker jag säga klitorisollon högt, skriver författare Anneli Jordahl.

Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Billigare a-kassa nästa år

Regeringen lovar att slopa den kritiserade arbetslöshetsavgiften. Det innebär sänkt avgift för de flesta a-kasseanslutna. GS medlemmar får betala 200 kronor mindre varje månad om regeringen håller sitt löfte.

Medlemsavgiften till a-kassan består av tre delar:

  • En avgift för kassans administrationskostnader.
  • En finansieringsavgift som betalas in till staten.
  • En arbetslöshetsavgift som betalas in till staten. Kan vara högst 300 kronor per månad och medlem.

Så mycket har a-kassorna betalat in till staten i finansierings- och arbetslöshetsavgift*:

2012: 5,206 miljarder kronor.

2011: 4,958

2010: 6,239

2009: 7,449

2008: 8,391

2007: 11,391

2006: 3,132

2005: 3,182

2004: 3,403

* 1 januari 2007 infördes den förhöjda finansieringsavgiften, som ersattes av arbetslöshetsavgiften i juni 2008.

Källa: IAF

Under onsdagen lovade statsminister Fredrik Reinfeldt att slopa differentieringen av a-kasseavgifterna. Det är den så kallade arbetslöshetsavgiften, som baseras på hur mycket arbetslöshetsersättning en a-kassa betalar ut, som ska avskaffas.

Enligt det förslag som regeringen tidigare har lagt fram ska avgiften tas bort den 1 januari 2014. Det innebär att medlemmarna i 22 av 29 a-kassor får en lägre avgift att betala varje månad. Störst blir skillnaden för Hotell- och restauranganställdas medlemmar som i dag betalar allra mest för a-kassan.

Deras avgift sänks med 255 kronor från 390 till 135 kronor per månad. Näst störst sänkning blir det i Sveriges Arbetares a-kassa (syndikalisterna) med 205 kronor. GS medlemmar kan vänta sig en avgiftsminskning på 200 kronor i månaden och för IF Metall rör det sig om 175 kronor i månaden.

IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe säger i ett pressmedelande att IF Metalls medlemmar betalat över tre miljarder kronor i arbetslöshetsavgift till staten sedan den infördes i januari 2007 (då kallad förhöjd finansieringsavgift). Det motsvarar drygt 15 000 kronor per medlem.

Fackförbunden och a-kassorna har varit starkt kritiska till den differentierade avgiften som gjort att anställda i branscher med hög arbetslöshet fått betala mer för a-kassan än andra.

Endast sju a-kassor har i dag så låg arbetslöshet att de slipper betala in en arbetslöshetsavgift till staten. För dem som är anslutna till dessa blir avgiften oförändrad.

Där återfinns LO-förbunden Pappers (avgift 129 kronor per månad) och Elektrikernas (105 kronor) a-kassor. Lägst avgift har i dag Finans- och Försäkringsbranschens a-kassa med 85 kronor i månaden. Övriga a-kassor utan arbetslöshetsavgift är Akademikernas (90 kronor), Ledarnas (93 kronor), ST:s (100 kronor) samt Lärarnas (100 kronor).

Regeringen har tidigare villkorat avskaffandet av arbetslöshetsavgiften med att fack och arbetsgivare ska träffa avtal om yrkesintroduktion för unga. Där har parterna nu kommit så långt att regeringen ska hålla sin del av löftet, sa Fredrik Reinfeldt i går.

Om arbetslöshetsavgiften avskaffas leder det till minskade intäkter för staten. Regeringen räknar med att intäkterna minskar med 2,9 miljarder kronor under 2014, 2,8 miljarder under 2015 och 2,2 miljarder kronor under 2016.

Läs mer:


me@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Arbetsrätten

Så här vill utredaren ändra las

I dag presenteras utredningen i riksdagen. Parterna har redan tidigare uttalat sitt missnöje. Nu säger också arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att hon inte är nöjd – och hoppas att fack och arbetsgivare kan hitta en bättre lösning.

2

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

DEBATTAtt ta bort anställningstryggheten och med den yttrandefriheten, är den raka motsatsen till liberal politik, skriver sex företrädare för GS-facket.

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

1

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

Så fungerar de nya reglerna

DA guidarUnder coronakrisen har regeringen både lättat på reglerna för att få ersättning och höjt beloppen för den som uppfyller villkoren från a-kassan. Följ DA:s guide för att ta reda på vilken ersättning du har rätt till.

LO-tappet

Kan krisen bli ett lyft för facket?

CoronaeffektenI flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

Joachim Dagerud på Mälarplast. Foto: Lina Larsson

"Jag trivs just här"

ÖGONBLICKETKlockan är 16.08 på Mälarplast AB i Eskilstuna.

Illustration: Josephine Skapare

Får chefen neka min semester?

Fråga om jobbet | LedighetHar arbetsgivaren skyldighet att ge en orsak till varför en semesteransökan avslås, eller räcker det att bara säga nej?

”Petters och Saras död skapar inga rubriker”

KRÖNIKAPandemin har fått oss att verkligen bry oss om varandra. Bra! Samtidigt får det mig att tänka på en annan, ständigt bortglömd epidemi – drogdöden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

Krisstöd

”Klokt och moget av Volvo”

AB Volvo drar tillbaka aktieutdelningen. Ett moget och klokt beslut av ägarna, tycker facket.

7

SKF-facket befarar varsel

SKF delar hellre ut pengar till aktieägarna än att söka statligt stöd till permitteringar. Nu väntar varsel om uppsägningar, befarar facket.

1

Stora aktieutdelningar ger indraget krisstöd

Inget statligt krisstöd till företag som gör stora aktieutdelningar. Det beskedet från Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf kom på torsdagen.

1

Regionala skyddsombud

”Skyddsombud behövs i kris”

KRÖNIKADet är minst sagt upp­rörande att de, mitt under pågående coronakris, meddelar att de tänker rösta nej till förslaget att låta de regionala skydds­ombuden komma in på fler arbetsplatser, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

1

Ingen utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud

TillträdesrättRegeringens förslag om att ge regionala skyddsombud rätt att komma in på arbetsplatser där facket inte har några medlemmar kommer att röstas ner. Flera partier går i dag samman för att stoppa förslaget.

1

”Jag har fått lära mig att ha tålamod”

Martin Gunnarsson är smålänningen som vill pröva nya sätt att värva medlemmar till IF Metall, och som med åren lärt sig att lugna ner sig lite.

”Lediga veckor kan jag vara med bandet”

PROFILENÄr det roligt att spela gitarr? Det ville Eki Kumpulainen ta reda på i sina tonår i Skutskär. Svaret ledde honom upp på scen och ut i världen med bandet Demonical.

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

DebattJag saknar fortfarande en tydlighet från LO:s styrelse om turordningsreglerna i las, skriver Jan-Olov Carlsson, IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar Umeå.

Nödår, strejker, slit – och äventyr

ArbetarhistoriaHur var det att vara arbetare för hundra år sedan? Med usel lön, eländiga villkor och en polis som sköt skarpt. DA:s Pontus Ohlin hittar ett gammal­t brev och söker svar.

Efter coronan

Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall. Foto: Ylva Bergman

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

DEBATTStaten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Passa på att utbilda de anställda”

Korttidspermitterade bör få utbildning. Bättre det än att folk går hemma och bygger altaner, säger förre Metallordföranden Göran Johnsson.

Gravid? Risk att du förlorar pengar

Väntar du barn och har ett riskfyllt jobb? Då kan du bli förbjuden att jobba – och förlora inkomst. Det hände Sandra Ekholm i Oxelösund.

De ska vända gubbtrenden i skogen

Få kvinnor jobbar i skogen – så har det sett ut länge. Men ett nystartat maskinlag utanför Sollefteå kan ändra på det.

Coronakrisen

”Det får inte bli en falsk trygghet”

Världsdagen för arbetsmiljöVad händer om du jobbar på ett USA-ägt företag som kräver munskydd för alla, åtta timmar om dagen? I Kristianstad fick skyddsombudet Susanne Alekova handskas med det.

Jesper Johansson är tjugosex år och har varit huvudskyddsombud i mer än två år. Foto: Åke Ericson

Sätter stopp för smittan

Nya risker.Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Smittskydd i fokus när Volvo drar igång igen

Svensk fordonsindustri startar upp sin produktion i mindre skala. På Volvo powertrain i Köping har montörer som varit permitterade i fyra veckor börjat komma tillbaka till jobbet.

Här jobbar ­skiftarbetarna 40 procent

KORTTIDSAVTALPå Skåpafors händer inte mycket. Först stoppade man produktionen, sedan fick alla skiftarbetare gå hem. Men Pappersavdelningens ordförande Ulrik Jörback är ändå optimistisk. – Vi brukar klara oss även i lite sämre tider.

1

Repstopp i gruvan mitt under coronakrisen

ArbetsmiljöBajamajor till entreprenörerna. Dygnet-runt-arbete för att minska smittan. Zinkgruvan har reparationsstopp – mitt i coronatider. Hundra man extra befinner sig innanför grindarna.

Coronakrisen – dag för dag

TidslinjeAllt hände så fort. Här kan du följa utvecklingen när det nya coronaviruset spreds över världen. Vilka konsekvenser det fick, och fortfarande får, med ett särskilt fokus på svensk industri.

”När jag spelar finns bara här och nu”

PROFILENFlöjten och orkestern tar Maina Bejefalk till platser och tillfällen som hon annars inte skulle få uppleva – som kronprinsessans bröllop.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.