Industriarbetarnas tidning

LO startar egen pensionsutredning

28 augusti, 2013

Skrivet av

LO delar IF Metalls kritik mot pensionsåldersutredningen och tillsätter en egen pensionsutredning. Politikerna ska hålla sig borta från avtalen och inte kunna hindra fack och arbetsgivare att förhandla fram pensionslösningar, anser Landsorganisationen.

LO är mycket kritisk till det förslag som pensionsåldersutredningen lagt fram. Det framgår av det remissvar som LO nu skickat till utredningen.

Utredningen föreslår bland annat det avdragsgilla sparandet för pensionsförsäkring i exempelvis kollektivavtalade försäkringsavtal tidigast får betalas ut från 62 års ålder.

Det skulle, enligt facken, omöjliggöra uppgörelser som bland annat IF Metall gjort om delpension, livsarbetstidspremier och en pensionsålder på 60 år för gruvornas underjordsarbetare.

I sitt remissvar säger LO att de avtalade tjänstepensionerna inte har någon avgörande betydelse för om man går i pension tidigare än 65 år Därmed motverkar de inte ett längre arbetsliv som utredningen gör gällande, enligt LO.

Landsorganisationen betonar att ”tjänstepensionen utgör en del av komplexa villkor för anställningen och den ekonomiska ersättningen”. Förmånerna i pensionsavtalen har facket förhandlat fram efter önskemål från de anställda som avstått löneutrymme för att få

Frågan om tjänstepensionernas utformning ska därför även fortsättningsvis regleras självständigt av arbetsmarknadens parter, skriver LO.

Pensionsåldersutredningens uppdrag var att lägga fram förslag så att fler arbetar längre. Annars hotas de framtida pensionerna.

LO delar oron för de framtida pensionerna. Men lösningen behöver inte vara att vi jobbar längre. Inbetalningarna till pensionssystemet ökar om unga får jobb snabbare än nu, om deltidsarbetande får rätt att jobba heltid, om antalet sjukskrivna och arbetslösa blir färre.

”LO förväntar sig därför att även dessa områden blir föremål för seriösa förslag från regeringen”, skriver landsorganisationen i sitt remissvar.

LO tillsätter en egen pensionsutredning under nästa år. LO-utredningen ska titta på pensionssystemets konstruktion, om avgiften är den rätta och hur den allmänna pensionen kan kombineras med tjänstepensionen.

På LO:s hemsida säger Tomas Baudin, LO:s förste vice ordförande:

– Vi ska också titta på hur länge LO-medlemmarna orkar jobba, varför de slutar betydligt tidigare än tjänstemännen. Det bästa för dagens pensionssystem är att få ner arbetslösheten. Om fler jobbar klarar sig pensionssystemet bättre. Som individ måste du jobba heltid och så länge som möjligt. Så är systemet uppbyggt. Arbetslösheten drabbar pensionssystemet väldigt hårt.

 

 

 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.