Industriarbetarnas tidning

Bidrag ska ge fler ungdomsjobb

10 september, 2013

Skrivet av

Tre fjärdedelar av regeringens satsning mot ungdomsarbetslöshet går till att sänka avgiften till a-kassan. Resten ska bland annat användas till att få snurr på yrkesintroduktionsjobben. Än så länge har bara IF Metall kommit i gång.

Bara IF Metall är i gång

  • Hittills har IF Metall, Handels och Kommunal tecknat avtal om yrkesintroduktion med sina motparter.
  • Än så länge har bara IF Metall använt sitt avtal, men de kan inte lämna någon uppgift om hur många anställningar det har lett till.
  • IF Metalls introduktionsanställning är på visstid i tolv månader för ungdomar under 25 år som saknar relevant yrkeserfarenhet. Lokal överenskommelse mellan fack och arbetsgivare krävs.
  • Lönen får inte understiga 75 procent av avtalets lägsta lön.
  • En handledare ska finnas och en personlig utvecklingsplan ska upprättas. En del av arbetstiden ska användas till utbildning.
  • Med regeringens planerade satsning får arbetsgivaren bidrag på 6 700 kronor i månaden om avtalets lägsta lön är 18 000 kronor i månaden och den anställde har en lön på 75 procent. Den totala lönekostnaden för arbetsgivaren blir då 8 100 kronor i månaden.
  • Regeringens planerade satsning löper över fyra år. Drygt tre miljarder går till nedsatta arbetsgivaravgifter för unga och stöd för YA-jobb. Drygt nio miljarder går till sänkt avgift till a-kassan.

Regeringens satsning på 3,1 miljarder för att få fler unga i jobb har kritiserats för att mest bestå av sänkta avgifter till a-kassan. När den så kallade arbetslöshetsavgiften tas bort nästa år leder det till minskade intäkter till statskassan på nästan 2,8 miljarder kronor. Denna kostnad räknar regeringen alltså in i satsningen på att få fler unga i jobb.

Bakgrunden är att regeringen har lovat LO att avskaffa arbetslöshetsavgiften om arbetsmarknadens parter samarbetar och inför yrkesintroduktionsavtal för unga – en sorts anställning för unga arbetslösa där jobb och utbildning kombineras under en begränsad tid.

Ett antal fackförbund och arbetsgivarorganisationer har slutit avtal och förhandlingar pågår mellan fler parter. Därför föreslår nu regeringen att den kritiserade arbetslöshetsavgiften till a-kassan slopas.

Av nästa års satsning på 3,1 miljarder kronor återstår alltså 140 miljoner kronor för att sänka arbetsgivaravgiften ännu ett steg för ungdomar under 23 år. 221 miljoner kronor satsas på så kallade YA-jobb – anställningar genom yrkesintroduktionsavtal.

Den satsningen består dels av en subvention per YA-anställd som motsvarar full arbetsgivaravgift (31,42 procent av lönen), dels ett ekonomiskt handledarstöd på 2 500 kronor i månaden. Dessutom planerar regeringen ett tillfälligt stöd till fack och arbetsgivarorganisationer för att bygga upp ett system för bland annat handledarutbildning.

Fackförbundet IF Metall var först ut med att teckna yrkesintroduktionsavtal 2010. Förbundsordförande Anders Ferbe säger till Dagens Arbete att handledarstödet är rätt väg att gå. Däremot är han tveksam till om subventionen av arbetsgivaravgiften har någon effekt.

– Jag tror att det har en marginell verkan. Den här typen av anställningar bygger på en lokal dialog och att man identifierar ett kompetensbehov.

Fackförbundet GS förhandlar med Trä- och möbelföretagen (TMF) och Skogsindustrierna om att införa ett yrkesintroduktionsavtal för sina branscher. GS avtalssekreterare Tommy Andersson välkomnar ett ekonomiskt handledarstöd till företagen.

– Det är positivt för ska vi få ordning och reda på yrkesintroduktionen så måste de bli en riktig handledning. Särskilt de mindre företagen kan behöva stöd.

Inte heller Tommy Anderson tycker att ytterligare subvention i form av återförd arbetsgivaravgift är nödvändig eftersom kostnaden för företagen redan är reducerad med de sänkningar av arbetsgivaravgiften för unga som redan har genomförts. Dessutom är lönen för en yrkesintroduktionsanställning lägre än den lägsta lönen i kollektivavtalet eftersom en del av tiden ska ägnas åt utbildning.

Lasse Thörn, chef för LO:s arbetslivsenhet, ser ändå positivt på hela satsningen.

– Det här är vad vi har föreslagit. Vi vill ha ett bidrag för vi tror att det kan få effekt. Vi har fått gehör för det mesta.

Det räcker dock inte med att satsa på yrkesintroduktion. Bättre matchning och en aktiv arbetsmarknadspolitik behövs också, menar Lasse Thörn.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?