"Det pågår en ständig kamp mellan arv och förnyelse."Helle Klein om arbetarrörelsens framtid.

”Demokratin styrs av det som klickar bra”Jan Scherman efterlyser fler tråkiga och seriösa politiker och mindre yta. Men då måste vi väljare också ta vårt ansvar och lyssna, skriver han.

Billigare a-kassa nästa år

Regeringen lovar att slopa den kritiserade arbetslöshetsavgiften. Det innebär sänkt avgift för de flesta a-kasseanslutna. GS medlemmar får betala 200 kronor mindre varje månad om regeringen håller sitt löfte.

Medlemsavgiften till a-kassan består av tre delar:

  • En avgift för kassans administrationskostnader.
  • En finansieringsavgift som betalas in till staten.
  • En arbetslöshetsavgift som betalas in till staten. Kan vara högst 300 kronor per månad och medlem.

Så mycket har a-kassorna betalat in till staten i finansierings- och arbetslöshetsavgift*:

2012: 5,206 miljarder kronor.

2011: 4,958

2010: 6,239

2009: 7,449

2008: 8,391

2007: 11,391

2006: 3,132

2005: 3,182

2004: 3,403

* 1 januari 2007 infördes den förhöjda finansieringsavgiften, som ersattes av arbetslöshetsavgiften i juni 2008.

Källa: IAF

Under onsdagen lovade statsminister Fredrik Reinfeldt att slopa differentieringen av a-kasseavgifterna. Det är den så kallade arbetslöshetsavgiften, som baseras på hur mycket arbetslöshetsersättning en a-kassa betalar ut, som ska avskaffas.

Enligt det förslag som regeringen tidigare har lagt fram ska avgiften tas bort den 1 januari 2014. Det innebär att medlemmarna i 22 av 29 a-kassor får en lägre avgift att betala varje månad. Störst blir skillnaden för Hotell- och restauranganställdas medlemmar som i dag betalar allra mest för a-kassan.

Deras avgift sänks med 255 kronor från 390 till 135 kronor per månad. Näst störst sänkning blir det i Sveriges Arbetares a-kassa (syndikalisterna) med 205 kronor. GS medlemmar kan vänta sig en avgiftsminskning på 200 kronor i månaden och för IF Metall rör det sig om 175 kronor i månaden.

IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe säger i ett pressmedelande att IF Metalls medlemmar betalat över tre miljarder kronor i arbetslöshetsavgift till staten sedan den infördes i januari 2007 (då kallad förhöjd finansieringsavgift). Det motsvarar drygt 15 000 kronor per medlem.

Fackförbunden och a-kassorna har varit starkt kritiska till den differentierade avgiften som gjort att anställda i branscher med hög arbetslöshet fått betala mer för a-kassan än andra.

Endast sju a-kassor har i dag så låg arbetslöshet att de slipper betala in en arbetslöshetsavgift till staten. För dem som är anslutna till dessa blir avgiften oförändrad.

Där återfinns LO-förbunden Pappers (avgift 129 kronor per månad) och Elektrikernas (105 kronor) a-kassor. Lägst avgift har i dag Finans- och Försäkringsbranschens a-kassa med 85 kronor i månaden. Övriga a-kassor utan arbetslöshetsavgift är Akademikernas (90 kronor), Ledarnas (93 kronor), ST:s (100 kronor) samt Lärarnas (100 kronor).

Regeringen har tidigare villkorat avskaffandet av arbetslöshetsavgiften med att fack och arbetsgivare ska träffa avtal om yrkesintroduktion för unga. Där har parterna nu kommit så långt att regeringen ska hålla sin del av löftet, sa Fredrik Reinfeldt i går.

Om arbetslöshetsavgiften avskaffas leder det till minskade intäkter för staten. Regeringen räknar med att intäkterna minskar med 2,9 miljarder kronor under 2014, 2,8 miljarder under 2015 och 2,2 miljarder kronor under 2016.


me@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

”Alla bara ­gissar och ­spekulerar”

OvisshetDet senaste året har de anställda på parkettfabriken Berg o Berg i Kallinge studsat mellan hopp och förtvivlan. Först nedlagda, sedan räddade i sista stund. Nu hänger allt på en tunn tråd igen.

Stefan Löfven och operatören Marika Hellberg-Bergkvist

Ökat träbyggande kan ge tusentals nya jobb

Ny färdplanTusentals nya arbetstillfällen i glesbygd och minskade klimatutsläpp från byggandet. Det utlovar träbyggnadsindustrin i sin nya färdplan, som överlämnades till statsminister Stefan Löfven.

Pontus Georgsson.

”Allt handlar om att lyssna”

Ny förbundsordförandeNär han var ny på Skärblacka åkte han på stryk. I dag, mer än trettio år senare, har Pontus Georgsson valts till ordförande för hela Pappers.

Varning för nostalgin

LedareTill arbetarrörelsens styrka hörde en gång dess förmåga att odla längtan i stället för saknaden, förmågan att bära de provisoriska utopierna utan att fastna i dogmerna.

1

Ladda ner DA nr 6 här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

2

”GS fortsätter att vara medlemsnära”

KrönikaTio år efter bildandet fortsätter vi att blicka framåt, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

”Ta hand om de nya på jobbet”

KrönikaJag är nyvald förbundsordförande, det är på riktigt, inte ens när jag nyper mig i armen försvinner det, skriver Pontus Georgsson, förbundsordförande för Pappers.

Elin Näslund på Runö

”Jag tänker inte skämmas”

Efter dokusåpanSom första kvinna och bara 26 år gammal blev hon ordförande för IF Metall i Malmfälten. Ödet verkade utstakat, men Elin Näslund valde en annan väg. Offentlig kärleksjakt i Ensam mamma söker.

1

”Sommarjobbarna är industrins framtid”

KrönikaSommaren är här, och med den chansen för unga människor att påbörja sitt arbetsliv. Se till att stötta dem som sätter foten på industrigolvet för första gången, skriver Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.

Marie Nilsson: ”Högerextrema ska aldrig få vinna”

AlmedalenIF Metall manifesterar till stöd för RFSL, som i år valt att inte delta under Almedalsveckan på grund av hot från nazister.

Lenart Cerqueira har ungefär ett halvår kvar på ledigheten med barnet som de är familjehem åt. Foto: David Lundmark

”Många kom fram och frågade”

VAD HÄNDE SEN?Förra vintern mötte vi Lenart Cerqueira, som hade fått tjänst­ledigt från Volvo Cars för att ta hand om ett barn som ett familjehem. I dag har vardagen kommit åter. Och vissa tankar framåt.

Företag vägrade förhandla – döms i Arbetsdomstolen

DomEtt företag i Stockholmstrakten vägrade förhandla om kollektivavtal med IF Metall. Nu ger Arbetsdomstolen facket rätt: företaget har varit skyldigt att förhandla.

3

Ögonspårning ska sprida ­kunskaper

EYETRACKING Ett par glasögon som registrerar vad du tittar på när du jobbar – kan det vara något? På Gnosjö automatsvarvning håller man på att testa. Kanske blir det lättare för erfarna att lära ut jobbet till nya.

Kassör misstänks för grov förskingring

En kassör vid en av Pappers avdelningar misstänks för grov förskingring. Det är avdelningens ordförande som har polisanmält kassören. ”Exakt hur mycket pengar det rör sig om vet vi inte”.

”Lägg inte på för tjockt”

TIPS FRÅN PROFFSET | BREDSPACKLINGVill du jämna till väggen lite innan du målar kan det vara bra att bredspackla. Robin Norén och Muamer Delic på Eksjöhus ger sina bästa tips.

Northvolts tänkta batterifabrik och dess vd Peter Carlsson.

Grönt ljus för batterifabrik i Skellefteå

TEKNIKBatteribolaget Northvolt ska nu ha säkrat finansieringen för bygget av batterifabriken i Skellefteå. Det kan starta i augusti.

När röken har lagt sig

arbetsmiljöGummibranschen har en mörk historia. Men nu är arbetsmiljön bättre. Eller? Ingen vet vad gummiröken innehåller, så arbetarna har hittat egna sätt att skydda sig.

Därför är skogen så bra för klimatet

DA REDER UTVår skog är en tyst klimathjälte. Varje år tar den upp lika mycket koldioxid som Sveriges industrier, trafik och jordbruk släpper ut.

1
General Electric i Belfort. Foto: AP

Franska facket tar strid mot GE

TvistGeneral Electric lovade att skapa 1000 nya jobb i Frankrike. I stället blir det tvärtom. Facken är ursinniga. "Företaget drivs av rent finansiella intressen", säger ombudet Philippe Petitcolin.

Foto: Mats Erlandsson

95 varslas när V-Tab lägger ner i Västerås

95 varslas.Anledningen är MittMedias val att inte förnya sitt avtal med V-Tab, uppger vd Peder Schumacher.

Här byggs framtidens vindkraft

ENERGIBara de sista detaljerna återstår. Sedan har en före detta båtbyggares idé från 90-talet förverkligats. På Moelvens limträfabrik byggs vindkraftstorn i trä.

Makten över företagen

Vinsten framför allt

Aktieägarna förstFörr tackades de anställda för sina insatser. I dag är aktieägarna viktigas­t. Sveriges största industriaffär gjordes för att ägarna skulle tjäna miljarder.

”Kortsiktigheten kan leda till katastrof”

INTERVJUAktieägarnas makt riskerar att leda till katastrof. Därför måste företagen styras efter helt nya regler. Det kan politikerna ordna, säger Oxfordprofessorn Colin Mayer.

Rekordstora utdelningar – men hur länge till?

PERSPEKTIV”Våren är aktieägarnas skördetid. Sällan har bolagen på Stockholmsbörsen delat ut så mycket pengar som nu: långt över 250 miljarder kronor. Kul för dem som är med på festen, men är det bra för morgondagen?”, skriver DA:s Harald Gatu.

”Det är fränt på riktigt”

ProfilenSuget i magen och känslan att flyga och inte veta var bilen landar. Kartläsaren Frida Lindström berättar om kontroll och åksjuka, och hur hon håller reda på höger och vänster.

Snart blir det Aktuellt i Politiken

ÖGONBLICKETKlockan är 10.14 på V-tab i Västerås. Trycktornet gapar hungrigt. Pjäsen på plats och den riktas mot gapet. Snart kan en ny tidning tryckas.

1

Pappers har fått ny ordförande

Pontus Georgsson – så heter Pappers nya förbundsordförande. ”Det känns fantastiskt, nästan ofattbart!” säger förbundets förhandlingschef som nu tar över efter Matts Jutterström.

V-Tab tappar tryckuppdraget för MittMedia

Vid årsskiftet går MittMedias tryckavtal med V-Tab ut, och tio tidningar ska då flytta till MittMedia-koncernens egna tryckerier. Värst drabbas V-Tab i Västerås, som förlorar åtta titlar.

Nu måste vi stå upp för varandra

KRÖNIKA ”Arbetstagarnas ställning behöver stärkas och vi måste få förhandlingarna om ett nytt anställningsskydd att handla om det”, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Färre industriarbetare med i facket

För tredje året i rad minskar andelen industriarbetare som vill vara med i facket. Det visar en ny rapport gjord av tankesmedjan Arena Idé.

1
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.