Industriarbetarnas tidning

”Här blir det mycket problemlösning”

18 juli, 2013

Skrivet av

Möte medRobin Zackrisson som fått nytt jobb på Marin och Fritid efter att Volvobussar i Säffle lagt ner

Robin Zachrisson

Bor: Torstensbyn.

Ålder: 37 år.

Yrke: Verkstadsarbetare.

Fritidsintresse: Bygga motorer.

Bakgrund: Träteknisk gymnasieutbildning, styr- och reglermekanisk utbildning, sportbilstillverkaren Indigo, Eurostarr, MTH Constructor och nu senast 12 år på Volvobussar.

Aktuell: En av de 330 som förlorar arbetet när Volvobussar i Säffle lägger ner – men har fått nytt jobb på Marin och fritid i Åmål.

Robin Zachrisson är en alla som sägs upp från Volvobussar när Säfflefabriken läggs ned den sista juni. Men Robin har redan fått ett nytt jobb. Han gick bara in i en affär.

Berätta, hur gick det till?
– Fabriken gick ”tomslåtter”, ja det fanns inget att göra och det blev uppehåll i produktionen. Jag kunde ta ledigt några dagar och åkte ner till Marin och Fritid i Åmål i ett ärende som rörde min egen båt.
– Jag kom att prata lite med chefen och efter en stund blev han intresserad av min bakgrund och vad jag kunde. Han gav mig några uppgifter att lösa, som för att testa. Och han gillade vad jag sa. Han erbjöd jobb och jag kunde ta tjänstledigt sista månaden på Volvobussar.

Vad ska du göra på Marin och Fritid?
– Här finns många olika arbetsuppgifter. I dag målar jag en båt. Men det blir en hel del underhåll. Verkstadsarbete. Mycket problemlösning. Sånt som jag gillar. Hålla på med motorer.

Du bygger till och med egna?
– Ja det gör jag. Jag har byggt min egen motor till båten. Det är kul. Du vet, få välja topplock, insug, förgasare – alla grejer ska dra åt samma håll. Sånt gillar jag. Just nu håller jag på med en motor till farsans Cheva, en  Blazer, helkabb.

Fick du utlopp för det här på Volvobussar?
– Nej, det kan jag väl inte riktigt påstå. Men jag tänker inte så mycket på Volvo nu. Det är ett färdigt kapitel för mig.

Kommer du att sakna Volvobussar?
– Ja, inte minst alla härliga karaktärer, folk som hade jobbat där länge och som hade en unik kunskap. Tyvärr fanns det inte utrymme för vår kunskap. Allt var så styrt. Kom man med förslag till förbättring så motarbetades det, som om man hade besvärat. Jag tror faktiskt vi störde. Att det bara var jobbigt med nya idéer. Från en högt uppsatt fick jag veta att ”kommer man med förslag så skapar det oreda på någons skrivbord”. Sånt var klimatet.  Då kommer det till slut inga nya idéer.  Det kan reta mig.

Bästa med nya jobbet?
– Att få jobba ute och att det oftast blåser pålandsvind från Vänern. Sånt underlättar för en pollenallergiker som jag.

Arbetsrätt Striden om las

”Använd strejken mot försämringarna som föreslås”

Det finns ingen anledning att sätta sig vid ett förhandlingsbord där försämringar kommer att bli vägledande, skriver sex tidigare förtroendevalda inom IF Metall.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

Om vi inte åtminstone försöker använda fackets enda motmakt när grundläggande intressen hotas så kommer allt fler att ställa sig frågan varför de alls ska vara organiserade, skriver Volvoarbetaren och skribenten Lars Henriksson.

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

På ett extrainsatt representantskap på fredagen beslutades att förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd, ska fortsätta.

Pontus Georgsson

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers planerar att säga nej till fortsatta förhandlingar om anställningstryggheten. I stället föreslår förbundet en ”tredje väg” – att föra in frågan i avtalsrörelsen.

Industriarbetsgivarna: Vi ska inte förhandla utifrån politikernas förslag

Mer fokus på kompetens än turordning. Det hoppas Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf blir resultatet när parterna de närmaste månaderna ska förhandla om anställningsskyddet.

Öppnare förhandlingar ska lösa vårens LO-kaos

En rejäl omstart, mer insyn och inflytande och några röda linjer som inte får korsas – så hoppas LO läka ihop sprickan som uppstått under diskussionerna om arbetsrätten.

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Nebije kom några minuter för sent vid två tillfällen. Det räckte för att inte få ett nytt kontrakt på Textilia i Rimbo. Där är en tredjedel av arbetsstyrkan visstidsanställd – en otrygghet som tär.