Skuggsamhället är livsfarligtDen växande arbetslivskriminaliteten hotar både marknadsekonomin och människovärdet, skriver Helle Klein.

”Att fylla 50 – i vår tid är det lika gammalt som Bockstens­mannen”Carl-Einar Häckner om att ta emot sin ålder.

Som medlem i klubben kan Håkan Larsson låna ett elverk över helgen när han ska gjuta plintar till sitt fritidshus. Fredrik Bysell-Hållestam från klubbstyrelsen hjälper till att bära. Foto: NISSE SCHMIDT

Här finns släp och elverk åt alla

Håkan Larsson behöver ett elverk till helgen. Han ska gjuta plintar till ett fritidshus. Men han behöver inte köpa något elverk. I stället lånar han ett genom IF Metall-klubbens medlemsnytta.

Detta kan man låna låna:

Elverk, elektrisk bakplatta, byggnadsställning, geringssåg med bord, jordfräs, partytält, röjsåg, släpvagnar, symaskin, tapetbord med tapetserargrejer, vertikalskärare, ångrengörare, textilvårdsmaskin, vedmaskin som kapar och klyver med ett transportband till.

Håkan Larsson jobbar på verkstadsföretaget Ostnor i Mora. Här får klubbens 250 medlemmar låna bland det som facket köpt in till medlemsnyttan.

– Släpen är populärast, säger Fredrik Bysell-Hållestam, fackklubbens kassör och även administratör av medlemsnyttan.

Han berättar hur utlåningen ökat under de fem år som medlemsnyttan funnits. Förra året var utlåningen fyra gånger större än under startåret 2008.

– Vår ambition är att bli ännu bättre. Framför allt måste vi köpa in grejer som tjejer är mer intresserade av.

Därför har det bildats en referensgrupp med kvinnliga medlemmar för att få fram idéer på vad klubben kan köpa in.

350 000 kronor har klubben satsat i medlemsnyttan. Grundplåten kommer från Johnsson-priset, ett pris som förre Metallordföranden Göran Johnsson instiftade för att belöna klubbar som stärker sina medlemmars ställning på arbetsmarknaden.

Varje år får medlemsnyttan dessutom ekonomisk påfyllning i form av halva administrationsbidraget från IF Metall-avdelningen.

Staffan Gryting, IF Metallklubbens ordförande säger:

– Vi kan aldrig driva kravet på att våra medlemmar ska ha bättre betalt än oorganiserade. Det ska inte vara dyrare för arbetsgivaren att anställa fackligt organiserade arbetare.

– Men med medlemsnyttan kan vi göra en avsevärd skillnad för den som väljer att vara med i facket. Inte minst ekonomiskt.

Han förklarar att medlemsnyttan har som princip att köpa in bra grejer till hög kvalitét och som man själv kanske inte köper i första taget. I synnerhet om man bara behöver använda grejerna vid ett enstaka tiilfälle. Som elverket som Håkan Larsson lånade.

– Facket ligger ju ideologiskt nära den gamla kooperationen. Medlemsnyttan bygger på den kooperativa grundidéen, säger Staffan Gryting.

– Man samsas om grejerna.

Den här fredagen är det flera som kommer till medlemsnyttans lokal för att hämta sina förbeställda grejer. Bokningen har gjorts innan på dator via företagets intranetsystem.  Truckföraren Anders Böhlmark hämtar en vertikalskärare som ska göra gräsmattan hemma i Utmeland mossfri. Han lånar olika grejer 5-6 gånger per år.

– Ett bra sätt att använda fackets pengar på, tycker han.

Fredrik Bogg ska klyva ett lass med ved under helgen och lånar därför vedmaskinen.

– Smidigt att grejerna finns här på jobbet. Bara att ta med när man ska hem. Man slipper bege sig någon annanstans och stå i kö, fylla i papper, betala. Det spar en massa tid helt enkelt.

Håkan Larsson har fått hjälp av Fredrik Bysell-Hållestam att bära det 50 kilo tunga elverket in i sin Volvo.

– Ett elverk springer man inte och köper bara så där. Man kanske använder det nån gång. Mycket bättre att kunna låna.

Nu ska han hem och gjuta de fjorton plintarna. På dem ska han resa mormors gamla nedplockade timmerstuga från Våmhus. I skuffen ligger sex säckar byggcement.  

Helgen kan börja.


hg@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Drogerna ska bort – inte människorna

KRÖNIKAVi måste hjälpas åt att få bort alkohol och droger från våra arbetsplatser – och se till att de som fastnat i missbruk får hjälp, skriver Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

”Metoo-rörelsen gav skjuts åt föreskriften”

DA MÖTERUnder sina fem år på Arbetsmiljöverkets har Erna Zelmin-Ekenhem sett hur de psykosociala arbetsmiljöproblemen uppmärksammats allt mer.

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Bortstädad: Mannen som försvann

BortstädadHan kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Tidslinje: Så har skuggsamhället vuxit fram

TidslinjeEn rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

Delpension

Arbetsgivare missar betala in pensionspengar

Har du koll på att du får pengar till den nya delpensionen? Anställda kan förlora tusenlappar när arbetsgivare missar att betala in premien. Vi visar hur du kollar ditt pensionsbesked.

”Det är skönt att komma ifrån jobbet”

Sugen på att jobba mindre när du blir äldre? Möjligheten finns, men det är svårt för de flesta att få det att gå runt ekonomiskt. I stålindustrin, däremot, har man sparat extra till pensionen länge.

”Skulle gärna vara mer med barnbarnen”

På Svenska Fönster i Edsbyn är det inte ovanligt att gå ner i tid när pensionsåldern närmar sig. En riktig långhelg varannan vecka kan göra de sista yrkesåren lite lättare.

Läs allt om avtal 2020 här

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

2
Motorer i Volvo Cars fabrik i Skövde.

Skövdefacket försiktigt positivt till nya motorbolaget

Facket på Volvo Cars motorfabrik i Skövde är försiktigt positivt till Geelys planer på att lägga tillverkningen av förbränningsmotorer i ett eget bolag – ser möjligheter att växa. Men det finns en oro att man missar elektrifieringen.

Avtal 2020

Vad är viktigast i avtalsrörelsen?

DA frågarVilka frågor är viktigast att ditt fackförbund driver i avtalsförhandlingarna? Vi frågade några industriarbetare vad de tycker. Nu vill vi även höra DIN åsikt!

2
Från filmen om märket.

Striden om märket

VIDEO: MÄRKETIndustrins modell för lönesättning är under press. Dagens Arbete förklarar varför, och visar i en film vad märket är.

Världsekonomin och klimatet påverkar avtalsrörelsen

PerspektivSnart börjar dragkampen om din nya lön. Förr varnade man att alltför höga löneökningar skulle sänka ekonomin. Nu kommer hotet från helt andra håll: Trumps tullar och klimatet, skriver Harald Gatu.

Franska gruvarbetare demonstrerar

Franska gruvarbetare kan få skadestånd

I Frankrike kan de som har jobbat med farliga ämnen få skadestånd för att de är oroliga för att bli sjuka. 731 franska gruvarbetare har fått stöd för sina krav i Högsta Domstolen.

Giftig mark

Arbete pågår – då stoppas saneringen

MiljöskuldDe anställda på Ovako i östgötska Boxholm jobbar på giftig mark. En undersökning har varnat för risker med förorenat damm, men företaget gör en annan bedömning.

Här finns den giftiga marken

KartaEn lång industrihistoria har lämnat avtryck runt om i landet. I den interaktiva kartan ser du var industrierna som lämnat efter sig de allvarligaste föroreningarna finns. De flesta har ännu inte sanerats.

DA:s reporter kan få pris för bevakningen av Skuggsamhället

TidskriftsprisetElinor Torp kan bli Årets journalist. Hon nomineras för sitt envisa arbete med att belysa den underbevakade skuggvärlden på en bitvis helt laglös arbetsmarknad.

Robotiseringen av arbetslivet

Ibrahim Baylan talar på Industridagen

Näringsministern: Sverige kan slå världen med häpnad – om vi lyckas med omställningen

AutomatiseringÖverge inte människorna i den tekniska utvecklingen. Det vore förödande för vårt land, varnade näringsminister Ibrahim Baylan när han på måndagen talade inför Industridagen.

Robotarm samt Ove Leichsenring

Robotiseringen som kom av sig

IndustrirobotarSvensk industri satsar allt mindre på robotar. I fjol sjönk försäljningen av industrirobotar till de svenska företagen med 20 procent. Det kan stå oss dyrt nu när vi går mot sämre tider, varnar branschen.

”Farligt om många förlorar på teknikutvecklingen”

Samhället tar stora risker om många förlorar på den tekniska utvecklingen, varnar Oxfordekonomen Carl Benedikt Frey. Men Sverige står bättre rustat än andra länder, menar han. Förutsatt att vi satsar på bra omställningsavtal, utbildning och utbyggda kommunikationer.

Hur påverkar AI våra jobb?

Stora framtidsdagenExperter inom artificiell intelligens medverkar under en heldag om hur utvecklingen påverkar vårt arbetsliv. Följ dagen på da.se!

”Ser fram emot att Hitachi tar över”

VAD HÄNDE SEN?Lorenz Karlsson på ABB i Öjebyn hade tillsammans med Niclas Nilsson räddat fabriken från nedläggning. Men hur blev det efteråt?

Ta rygg på Kommunal – slopa bidraget till S

DEBATTArgumentet att Socialdemokraternas politik är den bästa för LO:s medlemmar faller platt. Vilken politik som är bäst för den ena och den andra är inte upp till någon kongress att besluta om, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

1
Gruppbild, prisutdelning

Höganäs får Industrins jämställdhetspris

Höganäs AB får priset för sitt ”strategiska och breda arbete” för jämställdhet. Fredrik Emilson, vd: ”Vi är ett inkluderande företag.”

Så ska svenskt stål bli fossilfritt

UTSLÄPPSvensk ståltillverkning står för omkring en tiondel av Sveriges utsläpp av koldioxid. Så här ser den nya tekniken ut.

1

Följ med oss på skyddsronden, Svenskt Näringsliv och Företagarna

DEBATT | ARBETSMILJÖI stället för att prata om hur mycket de regionala skyddsombuden kostar kanske vi ska prata om hur mycket vi sparar åt företagen. I sanktionsavgifter – eller i att människoliv räddas, skriver Linda Forså och Victoria Boström, regionala skyddsombud för IF Metall.

1

Nu är Dagens Arbetsmiljö här

Ny tidningSnart når första numret av den nystartade papperstidningen Dagens Arbetsmiljö läsarna. ”Tidningen ska både avslöja, inspirera och vara ett nyttigt sammanhang för alla som tycker arbetsmiljö är viktigt”, säger chefredaktör Helle Klein.

Anna Jensen Naatikka slutar vid kongressen

IF Metalls förbundssekreterare Anna Jensen Naatikka ställer inte upp till omval vid kongressen nästa år.

Längtan, kärlek och rock n´roll

BILDREPORTAGETMärta Thisners "Drunk in Love" handlar om längtan efter närhet, gemenskap och kärlek. Ett sökande efter identitet och sexualitet och att leva ut på natten.

Vill tillbaka till landslaget

PROFILENVolvomontören Ronny Röhr tävlade i tio år i svenska dartlandslaget. I höst börjar han träna för att på nytt försöka säkra en plats. Här berättar han om hur man gör för att hålla fokus, och om pilkasten han minns.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.