Industriarbetarnas tidning

”Regeringen ger sin egen jobbpolitik sparken”

26 augusti, 2013

Skrivet av

När regeringen sparkar generaldirektören för Arbetsförmedlingen ger den samtidigt sparken åt sin egen misslyckade jobbpolitik, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.

– Arbetsförmedlingen är regeringens viktigaste verktyg i kampen mot arbetslösheten.  

– Det verktyget fungerar inte, regeringen har misslyckats, säger Ferbe som tycker att regeringen smiter från sitt ansvar för den höga arbetslösheten när den sparkar Arbetsförmedlingens generaldirektör.

Anders Ferbe har många synpunkter på hur Bermudez-Svankvist utfört sitt uppdrag.

– Men det viktigaste nu är ändå att Arbetsförmedlingen måste få möjlighet att göra det den borde få göra: hjälpa arbetslösa till ett nytt jobb.

Ansvaret är politiskt. Regeringen måste ge Arbetsförmedlingen ett nytt uppdrag där allt fokus inte läggs på de långtidsarbetslösa, tycker Ferbe.

– De behöver också stöd men det behövs också snabba åtgärder för alla de som riskerar bli arbetslösa eller just har förlorat sitt jobb.  De är också den grupp är relativt lätt att hjälpa eftersom chansen att få nytt jobb är som stört när man just förlorat en anställning.

– I min värld måste man kunna kombinera stöd till långtidsarbetslösa med insatser för de som just drabbats av arbetslöshet.

– Gör man som nu – alltså ingenting för den som står i begrepp att förlora jobbet – riskerar långtidsarbetslösheten att öka.

Facket har föreslagit utbildningspengar till företag  som inte varslar och utbildningssatsningar för de som just blivit arbetslösa.

– Men alla våra förslag har klingat ohörda, säger Ferbe.

– I stället skickar Arbetsförmedlingen tillbaka pengar till staten, pengar som hade kunnat utnyttjas för utbildningsinsatser. Detta när vi har 8 procents arbetslöshet.  Det är orimligt.

Anders Ferbe anser Arbetsförmedlingen också misslyckats med at5t matcha de arbetslösa med de vakanser som faktiskt finns, inte minst inom industrin.

– Jag möter ofta arbetsgivare som säger att de inte får tag i den arbetskraft som behövs. Där har Arbetsförmedlingen – och ytterst regeringen – ett tungt ansvar.

– Arbetsförmedlingen förmår helt enkelt inte göra det som den borde göra: ge människor arbete. Det finns många duktiga arbetsförmedlare runt om i landet och det är inte deras fel. Det är uppdraget från regeringen som är fel. Det borde rättas till nu.

GS- fackets förbundsordförande PO Sjöö välkomnar en diskussion om Arbetsförmedlingens uppdrag.

– Den diskussionen är oändligt mycket viktigare än vad en generaldirektör gjort eller inte gjort.

– Arbetsförmedlingen har under senare år blivit en kontrollmyndighet i stället för en myndighet som ska se till att människor kommer tillbaka i arbete. Arbetsförmedlingen måste få utföra det uppdrag som den är skapad för. 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?